Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2015-02-17 powrót

QUID - Nowe wytyczne dot. ilościowego oznaczania składników

Rozporządzenie 1169/2011 w sprawie informacji na temat żywności nie zmieniło podstawowych wymagań regulujących QUID. W załączniku VIII do Rozporządzenia 1169/2011 w sposób bardziej szczegółowy niż w poprzednio stosowanych przepisach podane zostały wyjątki, w których QUID zastosowania nie ma.

Ilościowe wskazanie składnika jest obowiązkową informacją na temat żywności w związku z tym etykieta powinna uwzględniać wymagania dotyczące prezentacji. Powyższe ma również znaczenie dla prezentacji żywności sprzedawanej na odległość.

Obecnie Komisja Europejska razem z Państwami Członkowskimi pracuje nad wytycznymi dot. ilościowego oznaczania składników. Pomimo tego, że QUID nie jest nowym zagadnieniem regularnie pojawiają się pytania
o prawidłową interpretację i stosowanie.

  • „Paluszki z ziarnami maku”, „piwo miodowe” - dlaczego w tych przypadkach nie ma konieczności deklarowania % zawartości składników?
  • Czy QUID stosuje się w przypadku składników aktywnych w suplementach diety?
  • W jakich sytuacjach podaje się nazwę składnika a w jakich kategorię składnika?
  • Czy % zawartość składnika musi być podana w głównym polu widzenia?
  • „PROPOZYCJA PODANIA” - jakie ma znaczenie dla QUID?
  • Jak należy rozumieć „małe ilości” użyte do celów aromatyczno-smakowych?
  • Czy składniki użyte do celów aromatyczno - smakowych to wyłącznie aromaty?

Na pytania odpowiemy podczas V Letniej Szkoły Prawa Żywnościowego - skład oznakowanie kontrola żywności, która odbędzie się w dniach 26-28 maja. Warsztat dotyczący rozporządzenia 1169/2011 został zaplanowany na drugi dzień V LSPŻ.