Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2015-07-01 powrót

Relacja z V Letniej Szkoły Prawa Żywnościowego

3 dni – 15 godzin wykładów -  50 uczestników – 14 Prelegentów – 96 pytań – duża ilość nawiązanych znajomości

Z ogromną przyjemnością przekazujemy relację z LSPŻ, która odbyła się w dniach 26-28 maja i zgromadziła rekordową ilość uczestników. Przez 3 dni przedstawiciele firm spożywczych, inspekcji, eksperci i praktycy dyskutowali o najważniejszych dla branży zagadnieniach wynikających ze stosowania przepisów prawa żywnościowego. Wykłady podzielone były na 3 panele.

1.        I dzień - SKŁAD

Wykład inauguracyjny został wygłoszony przez dr P. Wojciechowskiego, który mówił o wiążących interpretacjach i przykładowych karach. Od prelegentów Uczestnicy dowiedzieli się również o planowanych zmianach w przepisach krajowych dotyczących minimalnych poziomów witamin i składników mineralnych (wykład Pani Dyrektor M. Zagrajek), oraz o projektowanych zmianach w przepisach wspólnotowych dotyczących dodatków (wykład Pani J. Gajdy). Ponadto P. Mirosz i I. Tańska przedstawili praktyczne aspekty stosowania składników roślinnych z uwzględnieniem stosowania zasady wzajemnej uznawalności.

Ostatnim punktem I dnia była sesja pytań i odpowiedzi, która zakończyła się po godzinie 19! 6 ekspertów odpowiedziało na liczne pytania przesłane przez Uczestników m.in.:

a. Czy w wykazie składników należy podawać zastosowane formy chemiczne witamin zgodnie z 1925/2006 czy z 1169/2011

b. Cukier karmelizowany – w jaki sposób należy rozpisać go prawidłowo na opakowaniu

c. Kolejność zapisu mleko w proszku pełne czy mleko pełne w proszku

d. Znakowanie: Producent, Dystrybutor, Importer, Eksporter – jakie są zasady i kto jest podmiotem odpowiedzialnym na rynku

e. Jakie informacje należy podać na etykiecie zbiorczej?

f. Czy zastosowana w oznakowaniu grafika jest prawidłowa (tu podane były konkretne przykłady)

g. Czy w KE trwają prace nad śsspż dla sportowców? Jeśli tak, to w jakim kierunku zmierzają i czy przed 15 lipca 2015 można się spodziewać stanowiska?

h. Jeśli dodamy sok malinowy, sok malinowy w proszku, albo koncentrat soku malinowego w proszku. Czy trzeba wskazać w jakiej formie? Czy wystarczy sok malinowy (10%) – i czy wtedy można nazwać  (malinowy i narysować maliny?

i. Kraj i miejsce pochodzenia, a miejsce produkcji – ostatni znaczący proces produkcyjny – czy pakowanie to jest istotny?

j. Czym należy się kierować przy doborze informacji na wewnętrzne opakowania jednostkowe suplementu diety (np. na blistry z tabletkami, na etykiety słoika z kapsułkami, na saszetki z proszkiem do rozpuszczania), które są pakowane później w zewnętrzne opakowanie kartonowe zawierające już wszystkie obowiązkowe informacje?

k. Podając ilość porcji (szczególnie przy drobnych ciastkach ( kiedy 1ciastko ma ok. 4- 7 g a konfekcjonowanie odbywa się na podstawie wagi), czy możemy używać np. 5,5 porcji (połówek) oraz czy możemy używać słowa około przy określeniu zarówno wagi porcji jak i ilości porcji.

2.     Dzień II OZNAKOWANIE

Drugi dzień Szkoły rozpoczęty został wykładem I. Tańskiej o stosowaniu przepisów 1169/2011, która omówiła zasady określania nazw produktów i składników. Zwróciła też uwagę na zapisy, które dają możliwości (np. nazewnictwa składników) a nie jak często jest to rozumiane: nakładają obowiązki. Duże zainteresowanie wzbudziła kwestia wyjątku od oznaczania ilości netto również w stosunku do suplementów diety. (IGIFC konsultuje obecnie stanowisko z KE w tym zakresie). Uzupełnieniem informacji o 1169/2011 był wykład Pani B Ratkovskiej o zasadach znakowania wartością odżywczą. Oprócz przedstawienia nowych elementów przewodników Komisji, omawiana była kwestia wyjątków od znakowania wartością odżywczą na 100 g. Podczas wykładu Joanny Olszak zastanawialiśmy się m.in. jak powinno znakować się substancję dodatkową, kiedy nie jest dodawana jako dodatek ale jako substancja aktywna, oraz jak zmieniły się zasady znakowania dodatków na podstawie 2015/647.

Uczestnicy z zainteresowaniem wysłuchali wykładu I. Tańskiej o grafikach w oznakowaniu i konsekwencjach wyroku w sprawie Teekanne (wyrok został opublikowany 4 czerwca). Pani B. Pławska przedstawiła zasady znakowania COOL, informacje na temat najnowszego raportu KE oraz odpowiedziała na liczne pytania Uczestników. II dzień zakończył się wykładem I. Tańskiej na temat oświadczeń. Omówione zostały aktualne prace KE i EFSA, oświadczenia dotyczące kofeiny, negative claims (w tym nie zawiera oleju palmowego) oraz przykładu z rynku m.in. „czy poprawa stanu cery trądzikowej” to dozwolone oświadczenie oraz dlaczego „Energy&Vodka” nie jest oświadczeniem.

3.        KONTROLA

Dzień trzeci rozpoczęła Pani Monika Drab – Grotowska wykładem na temat konsekwencji wynikających z nieprzestrzegania przepisów dotyczących znakowania i innych obowiązków podmiotów branży spożywczej. W kolejnych wykładach Przedstawiciele IJHARS, PIS, GSSE przedstawiali wyniki i zasady kontroli oznakowania i składu środków spożywczych. W spektakularnym stylu wykład poprowadził Pan Dyrektor Dariusz Łomowski (UOKIK/IH), który swoim wystąpieniem, warsztatem i quizem dotyczącym znakowania zakończył wykłady V LSPŻ.

LSPŻ to również tradycyjne już uroczyste kolacje. W tym roku liczne grono gości podczas wieczoru prowadzonego przez Jacka Rozenka miało możliwość wysłuchać wystąpienia Pana Antoniego Huczyńskiego, koncertu Anny Kłys.

Wkrótce zaprosimy Państwa do obejrzenia galerii zdjęć i filmu z V LSPŻ.

Jednocześnie uprzejmie informujemy, że już teraz przyjmujemy zgłoszenia na VI LSPŻ, która odbędzie się w 2016 r. 15 miejsc zostało już zarezerwowanych. Osoby zainteresowane udziałem prosimy o kontakt z biurem igifc@igifc.pl