Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2016-04-11 powrót

Rozszerzenie zastosowania glikozydów stewiolowych

W Dzienniku Urzędowym UE z dnia 2 kwietnia zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji (UE) 2016/479 z dnia 1 kwietnia 2016 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania glikozydów stewiolowych (E 960) jako substancji słodzącej w niektórych napojach o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru.

W odpowiedzi na wniosek o zezwolenie na stosowanie E 960 w napojach podkategorii 14.1.5.2 „Inne”, w załączniku II do Rozporządzenia 1333/2008 (w sprawie dodatków do żywności), rozszerzony został zakres stosowania tej substancji dodatkowej w następujących kategoriach:

  • tylko napoje kawowe i herbaciane oraz napoje z naparów ziołowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru [maksymalny poziom 30 mg/l (wyrażone jako ekwiwalent stewiolu) ma zastosowanie do produktów gotowych do picia (np. puszkowanych) oraz ich mieszanek i koncentratów po przygotowaniu i gotowych do spożycia]
  • tylko kawa rozpuszczalna i rozpuszczalna kawa cappuccino, z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru [maksymalny poziom 30 mg/l (wyrażone jako ekwiwalent stewiolu) ma zastosowanie do produktów gotowych do picia (np. puszkowanych) oraz ich mieszanek i koncentratów po przygotowaniu i gotowych do spożycia]
  • tylko napoje na bazie słodu i napoje o smaku lub aromacie czekolady lub cappuccino, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru [maksymalny poziom 20 mg/l (wyrażone jako ekwiwalent stewiolu) ma zastosowanie do produktów gotowych do picia (np. puszkowanych) oraz ich mieszanek i koncentratów po przygotowaniu i gotowych do spożycia].

TERMINY

Rozporządzenie 2016/479 wejdzie w życie 22 kwietnia (dwudziestego dnia po opublikowaniu).

ZNACZENIE DLA FIRM BRANŻY SPOŻYWCZEJ

W praktyce Rozporządzenie 2016/479 umożliwi szersze niż obecnie stosowanie glikozydów stewiolowych.

Przypominamy, że istnieją ograniczenia związane ze stosowaniem nazw substancji dodatkowych. Na rynku polskim jest wiele produktów, które zawierając w składzie glikozydy stewiolowe błędnie informują o zawartości stewii.