Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2016-08-29 powrót

Wkrótce zmiana specyfikacji glikozydów stewiolowych (E 960)

Wkrótce możemy spodziewać się publikacji rozporządzenia zmieniającego specyfikacje dla glikozydów stewiolowych – substancji dodatkowej E 960 wykorzystywanej do słodzenia szeregu środków spożywczych, np. wyrobów czekoladowych, smakowych produktów mlecznych fermentowanych, gum do żucia czy produktów piekarniczych. Zgodnie z treścią projektu (która na tym etapie może jeszcze ulec zmianie) do dziesięciu obecnie wymienionych w specyfikacji glikozydów stewiolowych zostanie dodany jeszcze jeden – reabudiozyd M.

Ponadto zmianie ulegnie aktualna definicja E 960, tj. usunięty zostanie minimalny próg 75% zawartości stewiozydów i/lub rebaudiozydu A w produkcie finalnym. W efekcie dodatek o numerze E 960 będzie musiał składać się w min. 95% z 11 wskazanych w rozporządzeniu glikozydów stewiolowych, w dowolnej kombinacji i proporcjach.

O publikacji nowego rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie 231/2012 w sprawie specyfikacji dodatków (skrót), będziemy informować za pośrednictwem Newslettera IGI FC.

Zapraszamy do udziału w szkoleniu dotyczącym znakowania substancji dodatkowych i aromatów w żywności, które odbędzie się 8 grudnia w Warszawie.

Podczas szkolenia przedstawimy m.in.

  • aktualny stan prawny związany ze  znakowaniem dodatków i aromatów oraz wytyczne z przewodników
  • zwrócimy uwagę na problemy zgłaszane przez podmioty branży spożywczej i wskażemy propozycje rozwiązań.

Wszystkie informacje TUTAJ

TYLKO Do 4 listopada możliwość uzyskania 20% rabatu. Ponadto możliwe są dodatkowe upusty.