Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2016-11-03 powrót

Wyjątki od deklarowania dodatków - ZASADA PRZENOSZENIA

Producenci żywności stosujący substancje dodatkowe często zmagają się z problemem dotyczącym deklarowania w składzie dodatków wnoszonych z komponentami produktu (tzw. składnikami złożonymi). Zgodnie z art. 20 Rozporządzenia 1169/2011 w sprawie informacji dla konsumentów możliwe jest pominięcie w wykazie składników m.in. dodatków do żywności, których obecność w środku spożywczym wynika wyłącznie z faktu, że były zawarte w jednym lub w większej liczbie składników  takiego środka spożywczego, zgodnie z zasadą przenoszenia, o której mowa w artykule 18 Rozporządzenia 1333/2008 pod warunkiem, że nie pełnią one żadnej funkcji technologicznej w produkcie gotowym.

W praktyce zastosowanie tego wyjątku bywa trudne, ponieważ rozstrzygnięcie, czy wniesiona substancja dodatkowa pełni funkcję w produkcie finalnym, czy też nie zależy od kilku czynników, w tym od rodzaju dodatku, jego ilości lub rodzaju środka spożywczego. Dla przykładu, wniesienie do produktu finalnego substancji wzmacniającej smak wraz z jednym z komponentów zwykle wiąże się z pełnieniem przez niego także funkcji w gotowym produkcie. Inaczej może być w przypadku np. substancji polepszających właściwości wypiekowe pieczywa, stanowiącego komponent złożonego środka spożywczego. Czy takie substancje należy deklarować w składzie gotowego produktu? Odpowiedź na to pytanie powinna poprzedzić analiza kwestii technologicznych i ustalenie, czy wnoszone substancje pozostają w produkcie finalnym, w jakiej postaci i czy pełnią w nim funkcję.

Podobnie jest w przypadku konserwantów nie dodanych jako takie w trakcie produkcji, ale wnoszonych z jednym ze składników - jeśli są dowody na to, że nie konserwują one wyrobu gotowego, można nie deklarować ich w wykazie składników. A czy dozwolone jest w takiej sytuacji komunikowanie na etykiecie produktu: "bez konserwantów"?

Wskazówki przydatne do udzielenia odpowiedzi na powyższe pytania i wątpliwości zostaną przedstawione podczas szkolenia ZNAKOWANIE DODATKÓW I AROMATÓW W ŻYWNOŚCI  – wybrane problemy, które odbędzie się w Warszawie 8 grudnia.

Odpowiemy także na pytania:

  • jaką nazwę dodatku podać w wykazie?
  • jak deklarować w składzie i tabeli wartości odżywczej substancje o podwójnej roli?
  • jak znakować aromaty naturalne (w złożonych przypadkach)
  • jak poprawnie określić status składnika (dodatku, aromatu, „zwykłego” składnika)
  • kiedy mogę pominąć informację o dodatku (wyjątek vs. alergen)?

SZCZEGÓŁY TUTAJ