Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2014-12-16 powrót

Wytyczne Komisji Europejskiej w sprawie informowania o produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

Pod koniec listopada DG SANCO przekazało do konsultacji publicznych wytyczne dotyczące udzielania informacji na temat substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, wymienionych w załączniku II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (tytuł skrócony) - rozporządzenie FIC.

Dokument dotyczy trzech grupy środków spożywczych:

  • żywności opakowanej,
  • żywności nieopakowanej (zastosowanie również do sektoru HORECA), oraz
  • żywności bez wykazu składników.

Zgodnie ze stosowanymi przepisami rozporządzenia FIC, informacje o obecności substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, wymienionych w załączniku II, stosowanych w produkcji lub przygotowaniu żywności i nadal obecnych w produkcie gotowym, nawet w zmienionej formie - są obowiązkowe dla wszystkich grup środków spożywczych.
W dokumencie poruszono wybrane kwestie problemowe, dotyczące sposobu informowania o składnikach alergennych lub powodujących nietolerancje pokarmowe, np.:

  • gluten – sugeruje się aby nie wyróżniać słowa "gluten", ale nazwę konkretnego zboża będącego źródłem tego białka (np.: pszenica, jęczmień, …),
  • w przypadku orzechów wskazuję się potrzebę podania nazwy konkretnego rodzaju orzechów, jaki występuje w produkcie.

W celu umożliwienia konsumentowi łatwiejszego zidentyfikowania składników produktu, mogących powodować reakcje alergiczne, Komisja przewiduje wstępnie możliwość użycia nazwy rodzajowej dla wybranych składników, a nie kategorii ustanowionej w załączniku II do rozporządzenia np.: "dorsz" zamiast ryba, "ostryga" / "małże" zamiast mięczaki itd.
Jednocześnie po raz kolejny Komisja zastrzega, iż dostarczanie informacji o składniku lub produkcie alergizującym / powodującym nietolerancję, obecnym w żywności niepaczkowanej nie może być realizowane wyłącznie na żądanie konsumenta.

Konsultacje w sprawie zostaną zamknięte 4 stycznia 2015, ostateczne ustalenia z pewnością będą wykorzystywane zarówno przez przedsiębiorców,  jak i właściwe urzędy krajowe podczas oceny poprawności znakowania środków spożywczych, dlatego też zachęcamy do aktywnego uczestnictwa w konsultacjach.