Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2014-06-17 powrót

Wzmacniacz smaku czy substancja aromatyzująca? Nowe wskazówki KE

W ostatnim czasie opublikowano nowe wskazówki Komisji Europejskiej (KE), tym razem dotyczące rozróżniania dwóch kategorii substancji: wzmacniaczy smakusubstancji aromatyzujących o właściwościach modyfikujących (ang. flavouring substance with modifying properties).

Niektóre związki mogą mieć wiele różnych cech funkcjonalnych, dzięki czemu mogą być wykorzystywane w różnych celach, np. aromatyzującym lub ściśle technologicznym (np. neohesperydyna DC). Prawny status określonego składnika zależy w dużej mierze od jego zamierzonej funkcji w produkcie gotowym.

Wzmacniacz smaku

Upraszczając, klasyfikacja danej substancji jako wzmacniacza lub też substancji aromatyzującej zależy od tego, czy zmienia ona, czy też wyłącznie wzmacnia smak lub zapach żywności.

Omawiany dokument (wyłącznie wersja EN) będzie przydatny przede wszystkim dla podmiotów składających wnioski o autoryzację nowej substancji, ponieważ pomoże wybrać właściwą procedurę autoryzacji (rozporządzenie nr 1333/2008 lub nr 1334/2008). Ponadto wytyczne mogą okazać się pomocne również do celów znakowania środków spożywczych.

Wkrótce także kolejne zmiany w wykazie dozwolonych dodatków - rozp. 1129/2011, w tym m.in.:

  • stosowanie laków glikonowych w niektórych barwnikach,
  • E 401 i E 302 w nieprzetworzonych warzywach i owocach oraz
  • usunięcie E 912 z wykazu dodatków dozwolonych do stosowania w środkach spożywczych.