Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2016-10-18 powrót

Zmiana specyfikacji glikozydów stewiolowych

W ostatnich dniach w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano Rozporządzenie Komisji (UE) nr 2016/1814 zmieniające treść załącznika do Rozporządzenia nr 231/2012 określającego specyfikacje dla dozwolonych dodatków do żywności. Zmiana dotyczy specyfikacji dla dodatku o numerze E 960 - glikozydów stewiolowych, które są wykorzystywane do słodzenia szeregu środków spożywczych, np. wyrobów czekoladowych, smakowych produktów mlecznych fermentowanych, gum do żucia czy produktów piekarniczych.

Zgodnie z treścią nowego aktu prawnego do dziesięciu obecnie wymienionych w specyfikacji glikozydów stewiolowych zostanie dodany jeszcze jeden – reabudiozyd M.

Ponadto zmianie ulegnie aktualna definicja E 960, tj. usunięty zostanie minimalny próg 75% zawartości stewiozydów i/lub rebaudiozydu A w produkcie finalnym. W efekcie dodatek o numerze E 960 będzie musiał składać się w min. 95% z 11 wskazanych w rozporządzeniu glikozydów stewiolowych, w dowolnej kombinacji i proporcjach.

Wobec powyższego producenci żywności stosujący lub planujący stosować glikozydy stewiolowe powinni upewnić się, że substancje te są zgodne z nową specyfikacją.

Rozporządzenie Komisji (UE) nr 2016/1814 wejdzie w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej i będzie stosowane bezpośrednio we wszystkich Państwach Członkowskich.

 

8 grudnia 2016 r. zapraszamy na szkolenie ZNAKOWANIE DODATKÓW I AROMATÓW W ŻYWNOŚCI - wybrane problemy

W trakcie szkolenia odpowiemy m.in. na pytania:

  • jaką nazwę dodatku podać w wykazie?
  • jak deklarować w składzie i tabeli wartości odżywczej substancje o podwójnej roli?
  • jak znakować aromaty naturalne (w złożonych przypadkach)
  • jak poprawnie określić status składnika (dodatku, aromatu, „zwykłego” składnika)
  • kiedy mogę pominąć informację o dodatku (wyjątek vs. alergen)?

 

Szczegóły TUTAJ