Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2016-03-01 powrót

Zmiany w kategoriach substancji dodatkowych

Zmiany w kategoriach octy, suplementy diety, suplementy diety dla niemowląt


W dzienniku Urzędowym UE zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji 2016/263 z dnia 25 lutego 2016 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do tytułu kategorii żywności 12.3 Octy.

W załączniku II (część E i D) pozycja dotycząca kategorii żywności 12.3 „octy” będzie zmieniona w następujący sposób „Octy i rozcieńczony kwas octowy (rozcieńczony wodą do 4–30 % obj.)”

WPROWADZENIE DO ZAGADNIENIA

W Rozporządzeniu 1333/2008 ustanowiony został unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania. W wykazie tym dodatki do żywności pogrupowano według kategorii żywności, do której mogą być dodawane.

Jak wynika z preambuły Rozporządzenia 2016/263, w niektórych państwach członkowskich zarówno produkty uzyskane przez rozcieńczenie wodą kwasu octowego i octy otrzymywane w drodze fermentacji produktów rolnych są wprowadzane do obrotu pod nazwą „ocet”.

Kwas octowy (stosowany również jako dodatek do żywności E 260) po rozcieńczeniu wodą (4–30% obj.) mógłby być wykorzystany jako żywność lub składnik żywności w taki sam sposób jak ocet pochodzenia rolniczego.

ZNACZENIE DLA FIRM

Dodatki, które można było dodawać do octów, będzie można dodawać również do rozcieńczonego kwasu octowego (rozcieńczonego wodą do 4–30 % obj.).

RAMY CZASOWE

Rozporządzenie wejdzie w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu czyli 17 marca br.Powyższe zmiany nie są jedynymi na które czekamy w zakresie aktualizacji kategorii substancji dodatkowych.

KOLEJNE ZMIANY PRZEPISÓW

Przede wszystkim czekamy na zmianę kategorii suplementów diety (17). Najprawdopodobniej będzie ona polegała na likwidacji kategorii „suplementy diety w postaci syropu lub nadającej się do żucia”. W konsekwencji zmian aktualna kategoryzacja zostanie zawężona do:  Suplementów diety w postaci płynnej (17.2) i Suplementów diety w postaci stałej. W dalszym ciągu nie podjęto również decyzji w sprawie dodatków dozwolonych do stosowania w suplementach diety przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci.

JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO ZMIAN

  1. Jak stosować substancje dodatkowe?
  2. Kiedy można użyć daną substancję w naszym produkcie?
  3. Jakie są następnie konsekwencje dla znakowania?
  4. Czy podaje się kategorię substancji, której nie dodaje się w celach technologicznych?
  5. Jakie zmiany czekają nas w najbliższym czasie odnośnie listy dodatków?
  6. Jakie nowe substancje mogą być dodane?


Na wszystkie powyższe pytania odpowiemy podczas VI LETNIEJ SZKOŁY PRAWA ŻYWNOŚCIOWEGO - Skład – Oznakowanie – Kontrola Żywności, która odbędzie się w dniach 7-8-9 czerwca, w Pałacu Zdunowo.


Tylko do 16 marca istnieje możliwość uzyskania aż do 27% rabatu.
Zostało 18 miejsc dla Uczestników i 8 pokoi w Pałacu.

Szczegóły  TUTAJ