Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2017-11-27 powrót

Znakowanie QUID - Nowe wytyczne KE

W ostatnich dniach w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano Zawiadomienie Komisji w sprawie stosowania zasady deklarowania ilościowej zawartości składników (QUID).

Ten długo oczekiwany dokument ma charakter wytycznych skierowanych do przedsiębiorstw branży spożywczej, jak również organów urzędowej kontroli żywności w państwach członkowskich i zastępuje poprzedni przewodnik w tym zakresie.

Głównym celem wytycznych jest ich aktualizacja i dopasowanie do Rozporządzenia 1169/2011 w sprawie informacji dla konsumentów (skrót). W dokumencie przedstawiono wiele praktycznych przykładów, które mogą być pomocne dla przedsiębiorców.

ZNACZENIE DLA FIRM

Z Zawiadomienia Komisji dowiemy się m.in.:

  • kiedy deklaracja QUID jest obowiązkowa?
  • jakie są odstępstwa?
  • w jaki sposób i w którym miejscu na etykiecie należy deklarować QUID?

Czy wiesz, że....:

  • podanie QUID jest konieczne m.in. w przypadku składników, które są zwykle kojarzone z nazwą danego produktu; co ciekawe, KE wskazuje że składniki „kojarzone” to składniki „główne” lub „wartościowe”
  • QUID nie powinien być wymagany w przypadku grafiki przedstawiającej wszystkie składniki produktu lub zdjęcia produktu lub propozycję podania - z pewnymi zastrzeżeniami
  • przykładem odstępstwa  mogą być składniki występujące w nazwie, ale nie wpływające na wybór konsumenta, np.:„paluszki z makiem” lub „piwo miodowe”
  • wartość QUID powinna korespondować z nazwą składnika w wykazie (np. jeśli w składzie jest „pieczony kurczak” to wartość % powinna dotyczyć upieczonego składnika, a nie surowego)
  • QUID deklarowany w oznakowaniu to zwykle wartości średnie, które mogą podlegać wahaniom produkcyjnym - zaleca się posiadanie dowodów pozwalających na uzasadnienie ewentualnych rozbieżności.

Zawiadomienie oczywiście nie daje odpowiedzi na wszystkie pytania, np. nie wyjaśnia czy w przypadku stosowania treści „zawiera naturalne barwnikikonieczne jest podanie % zawartości podkreślonych barwników?

Posługując się w codziennej pracy opisanymi wytycznymi warto pamiętać, że podstawę stanowią przepisy i że wiążącej wykładni może udzielić jedynie Trybunał Sprawiedliwości UE. Doświadczenia z przeszłości pokazują, że zdarzało się iż wyrok Trybunału podważał stanowiska prezentowane w przewodnikach instytucji UE (Wyrok TSUE dot. pochodzenia miodu).

Zasady QUID na przykładach z przyjemnością omówimy na szkoleniach w 2018 r.

Już teraz zachęcamy do zarezerwowania terminów na praktyczne warsztaty:

 "ZNAKOWANIE i OŚWIADCZENIA" 

"VIII LETNIA SZKOŁA PRAWA ŻYWNOŚCIOWEGO Skład Znakowanie Kontrola Żywności

Szczegóły wkrótce

A w kolejnym NEWSLETERZE IGIFC w środę informacja na temat zawiadomienia w sprawie klasyfikacji FSMP.

Zawiadomienie Komisji w sprawie stosowania zasady deklarowania ilościowej zawartości składników (QUID) (2017/C 393/05) można pobrać TUTAJ