Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2014-08-28 powrót

Znakowanie wartością odżywcza oparte o tzw. traffic lights?

Brytyjski system, choć bazujący na rozporządzeniu 1169/2011, opiera się bowiem także o kolory, które mają korespondować z niską, średnią lub wysoką zawartością wybranych składników odżywczych. Ten właśnie element wzbudza liczne wątpliwości różnych krajów (m.in. Włoch, Hiszpanii, Portugalii), które obawiają się spadku sprzedaży produktów (np. prosciutto czy sera parmezan), oznaczanych kolorem czerwonym (z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu), źle postrzeganym przez konsumentów. Ponadto system kolorów nawiązuje w pewnym sensie do profili składników odżywczych, nad którymi UE rozpoczęła prace już kilka lat temu na potrzeby rozporządzenia 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Prace nad profilami nie zostały zakończone, trudno więc obecnie znaleźć podstawę prawną dla ustalenia jaka ilość danego składnika jest niska, średnia oraz wysoka. Obecnie temat ten zaniepokoił także branżę wyrobów kakaowych, w związku z zaproponowaniem przez Francję analogicznego systemu opartego o kolory (traffic lights).

Znakowanie żywności wartością odżywczą

Aktualnie Komisja Europejska bada zgodność brytyjskiego „front-of-pack nutrition labeling” z prawem UE. O konkluzjach, mających istotne znaczenie dla całej branży, będziemy informować za pośrednictwem newslettera IGI FC.

Przypominamy, że w dniu 20 października IGI FC organizuje w Warszawie szkolenie pt:  INFORMOWANIE O ŻYWNOŚCI - znakowanie, prezentacja i reklama wg rozporządzenia 1169/2011, KONTROLA. Będzie ono okazją do przedyskutowania bieżących problemów związanych z wdrożeniem rozporządzenia w gronie uczestników, doradców IGI FC oraz przedstawicieli organów urzędowej kontroli żywności (PIS, IJHARS). Podczas szkolenia omówione zostaną również kwestie dotyczące znakowania wartością odżywczą.

Jeśli chcesz dostawać maila z całą treścią AKTUALNOŚCI dokonaj bezpłatnej subskrypcji NEWSLETTERA tutaj