Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2015-07-27 powrót

Żywienie zbiorowe i środki spożywcze w sklepikach szkolnych – koniec konsultacji publicznych

W ubiegłym tygodniu - 20 lipca, zakończono konsultacje publiczne dotyczące projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Jedynie 7 spośród ponad 80 uprawnionych instytucji krajowych zgłosiło swoje komentarze oraz propozycje zmian, co wskazuje na zaawansowane stadium projektowanego rozporządzenia.

Przepisy żywienia zbiorowego

Nowe przepisy żywienia zbiorowego, które zaczną obowiązywać już od 1 września 2015 r. mają na celu m.in.:

  • zapewnienie zbilansowanych i zróżnicowanych posiłków w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty;
  • ograniczenie dostępności w sklepikach szkolnych środków spożywczych o wysokim stopniu przetworzenia;
  • ograniczenia dostępności w szkołach wielu grup środków spożywczych z dodatkiem soli spożywczej, cukrów i substancji słodzących;
  • określenie limitów zawartości tłuszczu w przetworach mięsnych stosowanych w środkach spożywczych oferowanych w sklepikach szkolnych;
  • zawężenie kategorii napojów dozwolonych do sprzedaży w jednostkach systemu oświaty.

Kolejnym krokiem legislacyjnym będzie odniesienie się Ministra Zdrowia do przesłanych uwag. Zagadnienia, które pozostały jeszcze do dyskusji dotyczą m.in. finansowania bieżącego nadzoru nad jednostkami systemu oświaty, stosowania rozporządzenia w placówkach oferujących dzieciom diety z modyfikacjami (dieta bezglutenowa, bezmleczna, itp.), oceny wzrostu kosztów żywienia zbiorowego według nowych przepisów, a także kwestie dotyczące rozważenia możliwości stosowania naturalnych aromatów w wybranych kategoriach napojów i restrykcje dotyczących ograniczeń w ilości i rodzaju soli spożywczej dozwolonej do użycia w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach oświatowych.

O wynikach dalszych prac nad projektem będziemy informować za pośrednictwem naszego Newslettera.