Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2014-07-23 powrót

Żywność ekologiczna – wyniki kontroli i porady dla konsumentów

Według statystyk Inspekcji Handlowej nawet, co piąty produkt prezentowany jako eko, bio, czy też organic może nie spełniać wymagań prawnych stawianych tej grupie produktów. W ostatnich dniach na stronie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów opublikowano wybrane wyniki kontroli i porady dla konsumentów dotyczące tej grupy środków spożywczych.

Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczą niewłaściwego lub bezprawnego posługiwania się terminologią kojarzoną przez konsumentów z produktami ekologicznymi poprzez nazwę, znak unijny lub inne sugestywne przekazy reklamowe na etykiecie, np. dotyczące pochodzenia lub miejsca wytworzenia produktu. Zdarza się, że takie produkty są nadmiernie wyróżniane w stosunku do innych poprzez przypisywanie im szczególnych właściwości żywieniowych lub zdrowotnych, które w istocie są nieprawdziwe lub mają małe znaczenie dla konsumenta, jednakże istotnie wpływają na jego codzienne wybory zakupowe.

Nieprawidłowości dotyczące jakości kontrolowanych produktów, podobnie jak w przypadku innych środków spożywczych dotyczą najczęściej zaniżonej ilości składników w produkcie w stosunku do deklarowanych w oznakowaniu (np. zaw. tłuszczu w ekologicznym serze, ilość owoców w musli, czy też dzikiej róży w herbatce ekologicznej) lub zawartości określonej substancji wbrew deklaracji na opakowaniu (np. siarczyny w suszonych owocach - „bez konserwantów”).

W obliczu stwierdzonych nieprawidłowości nie obyło się bez sankcji karnych. Inspekcja Handlowa nałożyła 16 mandatów za m.in. sprzedawanie produktów przeterminowanych oraz wydała 8 decyzji za sprzedaż produktów niewłaściwej jakości.

Dodatkowo na stronie urzędu znaleźć można wskazówki na co zwracać uwagę decydując się na zakup żywności ekologicznej.