Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Najnowsze publikacje

Świat Przemysłu Farmaceutycznego więcej

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, a suplementy diety – kwalifikacja, podobieństwa i różnice, zmiany w przepisach

autor: Paweł Mirosz, doradca ds prawa żywnościowego IGI Food Consulting, data publikacji: styczeń 2015

Suplementy diety to kategoria środków spożywczych, którą na przestrzeni ostatniej dekady w Polsce charakteryzował najbardziej dynamiczny wzrost i rozwój, nieporównywalny z inną grupą żywności. Nieprecyzyjne uregulowania prawne dotyczące żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i coraz większe ograniczenia dotyczące stosowania oświadczeń zdrowotnych powodują, że na rynku błyskawicznie zwiększa się liczba dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego. Właściwa interpretacja przepisów prawnych uwzględniająca standardy leczenia żywieniowego, pokazuje jednak, że wiele nowych produktów może nie spełniać ogólnych wymagań określonych dla żywności przeznaczonej do postępowania dietetycznego.

Rzeczpospolita więcej

Nie wszyscy są gotowi na rewolucję w etykietach

autor: Piotr Mazurkiewicz, Beata Drewnowska, komentarz: Joanna Olszak IGI Food Consulting, data publikacji: grudzień 2014

Od 13 grudnia w e-sklepach może zabraknąć niektórych produktów. Od soboty obowiązuje unijne rozporządzenie w sprawie przekazywania informacji na temat żywności, które wprowadza wiele zmian mających ułatwić robienie zakupów przeciętnemu konsumentowi. Wśród najbardziej znaczących jest wyraźne wyróżnienie na etykietach alergenów. Wszystkie obowiązkowe informacje – z wyjątkiem małych opakowań – muszą być napisane czcionką nie mniejszą niż 1,2 mm.


portalspozywczy.pl więcej

Zmienia się prawo znakowania środków spożywczych

autor: Roman Wieczorkiewicz, komentarz: Joanna Olszak, doradca ds. prawa żywnościowego IGI Food Consulting, data publikacji: grudzień 2014

Już od 13 grudnia, stosowana będzie większość wymogów rozporządzenia PE i Rady nr 1169/2011 w sprawie informacji dla konsumentów (skrót), tzw. FIC, które zastąpi szereg ważnych aktów prawnych dotyczących kwestii znakowania środków spożywczych (m.in. dwa krajowe rozporządzenia).

portalspozywczy.pl więcej

EFSA opublikowała finalną opinię dotyczącą alergenów w żywności

autor: Roman Wieczorkiewicz, komentarz: Joanna Olszak, doradca ds. prawa żywnościowego IGI Food Consulting, data publikacji: grudzień 2014

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności - EFSA (panel NDA) opracował opinię dotyczącą żywności i jej składników powodujących alergie i reakcje nietolerancji, deklarowanych obowiązkowo w oznakowaniu środków spożywczych. Została ona przygotowana na wniosek jednego z krajowych urzędów (Food Safety Authority of Ireland) i stanowi aktualizację wcześniejszych opinii w tym zakresie.


portalspozywczy.pl więcej

Dodatkowe oznakowanie owoców cytrusowych - wyrok w sprawie T-481/11

autor: portalspozywczy.pl, komentarz. Paweł Mirosz, doradca ds prawa żywnościowego IGI Food Consulting, data publikacji: listopad 2014

W dniu 6 września 2011 r. Królestwo Hiszpanii wniosło skargę o stwierdzenie nieważności części przepisów rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.