Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Najnowsze publikacje

Świat Przemysłu Farmaceutycznego powrót

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, a suplementy diety – kwalifikacja, podobieństwa i różnice, zmiany w przepisach

autor: Paweł Mirosz, doradca ds prawa żywnościowego IGI Food Consulting, data publikacji: styczeń 2015

Suplementy diety to kategoria środków spożywczych, którą na przestrzeni ostatniej dekady w Polsce charakteryzował najbardziej dynamiczny wzrost i rozwój, nieporównywalny z inną grupą żywności. Nieprecyzyjne uregulowania prawne dotyczące żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i coraz większe ograniczenia dotyczące stosowania oświadczeń zdrowotnych powodują, że na rynku błyskawicznie zwiększa się liczba dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego. Właściwa interpretacja przepisów prawnych uwzględniająca standardy leczenia żywieniowego, pokazuje jednak, że wiele nowych produktów może nie spełniać ogólnych wymagań określonych dla żywności przeznaczonej do postępowania dietetycznego.

Zapraszamy do zapoznania się z opublikowanym materiałem tutaj