Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Szkolenia otwarte

 

 

powrót

11 czerwca 2018 r.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego

FSMP

SKŁAD KWALIFIKACJA ZNAKOWANIE REKLAMA

Tylko do 11 maja rabat 20% 

ZGŁOŚ SIĘ

Od 22 stycznia 2019 r. stosowane będą nowe przepisy unijne dotyczące FSMP (z wyjątkiem przeznaczonych specjalnie dla niemowląt). Wyłącznie żywność spełniająca wymogi Rozporządzenia 609/2013, która zostanie wprowadzona na rynek lub etykietowana przed tą datą będzie mogła nadal być sprzedawana do wyczerpania zapasów.

Z naszych obserwacji rynku produktów FSMP w Polsce wynika, że z końcem stycznia przyszłego roku kolejna grupa produktów nie będzie spełniała szczegółowych wymagań. W konsekwencji dla tych FSMP, etykietowanych lub wprowadzonych na rynek po 21 stycznia 2019 r., pojawi się realne ryzyko wycofania z obrotu. Zostało kilka miesięcy, żeby przeprowadzić ocenę i wprowadzić konieczne zmiany umożlwiające bezpieczną obecność produktów na rynku.

11 czerwca przekażemy Państwu informacje dotyczące najważniejszych zmian, aktualnych interpretacji oraz wymagań dotyczących kwalifikacji, notyfikacji i kontroli. Omówimy orzeczenia z zakresu składu, znakowania i reklamy FSMP i przedstawimy ich praktyczne konsekwencje.

Najważniejsze zagadnienia:

  • Skład, znakowanie, kwalifikacja - aktualny stan prawny i zmiany oczekujące
  • „Żywność specjalnego przeznaczenia...” vs. „Dietetyczny ...”, kiedy dokonać zmian w etykietowaniu?
  • FSMP a inne produkty - kwalifikacja i borderline na przykładach z rynku UE
  • Jakie dokumenty przygotować na kontrolę?
  • Znakowanie i reklama (pacjent i B2B) - orzecznictwo i praktyka inspekcji.
  • Notyfikacja FSMP - odpowiednia dokumentacja przyspiesza proces i ogranicza problemy

Zgłoszonych Uczestników zachęcamy do zadawania pytań, na które odpowiemy podczas szkolenia

Zapraszamy do udziału !

Zespół IGIFC

 

Koszt uczestnictwa: 1060 PLN (słownie: tysiąc sześćdziesiąt złotych) + 23 % VAT za udział 1 osoby

Pakiet obejmuje: Udział w szkoleniu, przerwę kawową i poczęstunek, obiad, materiały szkoleniowe

Czas i miejsce szkolenia: 11 czerwca 2018 r., Hotel Intercontinental - Warszawa

RABATY:

  • 20% - dokonanie zgłoszenia i przedpłaty do 11 maja 2018 r.
  • 40% - Przedstawiciele Inspekcji (rabat nie łączy się z innymi)

REGULAMIN uczestnictwa w szkoleniu znajduje się TUTAJ

Prelegentami podczas szkolenia 11 czerwca będą eksperci i praktycy prawa żywnościowego:

Paweł Mirosz - Współwłaściciel IGIFC, Doradca ds. Pawa Żywnościowego

Izabela Tańska -Współwłaściciel IGIFC, Doradca ds. Pawa Żywnościowego

Joanna Olszak -  Doradca ds. Pawa Żywnościowego

[więcej o prelegentach]

 

9:45 - 10:00 Rejestracja i poranna kawa

10:00 -10:30 Skład FSMP

  • kalendarium najważniejszych zmian
  • zasady stosowania i poziomy składników odżywczych oraz innych substancji
  • botanicals i probiotyki w FSMP
  • stosowanie dodatków w FSMP, a ryzyko w przypadku zmiany kwalifikacji
  • dokumentacja wymagana podczas kontroli

10:30 - 10:45 Dyskusja

10:45 -11:45 Zasady kwalifikacji do grupy FSMP - Paweł Mirosz

  • naukowe i prawne aspekty kwalifikacji na przykładach z rynku
  • weryfikacja zgodności z wymogami FSMP po 21 stycznia 2019 r.

11:45-12:00 Dyskusja

12:00 – 13:00 Przerwa na lunch

13:00 - 13:45 FSMP - znakowanie, prezentacja i reklama - Izabela Tańska, Joanna Olszak

  • obowiązkowe i dobrowolne informacje w znakowaniu, prezentacji i reklamie
  • komunikacja B2B, targi, reklama w aptekach
  • etykietowanie i reklama w przypadku zmiany kwalifikacji z FSMP na suplement diety

13:45 - 14:00 Dyskusja

14:00 - 14:30 Procedura notyfikacji - Paweł Mirosz

  • zgłoszenie „krok po kroku”
  • dossier produktu
  • planowane zmiany

14:30- 14:45 Dyskusja i Zakończenie szkolenia