Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Szkolenia otwarte

 

 

powrót

15 maja 2019 r.

OŚWIADCZENIA               BRAK WOLNYCH MIEJSC

zdrowotne i żywieniowe

praktyczny warsztat w małym gronie

15 maja 2019 r., Warszawa

 

  • Warsztat z oświadczeń IGIFC to najlepsza okazja, żeby zaktualizować wiedzę potrzebną do tworzenia i akceptowania treści na etykiety, do reklam i na strony internetowe.   
  • Małe grono Uczestników zapewnia możliwość konsultowania wszystkich omawianych kwestii na bieżąco, podczas warsztatów.
  • Podlinkowana prezentacja dająca możliwość szybkiego dostępu do omawianych dokumentów
  • Każdy zgłoszony Uczestnik ma możliwość przekazania reklamy lub etykiety, której zgodność z przepisami dot. oświadczeń omówimy podczas warsztatów.

Zapraszamy do zapoznania się z wyjątkowym PROGRAMEM i zachęcamy do udziału.

Zespół IGIFC

 

POBIERZ BROSZURĘ

 

Informacje organizacyjne

Koszt: 600 PLN (słownie: sześćset złotych) + 23 % VAT za udział 1 osoby

Koszt obejmuje: Udział w szkoleniu, przerwę kawową i poczęstunek, materiały szkoleniowe w formie elektronicznej

Czas i miejsce szkolenia: 15 maja 2019 r., Warszawa, miejsce podamy bliżej terminu szkolenia

Możliwe upusty

20% - w przypadku dokonania zgłoszenia oraz opłaty do 22 kwietnia 2019 r.,

Zgłoszenie na szkolenie

Zgłoszenia należy dokonać wypełniając FORMULARZ

W przypadku przyznania miejsca na szkolenie opłatę za udział w szkoleniu należy wpłacić na konto Nr 77 2130 0004 2001 0509 0899 0001 Volkswagen Bank Polska S.A., Rondo ONZ 1, 00-124 Warszawa. Przesłanie zgłoszenia oznacza zapoznanie się z regulaminem uczestnictwa w szkoleniu i akceptację jego warunków. Jednocześnie jest upoważnieniem dla firmy IGI Food Consulting do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy. Regulamin uczestnictwa znajduje się TUTAJ

Koordynator Szkolenia

Ewelina Grzegorzewicz biuro@igifc.pl +503 004 616 

kontakt mailowy z IGIFC igifc@igifc.pl 

 

 

Izabela Tańska

Doradca ds. Prawa Żywnościowego

Pomysłodawca Letniej Szkoły Prawa Żywnościowego

Prezes Zarządu IGI Food Consulting

Od 2002 roku zawodowo związana z prawem żywnościowym. Doradza w zakresie wszystkich aspektów związanych z obecnością żywności w obrocie. Posiada ekspercką wiedzę w obszarach znakowania, reklamy i prezentacji żywności. Ma doświadczenie w przygotowywaniu wniosków o uzyskanie zezwoleń na stosowanie oświadczeń zdrowotnych oraz procedur dot. nowej żywności i substancji dodatkowych. Poza bieżącą pracą dotyczącą stosowania prawa żywnościowego w Polsce i UE, rozwija nowy obszar praktyki zawodowej – znakowanie środków spożywczych na rynek USA. Drogę zawodową rozpoczęła w Głównym Inspektoracie Sanitarnym jako osoba odpowiedzialna za stanowiska Polski w zakresie prawa żywnościowego reprezentowane w instytucjach UE.

Była przedstawicielem Polski w pracach grupy roboczej pracującej nad rozporządzeniem 1924/2006 (oświadczenia) oraz w pracach komitetów Komisji Europejskiej. Od 2006 roku jest doradcą ds. prawa żywnościowego w IGIFC. Współpracuje z jednostkami kontroli żywności, instytutami naukowymi, stowarzyszeniami branżowymi. Prelegent na krajowych i międzynarodowych konferencjach (Waszyngton DC, Utah, Kalifornia, Frankfurt, Bruksela, Bonn, Amsterdam, Ankara, Boston). Prowadzi warsztaty dla firm branży spożywczej oraz inspekcji. Stypendystka Międzynarodowego Programu Nauk i Technologii Rolniczych Normana E. Borlaug’a (Washington DC, USA). Powołana na eksperta w grupach roboczych Rady UE podczas Polskiej Prezydencji. Przez półtora roku pracowała w Brukseli, w amerykańskiej kancelarii prawnej realizując projekty doradcze. Zespół prawa żywnościowego, w którym pracowała został wybrany EU regulatory (Food) TOP-TIER FIRM przez LEGAL 500. Przez rok była również partnerem w singapurskiej firmie doradczej. Absolwentka Akademia Psychologii Przywództwa w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Jej osiągnięcia zawodowe zostały szczególnie docenione, gdy dostała zaproszenie do wygłoszenia wykładu na Uniwersytecie Medycznym Harvarda pt. Zasady wprowadzania do obrotu nowych produktów funkcjonalnych na rynek UE”. Jest pomysłodawcą i prelegentem warsztatów stosowania prawa żywnościowego „Letnia Szkoła Prawa Żywnościowego”, które w 2019 r. odbędą się po raz 9.

9:45-10:00 Powitanie uczestników i poranna kawa

10:00-11:45 Oświadczenia – wprowadzenie i regulacje

  • Jakie treści są oświadczeniami i jak się to sprawdza – analiza krok po kroku.
  • Skąd wiadomo, że izotonik to oświadczenie? Jakie są odstępstwa?
  • Oświadczenia dla składników roślinnych
  • Co to jest – „znacząca ilość składnika”?
  • Oświadczenia na liście pending – warunki stosowania
  • Do jakich celów marketingowych można wykorzystać opinie EFSA w sprawie oświadczeń.
  • „Probiotyk” prebiotyk, probiotyczny itd. – sytuacja prawna a praktyka
  • Treści obowiązkowe przy stosowaniu oświadczeń – powtarzanie, rozmieszczenie

11:45-12:00 Przerwa i poczęstunek

12:00-13:45 Oświadczenia – treść i sposób przedstawienia

  • Co kwestionują inspekcje w odniesieniu do oświadczeń?
  • Rekomendacje w postaci oświadczeń – kto i co może powiedzieć o produkcie.
  • Co można zrobić, jeśli konkurent narusza przepisy stosując oświadczenia niedozwolone.
  • Zależność – pomiędzy oświadczeniem na etykiecie a oświadczeniem w reklamie
  • Jak zmienić treść oświadczenia, żeby i marketing, i dział prawny nie mieli zastrzeżeń.
  • Analiza przykładów z rynku – można - nie można – dlaczego? – jak zmienić, żeby było można stosować treść

13:45-14:00 Dyskusja i zakończenie warsztatów