Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Szkolenia otwarte

 

 

powrót

17 października 2018 r.

ŻYWNOŚĆ DLA SPORTOWCÓW 

Skład - Kategoria - Wprowadzanie do obrotu - Oznakowanie - Reklama 

Aktulane informacje po zmianie przepisów. Praktyczne wskazówki i niezbędne dokumenty. 

ZGŁOŚ UDZIAŁ 

Informacje organizacyjne

Koszt: 960 PLN (słownie:dziewięćset sześćdziesiąt złotych) + 23 % VAT za udział 1 osoby

Koszt obejmuje: udział w szkoleniu, przerwy kawowe i lunch, materiały szkoleniowe

Czas i miejsce szkolenia: 17 października 2018 r.,  Warszawa (Hotel InterContinental)

Regulamin: TUTAJ

Możliwe upusty:

  • 20% - W przypadku dokonania zgłoszenia oraz opłaty do 14 września 2018 r.,
  • 40% - Przedstawiciele Inspekcji (rabat nie łączy się z innymi)

ZGŁOŚ UDZIAŁ

Izabela Tanska -Doradca ds. Prawa Żywnościowego, Prezes Zarządu IGI Food Consulting

Joanna Olszak- Doradca ds. Prawa Żywnościowego IGI Food Consulting

Paweł Mirosz - Doradca ds. Prawa Żywnościowego IGI Food Consulting

9:45– 10:00 Rejestracja Uczestników  i  poranna kawa

10:00-11:15 Skład i kategoria żywności skierowanej do sportowców oraz wprowadzanie do obrotu

  • Właściwa kategoria dla żywności dla sportowców po zmianie przepisów
  • Wpływ zmiany przepisów na stosowanie składników aktywnych
  • Maksymalne i minimalne poziomy składników aktywnych a kategoria
  • Dodatki do żywności dla sportowców
  • Nowa żywność w produktach dla sportowców
  • Notyfikacja do GIS
  • Planowane zmiany w przepisach w odniesieniu do żywności dla sportowców

11:15- 11:30 Przerwa na kawę

11:30- 12:15 Znakowanie żywności dla sportowców  - treści obowiązkowe

  • Określanie nazw produktów – czy baton proteinowy to nazwa czy treść marketingowa?
  • Znakowanie wartością odżywczą
  • Deklarowanie alergenów
  • Zasady deklaracji składu
  • Dodatkowe (obowiązkowe) ostrzeżenia

12:15-12:30 Dyskusja

12:30-13:30 Przerwa na obiad

13:30 – 14:30 Reklama i oznakowanie

  • Jakie oświadczenia zdrowotne i żywieniowe można stosować obecnie w odniesieniu do żywności dla sportowców?
  • Jak podkreślać właściwości produktów? Jak informować, że działa?
  • Czy IZOTONIK to oświadczenie?
  • Czy wskazywanie grupy docelowej produktu to oświadczenie?
  • Zasady stosowania zdjęć i grafik w oznakowaniu i reklamie

14:30 – 14:45 Dyskusja

14:45 – 15:00 Przerwa na kawę

15:00 – 15:30 Kontrola żywności dla sportowców

  • Zafałszowania
  • Produkty zgłoszone do RASFF
  • Błędne oznakowanie, reklama wprowadzająca w błąd
  • Niedopełnienie obowiązków podmiotów branży spożywczej

15:30 – 15:45 Dyskusja i zakończenie warsztatów

ZGŁOŚ UDZIAŁ 

Rabat 20% do 14 września