Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Szkolenia otwarte

 

 

powrót

2-3-4 czerwca 2020 r.

 

X Letnia Szkoła Prawa Żywnościowego

SKŁAD - OZNAKOWANIE - KONTROLA ŻYWNOŚCI

Warsztaty stosowania prawa żywnościowego

ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM ZAGADNIEŃ: DEKLARACJI POCHODZENIA PRODUKTU I SKŁADNIKA

Pałac Zdunowo k. Warszawy 

 

DO 30 kwietnia RABAT 20% 

POBIERZ BROSZURĘ z WYJĄTKOWYM PROGRAMEM (pdf) 

ZGŁOŚ UDZIAŁ 

Szanowni Państwo,

Rozwiązywanie codziennych problemów firm oraz wspieranie ich rozwoju daje nam świetne rozeznanie w tematach ważnych dla branży. W oparciu o tę wiedzę a także dzięki ciągłemu monitorowaniu prac instytucji UE i krajowych co roku opracowujemy WYJĄTKOWY PROGRAM, który odzwierciedla aktualne i najważniejsze dla firm zagadnienia prawa żywnościowego.

W tym roku, oprócz standardowej już aktualizacji wiedzy z zakresu prawa żywnościowego dużo czasu poświecimy na zagadnienie deklaracji pochodzenia produktu i składnika, a także rozszerzymy omawiane zagadnienia o materiały i wyroby, towary paczkowane, własność intelektualną w branży spożywczej.

Realizacja Programu każdej LSPŻ ma kilka celów: aktualizacja wiedzy, pokazanie praktycznych aspektów wybranych problemów i konsekwencji dla firm, ale przede wszystkim wskazanie zgodnych z przepisami rozwiązań. Dlatego podczas wykładów jest dużo więcej przykładów niż przepisów. 

 

Co wyróżnia LSPŻ?

  • PRZYKŁADY  PRZYKŁADY  PRZYKŁADY
  • wyjątkowa ATMOSFERA
  • mocno osadzone biznesowo, praktyczne podejście, zawsze najbardziej aktualne treści
  • wybitni prelegenci - praktycy prawa żywnościowego
  • SWOBODA ZADAWANIA PYTAŃ
  • marka i doświadczenie IGI Food Consulting
  • platforma wymiany poglądów i doświadczeń pomiędzy firmami, inspekcjami, przedstawicielami świata nauki, prawnikami i doradcami.

 

Dziewięć edycji potwierdziło, że Letnia Szkoła to Esencja praktyki prawa żywnościowego.

Letnia Szkoła odbędzie się w uroczym Pałacu Zdunowo, dzięki któremu relaks po intensywnych wykładach to wyjątkowe doświadczenie i przyjemnie spędzony czas.

Podczas uroczystej kolacji będziemy obchodzić Jubileuszową X edycję LSPŻ w towarzystwie zaproszonych gości i wyjątkowej Gwiazdy wieczoru. Zaproponujemy też Państwu nową atrakcję, która z pewnością przejdzie do historii prawa żywnościowego.

 

Dziękując Uczestnikom, Prelegentom, Patronom i Partnerom za dotychczasowe, wspaniałe doświadczenia oraz okazane zaufanie zamierzamy utrzymać poziom merytoryczny oraz organizacyjny LSPŻ.

 

Serdecznie Państwa zapraszam do udziału w X Letniej Szkole.

Izabela Tańska

Doradca ds. Prawa Żywnościowego,
Pomysłodawca Letniej Szkoły Prawa Żywnościowego
Prezes Zarządu IGIFC

 

Organizator:   IGI FOOD Consulting Sp. z o.o.
Data:   2-3-4 czerwca 2020 r.
Miejsce:   Pałac Zdunowo, k. Warszawy www.palaczdunowo.pl

Koszt uczestnictwa:

  • 4660 PLN + VAT (udział w warsztatach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, 3 obiady, kolacja 3 czerwca)
  • 6060 PLN + VAT z noclegiem** (udział w warsztatach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, 3 obiady, kolacje 2 i 3 czerwca)
    ** nocleg w pokojach jedno-, dwu- lub trzyosobowych - szczegóły należy ustalić z Koordynatorem X LSPŻ

RABATY:
  * 20% zgłoszenie i wpłata do 30.04.2020 r.
  * 50% dla przedstawicieli inspekcji zgłoszenie do 30.04.2020 r.

Regulamin Letniej Szkoły znajduje się [TUTAJ].
Zgłoszenie na LSPŻ oznacza akceptację regulaminu X LSPŻ.

KONTAKT i PYTANIA:
Koordynator X LSPŻ
Ewelina Grzegorzewicz, mail: biuro@igifc.pl,  tel.: +48 503 004 616
Kontakt mailowy z IGIFC: igifc@igifc.pl

Z wielką przyjemnością informujemy, że wśród Prelegentów X LSPŻ będą m.in:

Joanna Gajda-Wyrębek (NIZP-PZH), Joanna Markowska (MRIRW), Bożena Pławska (MRIRW), Emilia Staniszewska (MRIRW), Dariusz Łomowski (UOKIK), dr hab. Paweł Wojciechowski (WPIA UW), Marzena Pawlicka NIZP-PZH, Przedstawiciel PIS, Izabela Tańska (IGIFC), Joanna Olszak (IGIFC), Paweł Mirosz (IGIFC), Anna Kruszewska (kancelaria Hasik, Rheims i Partnerzy), Michał Tracz (kancelaria DZP), Pablo Biardzki (Brandwell)

Informacje o kolejnych osobach, które dołączą do grona Prelegentów udostępnione będą TUTAJ

 

POBIERZ PROGRAM PDF

WTOREK  2  czerwca 2020 r. 

10:15-10:30 Rozpoczęcie X LSPŻ 

  • Powitanie
  • Przedstawienie programu i informacji organizacyjnych

10:30-11:15 Przegląd zmian w przepisach i ich konsekwencje dla firm

11:15-11:45 Przewodniki, wytyczne, opinie Unijne, krajowe i innych P.Cz.

  • omówienie oraz znaczenie dla firm
  • PRAKTYCZNE OPRACOWANIE

11:45-12:00 Przerwa na kawę

12:00-12:45 Kiedy żywność jest towarem paczkowanym i jakie wymagania mają zastosowanie

12:45-13:00 Czas na dyskusję

13:00-14:00 Przerwa na obiad

14:00-14:45 Materiały i wyroby – uregulowania, zmiany, aktualne problemy i ich rozwiązania  

14:45-15:00 Czas na dyskusję

15:00-15:15 Przerwa na kawę

15:15-16:00 Żywność funkcjonalna – w przepisach prawa żywnościowego

  • Skład, Wprowadzanie do obrotu, Znakowanie

16:00-16:30 Probiotyki i prebiotyki w żywności 

  • Zasady stosowania i aspekt nowej żywności,
  • Znakowanie, Wprowadzanie na rynek 

16:30-16.45 Czas na dyskusję

ZAKOŃCZENIE I DNIA X LSPŻ

 

ŚRODA   3 czerwca 2020 r.

9:30-10:15 Kontrola żywności prowadzona przez Państwową Inspekcję Sanitarną

10:15-11:00 Kontrola prowadzona przez IJHAR-S – przykłady postępowań. Jak (planowane) połączenie inspekcji może wpłynąć na funkcjonowanie firm.

11:00-11:15 Czas na dyskusję

11:15-11:30 Przerwa na kawę

11:30-12:15 Dlaczego warto znać ustawę o ochronie konkurencji i konsumentów? – praktyczne wskazówki dla przedsiębiorców branży żywnościowej 

12:15-13:00 Dodatki, barwniki, aromaty – stosowanie i znakowanie

13:00-14:00 Przerwa na obiad

14:00-14:45 Stanowiska dot. rozp. 1169/2011 i prace nad aktami wykonawczymi 

14:45-15:30 Panel Ekspertów cz. 1 - Q&A sesja, podczas której zespół ekspertów praktyków odpowiada na pytania uczestników

15:30-15:45 Przerwa na kawę

15:45-16:45 Panel Ekspertów cz. 2 - Q&A sesja, podczas której zespół ekspertów praktyków odpowiada na pytania uczestników

16:45-17:15 Nowoczesna tradycja” – zmiana logo i opakowania Helleny – studium przypadku - Brandwell

18:00 Uroczysta Kolacja z udziałem zaproszonych Gości, Gwiazdą wieczoru i nową ATRAKCJĄ. 

 

CZWARTEK   4 czerwca 2020 r. 

9:30-10:15 Treści dobrowolne Oświadczenia

  • Naturalność, lokalny charakter, podkreślanie jakości - analiza przykładów

10:15-10:45 BEZ GMO – omówienie nowych regulacji prawnych 

10:45-11:00 Czas na dyskusję 

11:00-11:15 Przerwa na kawę

11:15-12:00 Informacje obowiązkowe – nazwa, wykaz składników, deklaracja alergenów 

12:00-12:30  Ostrzeżenia na etykiecie - Ryzyko interakcji i działań niepożądanych, a obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa produktu 

12:30-12:45 Czas na dyskusję

12:45-13:45 Przerwa na obiad

13:45-14:30 IP w branży spożywczej - Przykłady najciekawszych sporów z zakresu własności intelektualnej ostatnich lat  

14:30-14:45 Przerwa na kawę

14:45-15:45 Pochodzenie produktu.

  • Pochodzenie składnika podstawowego. Kiedy jest obowiązkowe? 
  • Jak określić składnik podstawowy. COOL - Kiedy jest dobrowolny, a kiedy obowiązkowy? 
15:45-16:00 ZAKOŃCZENIE X LSPŻ