Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Szkolenia otwarte

 

 

powrót

20 listopada 2018 r.

Suplementy diety

skład, klasyfikacja, znakowanie, reklama

20 listopada 2018 r. (wtorek), Warszawa

 

ZOBACZ WYJĄTKOWY PROGRAM

POBIERZ BROSZURĘ PDF

Bycie na bieżąco z przepisami i praktykami dotyczącymi tak dynamicznej branży jak suplementowa to duże wyzwanie. Aby je ułatwić proponujemy wyjątkowy program szkolenia opracowany w oparciu o:

  • Planowane zmiany przepisów
  • Zasady budowania uzasadnień na potrzeby kontroli i notyfikacji
  • Ocenę aktualnych trendów marketingowych pod kątem zgodności z przepisami

Zachęcamy do przeczytania WYJĄTKOWEGO PROGRAMU, który jest odpowiedzią na aktualne problemy branży.

Chcesz zmaksymalizować korzyści z udziału w szkoleniu? Koniecznie zapoznaj się z rozporządzeniami:

  • w sprawie składu i oznakowania suplementów diety
  • 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
  • 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

Przydatne wyroki, stanowiska urzędów, przewodniki będą stanowiły część prezentacji.

Zgłoszonych uczestników zachęcamy do przesyłania pytań – omówimy je podczas szkolenia.

 

Zapraszamy do udziału!

Zespół IGI FC

 

ZGŁOŚ UDZIAŁ

 

Koszt uczestnictwa:

Koszt 1200 PLN (słownie: tysiąc dwieście złotych) + 23 % VAT za udział 1 osoby

Pakiet obejmuje:

Udział w szkoleniu, przerwę kawową i poczęstunek, obiad, materiały szkoleniowe

Czas i miejsce szkolenia:

20 listopada 2018 r., dokładne miejsce podamy bliżej terminu szkolenia - Warszawa

Możliwe upusty:

  • 20% - W przypadku dokonania zgłoszenia i przedpłaty do 20 września 2018 r.
  • 40% - Przedstawiciele Inspekcji

ZGŁOŚ UDZIAŁ

 

Paweł Mirosz

Izabela Tańska

Joanna Olszak

[więcej o prelegentach]

Przedstawiciel inspekcji 

9:15-9:30 Rejestracja uczestników i poranna kawa

Sesja poranna: SKŁAD KLASYFIKACJA NOTYFIKACJA

9:30 -11:15 Skład i klasyfikacja - aktualności prawne oraz zmiany w urzędowej kontroli suplementów diety

  • klasyfikacja na przykładach, konsekwencje zmian w prawie dotyczącym FSMP
  • nowe doniesienia naukowe dot. bezpieczeństwa, a odpowiedzialność przedsiębiorców
  • składniki aktywne (m.in.: poziomy zawartości, ekwiwalentność preparatów roślinnych)
  • standaryzacja i testy przechowalnicze - kiedy dobrowolność, a kiedy obowiązek?
  • SUBSTANCJE DODATKOWE W SUPLEMENTACH - DUŻE zmiany w kategorii 17
  • Czy w przepisach zostanie określona definicja syropu?

      Praktyczne kompendium stosowania tzw. „innych substancji” w suplementach diety

  • składniki dozwolone i zabronione - zasady oceny i przykłady z rynku unijnego
  • nowy: probiotyk, preparat roślinny, enzym - czy zawsze mamy do czynienia z „novel food”; jak wykazać zgodność z przepisami?

      Planowane zmiany w przepisach!!!

     Paweł Mirosz - Doradca ds. prawa żywnościowego IGI FC

11:15-11:30 Dyskusja

11:30-11:45 Przerwa na kawę

11:45-12:30 Notyfikacja suplementów diety: standard postępowania i praktyczne wskazówki dla branży

  • Ocena dokumentacji notyfikowanych produktów,
  • Postępowanie wyjaśniające - możliwości mediacji, znaczenie niezależnych opinii i dowodów naukowych, itp.

      Przedstawiciel Państwowej Inspekcji Sanitarnej

12:30-13:30 Przerwa na obiad

Sesja popołudniowa: ZNAKOWANIE I REKLAMA

13:30-14:30 Znakowanie i reklama – treści obowiązkowe

  • Czy w wykazie należy podkreślać podział na składniki aktywne i składniki otoczki?
  •  (dobrowolna) Deklaracja wartości odżywczej w oznakowaniu suplementów
  • Sposób przedstawienia wartości odżywczej i wykazu składników w przypadku suplementów złożonych z kilku produktów (np. inna tabletka na rano i inna na wieczór)
  • Zawartość netto czy tylko liczba kapsułek, tabletek?
  • Deklaracja alergenów (studium przypadku: trwa pszeniczna)
  • Zasady określania nazw składników w wykazie
  • Rozmieszczenie treści – co powinno być na froncie
  • Przykłady ostrzeżeń dla grup wrażliwych i dot. konsultacji z lekarzem.
  • Treści obowiązkowe– planowane zmiany w przepisach

      Joanna Olszak - Doradca ds. Prawa Żywnościowego IGI FC

14:30-14:45 Dyskusja - pytania od uczestników

14:45 - 15:00 Przerwa na kawę

15:00-16:00 Treści dobrowolne

  • Oświadczenia – najczęstsze błędy i sposoby ich rozwiązania
  • Oświadczenia – określanie warunków stosowania dla oświadczeń na pending
  • Oświadczenia studium przypadku (analiza etykiet i reklam z rynku)
  • Grafiki – czy wizerunek znanego sportowca na etykiecie to oświadczenie?
  • Grafiki – przedstawianie składników w formie grafik
  • COOL – dobrowolne wskazywanie miejsca pochodzenia
  • Treści dobrowolne – planowane zmiany w przepisach (zakaz reklamy?!)

      Izabela Tańska - Doradca ds. prawa żywnościowego IGI FC

16:00-16:15 Dyskusja - pytania od uczestników i zakończenie

ZGŁOŚ UDZIAŁ