Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Szkolenia otwarte

 

 

powrót

20 listopada 2019 r.

SUPLEMENTY DIETY

skład, klasyfikacja, znakowanie, reklama

aktualne informacje, planowane zmiany przepisów, analiza przykładów 

Udział w szkoleniach IGIFC może znacząco ograniczyć ryzyko stresu podczas urzędowej kontroli i zainteresowania konkurencji! 

BRAK WOLNYCH MIEJSC 

Bycie na bieżąco z przepisami i praktykami w dynamicznej branży suplementów diety to duże wyzwanie. Aby je ułatwić proponujemy wyjątkowy program szkolenia opracowany w oparciu o:

  • planowane zmiany przepisów,
  • zasady budowania skutecznych uzasadnień na potrzeby kontroli i notyfikacji,
  • ocenę aktualnych trendów marketingowych pod kątem zgodności z przepisami.

Zachęcamy do przeczytania WYJĄTKOWEGO PROGRAMU, który jest odpowiedzią na aktualne problemy branży.

Przydatne wyroki, stanowiska urzędów, przewodniki będą stanowiły część prezentacji.

Zgłoszonych uczestników zachęcamy do przesyłania pytań – omówimy je podczas szkolenia.

Zapraszamy do udziału!

Zespół IGI FC

Zgłoś udział 

 

Koszt uczestnictwa: 1460 PLN (słownie: tysiąc czterysta sześćdziesiąta złotych) + 23 % VAT za udział 1 osoby

Koszt obejmuje: udział w szkoleniu, przerwę kawową i poczęstunek, obiad, materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej

Czas i miejsce szkolenia: 20 listopada 2019 r., Warszawa – Centrum Zielna, ul Zielna 37 

Zgłoszenie na szkolenie

Zgłoszenia należy dokonać wypełniając formularz na stronie www.igifc.pl

W przypadku przyznania miejsca na szkolenie opłatę za udział w szkoleniu należy wpłacić na konto wskazane na fakturze. Przesłanie zgłoszenia oznacza zapoznanie się z regulaminem uczestnictwa w szkoleniu i akceptację jego warunków. Jednocześnie jest upoważnieniem dla firmy IGI Food Consulting do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy

Regulamin uczestnictwa w szkoleniu znajduje się TUTAJ (strona igifc.pl)

Zgłoszenie udziału w szkoleniu jest równoznaczne z potwierdzeniem zapoznania się i akceptacji Regulaminu z uwzględnieniem informacji dot. przetwarzania danych osobowych.

Koordynator Szkolenia

Ewelina Grzegorzewicz biuro@igifc.pl +503 004 616

kontakt mailowy z IGIFC igifc@igifc.pl

 

Doradcy ds. Prawa Żywnościowego IGIFC: Paweł Mirosz, Izabela Tańska, Joanna Olszak 

Więcej o Doradcach IGIFC

Przedstawiciel Państwowej Inspekcji Sanitarnej 

9:00-9:15 Rejestracja i poranna kawa

9:15 – 10:15 Kwalifikacja, skład, notyfikacja i kontrola – doradca ds. prawa żywnościowego IGI FC

  • Postępowanie wyjaśniające: możliwość mediacji z GIS, dossier produktu m.in. do opinii URPL lub jednostek naukowych
  • Opinie Zespołu ds. Suplementów Diety: znaczenie, status prawny, możliwe odstępstwa, konsekwencje w przypadku niezgodności
  • Składniki roślinne - maksymalne poziomy, znaczenie monografii EMA (na przykładzie produktów dla dzieci)
  • Nowa żywność – aktualności i odpowiedzi na najczęstsze pytania
  • Wzajemne uznawanie towarów –nowe obowiązki wynikające ze zmiany przepisów unijnych
  • Zmiany w procedurze notyfikacji w PL

10:15 – 10:30 Dyskusja i pytania uczestników

10:30 – 10:45 Przerwa kawowa

10:45 – 11:30 Treści marketingowe w reklamie i na etykiecie suplementu - doradca ds. prawa żywnościowego IGI FC

  • Jak podkreślić wysoki standard produkcji?
  • Czy można zawężać korzystny efekt dla zdrowia do wybranej grupy wiekowej? Np. dla seniorów?
  • Co dalej z botanicals?
  • „Kompleks” „mocniejsze działanie” „wszechstronne działanie” „dla lepszego efektu” - warunki stosowania
  • "Ekologiczny" "zdrowy" i "zrównoważony" – jak w zgodzie z przepisami podkreślić te cechy
  • „Naturalne” składniki mineralne? – jak sprawdzić możliwość podkreślenia naturalności składnika i produktu.

11:30-11:45 Dyskusja i pytania uczestników

11:45- 12:15 Ryzyko interakcji i działań niepożądanych, a obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa produktu – doradca IGI FC

  • Kiedy ostrzeżenie jest informacją dobrowolną, a kiedy obowiązkową?
  • Jakie ryzyko dla przedsiębiorcy wiąże się z brakiem ostrzeżeń?
  • Znaczenie komunikatów o potencjalnych działaniach niepożądanych w postępowaniu notyfikacyjnym?

12:15-12:30 Dyskusja i pytania uczestników 

12:30 - 13:30 Przerwa obiadowa

13:30 – 14:15 Informacje obowiązkowe w znakowaniu (wybrane problemy) – doradca ds. prawa żywnościowego IGI FC

  • Jakie treści trzeba podać (rozp. 1169/2011 vs. przepisy krajowe)
  • Nazwa suplementu - czyli która? Konsekwencje stosowania kulku nazw
  • Deklaracja składników aktywnych - na co zwrócić uwagę?
  • Możliwa obecność alergenów - czy i jak podać?
  • COOL - Pochodzenie produktu i składnika - kiedy, jak i gdzie podać? (projekt przewodnika KE)
  • Wyprodukowano w Polsce/...przez ...dla... - co to znaczy i jakie są konsekwencje?

14:15 – 14:45 Suplementy diety w mediach społecznościowych – doradca IGI FC

  • Kiedy mamy do czynienia z reklamą?
  • Jak zapewnić zgodność z przepisami prawa (nie tylko żywnościowego)?
  • Konsekwencje nieprawidłowych praktyk – przepisy obowiązujące i oczekiwane zmiany

14:45 – 15:00 Dyskusja i pytania uczestników

15:00- 15:15 Przerwa kawowa

15:15– 15:45 Urzędowa kontrola suplementów diety – przedstawiciel Państwowej Inspekcji Sanitarnej

  • Najczęstsze nieprawidłowości dotyczące składu, znakowania, reklamy
  • Kary za nieprawidłowe etykietowanie i reklamę
  • Jak SPRAWNIE uzyskać zaświadczenie na potrzeby eksportu suplementów diety (FSC)
  • Zmiany w przepisach unijnych dotyczące urzędowych kontroli – konsekwencje dla branży

15:45 – 16:00 Dyskusja i pytania uczestników, zakończenie szkolenia 

Zgłoś udział  TUTAJ 

POBIERZ PROGRAM PDF