Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Szkolenia otwarte

 

 

powrót

25-26 września 2018 r.

II Jesienna Szkoła WPROWADZENIE Do Prawa Żywnościowego 

Niezbędnik przedstawicieli firm branży spożywcze

  • JSPŻ to świetne wprowadzenie do tematu dla nowych pracowników oraz idealne powtórzenie najważniejszych kwestii regulowanych przez prawo żywnościowe, dla specjalistów, którzy
    w bran
    ży są od lat.
  • JSPŻ ma charakter warsztatów. Jak zawsze na wydarzeniach organizowanych przez IGIFC będzie dużo przykładów, interpretacji, informacji o tym gdzie znaleźć dokumenty, jak korzystać z przewodników. 

Pobierz BROSZURĘ PDF

Data: 25-26 września 2018 r. 

Miejsce: DoubleTree by Hilton Hotel ul. Skalnicowa 21, 04-797 Warszawa

Koszt udziału:  3260 PLN + VAT (udział, przerwy kawowe, 2 obiady,1 kolacja, materiały szkoleniowe)

Możliwe rabaty:

  • 20% w przypadku dokonania zgłoszenia i przedpłaty do dnia 4 września 2018 r. 
  • W przypadku zgłoszenia minimum 3 osób z tej samej firmy rabat ustalany jest indywidulanie 

Nocleg: W sprawie noclegu należy kontaktować się bezpośrednio z hotelem. 

REGULAMIN: znajduje się TUTAJ 

ZGŁOŚ SIĘ NA JESIENNĄ SZKOŁĘ

 

Jesienna Szkoła przeznaczona jest dla przedstawicieli firm branży spożywczej. 

IGI Food Consulting zastrzega sobie prawo do odmówienia przyjęcia zgłoszenia bez podawania przyczyny. 

Koordynator Warsztatów

Ewelina Grzegorzewicz biuro@igifc.pl +48 503 004 616

 

 

Izabela Tanska -Doradca ds. Prawa Żywnościowego, Prezes Zarządu IGI Food Consulting

Joanna Olszak- Doradca ds. Prawa Żywnościowego IGI Food Consulting

Paweł Mirosz - Doradca ds. Prawa Żywnościowego IGI Food Consulting

Przedstawiciele Inspekcji

 

25 września 2018 r. (wtorek)

10:00-10:15 Powitanie Uczestników Jesiennej Szkoły

10:15-11:30 Wprowadzenie do prawa żywnościowego

  • kluczowe definicje i ich znaczenie: żywność, wprowadzenie do obrotu, podmiot branży spożywczej,
  • podstawowe zasady w przepisach prawa żywnościowego
  • zależność pomiędzy przepisami krajowymi i unijnymi, jak postępować jeśli są rozbieżności?
  • gdzie szukać informacji: przepisy, rejestry, przewodniki
  • najważniejsze wyroki sądów krajowych i TSUE
  • znaczenie prac Komisji Europejskiej
  • system RASFF

11:30- 11:45 Przerwa na kawę

11:45- 12.30 Kategorie i składniki żywności

  • podział na kategorie
  • kryteria kwalifikacji do danej kategorii
  • żywność wzbogacona, suplementy diety żywność dla szczególnych konsumentów
  • zasady wprowadzania do obrotu, zgłoszenia notyfikacje
  • kategoria a skład produktu

12:30- 12:45 Dyskusja

12:45 - 14:00 Przerwa na obiad

14:00-15:00 Substancje dodatkowe i aromaty

  • lista dodatków – co zawiera, gdzie sprawdzać
  • jak się je stosuje i w jakiej ilości
  • co się dzieje jeśli mój produkt nie jest wymieniony w żadnej kategorii albo pasuje do 2
  • carry over – zasada przenoszenia
  • co z żywnością która barwi a nie jest dodatkiem?

15:00- 15:15 Dyskusja

15:15  - 15:30 Przerwa na kawę

15:30 - 16:00 Zanieczyszczenia w żywności

  • które substancje i w jakich ilościach uznaje się za zanieczyszczenia
  • gdzie szukać maksymalnych poziomów dla danej kategorii
  • ważne dokumenty od dostawców
  • zanieczyszczenie a produkt niebezpieczny

16:00- 16:30 Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością

  • czym są FCM i jakie wymogi muszą spełniać
  • obowiązki producentów żywności opakowanej
  • kontrola opakowań jako element bezpieczeństwa żywności
  • opakowania w ochrona środowiska

16:30 -16:45 Dyskusja

16:45 Zakończenie I dnia JSPŻ

 

26 września 2018 r.  (środa)

9:30 Rozpoczęcie II dnia JSPŻ

9:30- 11:00 Znakowanie środków spożywczych – treści obowiązkowe

  • obowiązkowe elementy oznakowania
  • zasady określania nazw produktów i składników
  • rozmieszczenie i prezentacja treści
  • podział informacji – etykieta, ulotka, kartonik,
  • informacje obowiązkowe w sklepie internetowym
  • COOL - zasady podawania 

11:00- 11:15 Przerwa na kawę

11:15 - 12:45 Znakowanie środków spożywczych – treści dobrowolne

  • znakowanie żywności ekologicznej
  • clean label (bez konserwantów, barwników itd.)
  • GRAFIKI w oznakowaniu
  •  „wolne od GMO”, „zgodnie z ISO”, „wdrożony HACCP”
  • COOL - dobrowolne znakowanie miejscem pochodzenia 

      OŚWIADCZENIA zdrowotne i żywieniowe

  • rodzaje oświadczeń
  • zasady stosowania oświadczeń
  • zmiana treści oświadczeń

12:45 - 13:00 Dyskusja

13:00 - 14:00 Przerwa na obiad

14:00- 14:45 Jakość handlowa żywności

  • dla których kategorii i jak jakość handlowa została określona w sposób szczegółowy,
  • obowiązki dot. zapewnienia jakości handlowej
  • zafałszowanie żywności
  • jakość handlowa a nazwa
  • jak podkreślić jakość handlową w reklamie i na etykiecie?

14.45-15.00 Dyskusja

15:00- 15:15 Przerwa na kawę

15.15- 15.45 System urzędowej kontroli żywności w Polsce

  • która inspekcja kontroluje skład? która znakowanie i reklamę? która produkcję żywności?
  • jak wygląda kontrola i jak się do niej przygotować?
  • kary nakładane przez inspekcje
  • planowane zmiany struktury inspekcji w Polsce
    i ich konsekwencje dla firm

15:45- 16:15 Podstawy KPA niezbędne do prawidłowej realizacji obowiązków wynikających z prawa żywnościowego

  • rozstrzygnięcia postępowań administracyjnych, mediacje, kary, ponaglenia, współdziałanie organów itd.

16:15- 16.30 Dyskusja

16.30 Zakończenie II Jesiennej Szkoły Prawa Żywnościowego

 

ZGŁOŚ UDZIAŁ w II JSPŻ  

Rabat 20% do 4 września! 

Pobierz BROSZURĘ PDF