Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Szkolenia otwarte

 

 

powrót

27 marca 2018 r.

ZNAKOWANIE I OŚWIADCZENIA 

Przewodniki, wytyczne, wyroki, interpretacje, analiza przypadków z rynku 

Hotel InterContinental Warszawa

Świetna okazja do tego, żeby być na bieżąco i wyjaśnić wątpliwości

 

Rabat 20% przy zgłoszeniu do 28 lutego! 

POBIERZ BROSZURĘ PDF

ZGŁOŚ UDZIAŁ 

W temacie etykietowania cały czas bardzo dużo się dzieje. Pojawia się wiele dokumentów: projekty Komisji, wytyczne i przewodniki, a także nowe interpretacje przepisów i liczne wyroki.

Szkolenie 27 marca to świetna okazja, żeby być na bieżąco i wyjaśnić wątpliwości.

 

Podczas szkolenia omówimy m.in. następujące zagadnienia:

  • Zasady tworzenia nazw środka spożywczego
  • QUID – kiedy i jak podawać % zawartość składników
  • Czy informację o alergenach można powtarzać?
  • Czy można napisać, że produkt nie zawiera zbóż?
  • „Może zawierać… – jakie regulacje mają zastosowanie w przypadkowej zawartości 
  • „Śladowe ilości” – czyli jakie?
  • Znakowanie miejscem pochodzenia – kiedy jest obowiązkowe a kiedy dobrowolne
  • „pochodzi z” a „wyprodukowano w” – czy jest różnica?
  • „Oświadczenia na odchudzanie” i produkty „FIT”
  • Terminy i decyzje dotyczące listy PENDING
  • „SUPERFRUIT” „SUPERFOOD” w reklamie i oznakowaniu
  • „free-from” - studium przypadku
  • RZEMIEŚLNICZY TRADYCYJNY PRAWDZIWY „Wyprodukowany zgodnie z tradycyjną recepturą”

 

Zapraszamy do udziału,

Zespół IGIFC 

Informacje organizacyjne

Koszt: 1260 PLN (słownie: tysiąc dwieście sześćdziesiąt złotych) + 23 % VAT za udział 1 osoby

Koszt obejmuje: Udział w szkoleniu, przerwę kawową i poczęstunek, materiały szkoleniowe

Czas i miejsce szkolenia: 27 marca 2018 r.,  Warszawa (Hotel InterContinental)

Możliwe upusty:

▪          20% - W przypadku dokonania zgłoszenia oraz opłaty do 28 lutego 2018 r.,

▪          40% - Przedstawiciele Inspekcji (rabat nie łączy się z innymi)

 

WEŹ UDZIAŁ W SZKOLENIU

Joanna Olszak 

Doradca ds. Prawa Żywnościowego IGI Food Consulting 

Z tematyką prawa żywnościowego i z Firmą IGI Food Consulting jest związana niemal od początku swojej drogi zawodowej. Posiada wiedzę z różnych zagadnień legislacji żywnościowej, w szczególności dotyczących znakowania i prezentacji żywności. Realizacja licznych projektów doradczych, zarówno dla małych podmiotów branży spożywczej, jak i dużych koncernów, pozwoliła jej zdobyć cenną praktykę w stosowaniu przepisów prawa żywnościowego. Praktyka ta dotyczy różnych kategorii żywności (powszechnego spożycia, żywności dla specyficznych grup konsumentów), a także materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz substancji dodatkowych.

Jest nie tylko wykwalifikowanym doradcą, lecz także doświadczonym prelegentem. Od ponad ośmiu lat prowadzi wykłady i szkoli pracowników m.in. firm spożywczych i farmaceutycznych
w zakresie wymagań prawnych dla żywności, w tym suplementów diety. Jest autorem wielu publikacji w pismach branżowych, w których porusza kwestie związane z praktycznym stosowaniem przepisów prawa żywnościowego.

  • Na co dzień realizuje zadania obejmujące m.in.:
  • ocenę i/lub opracowywanie treści etykiet żywności
  • weryfikację treści materiałów reklamowych, ulotek, reklam telewizyjnych itp.
  • ocenę poprawności składu produktów (w szczególności substancje dodatkowe
  • i aromaty),
  • przygotowywanie projektów odwołań od decyzji i odpowiedzi na postanowienia pokontrolne,
  • przygotowywanie interpretacji przepisów prawa żywnościowego.

 

Izabela Tańska 

Doradca ds. Prawa Żywnościowego

Prezes Zarządu IGI Food Consulting 

Od 2002 roku zawodowo związana z prawem żywnościowym. Doradza firmom z branży spożywczej i farmaceutycznej w zakresie bezpieczeństwa  i wprowadzania do obrotu środków spożywczych. Posiada ekspercką wiedzę w obszarach znakowania, reklamy i prezentacji żywności. Ma doświadczenie w przygotowywaniu wniosków o uzyskanie zezwoleń na stosowanie oświadczeń zdrowotnych oraz w procedurach dotyczących nowej żywności.

Obecnie, poza bieżącą pracą dotyczącą wymagań prawa żywnościowego w Polsce i UE, rozwija nowy obszar praktyki zawodowej – znakowanie środków spożywczych i wprowadzanie na rynek USA. Aktualnie dodatkowo studiuje na jednym z amerykańskich uniwersytetów prawo żywnościowe US. Drogę zawodową rozpoczęła w Głównym Inspektoracie Sanitarnym, jako osoba odpowiedzialna za stanowiska Polski w zakresie prawa żywnościowego reprezentowane w instytucjach UE. Była również przedstawicielem Polski w pracach GR nad rozp. 1924/2006 oraz w pracach SCPAFF. Od 2006 roku jest doradcą ds. prawa żywnościowego w IGIFC. Współpracuje z jednostkami kontroli żywności, instytutami naukowymi, stowarzyszeniami branżowymi.

Prelegent na krajowych i międzynarodowych konferencjach (Waszyngton DC, Utah, Kalifornia, Frankfurt, Bruksela, Bonn, Amsterdam). Prowadzi warsztaty dla firm branży spożywczej oraz inspekcji. Stypendystka Międzynarodowego Programu Nauk i Technologii Rolniczych Normana E. Borlaug’a (Washington DC, USA). Powołana na eksperta w dwóch grupach roboczych Rady UE podczas Polskiej Prezydencji. Przez półtora roku pracowała w Brukseli, w amerykańskiej kancelarii prawnej realizując projekty doradcze i reprezentując firmy w pracach na poziomie instytucji UE. Zespół prawa żywnościowego, w którym pracowała został wybrany w 2015 roku jako EU regulatory(Food) TOP-TIER FIRM przez LEGAL 500. Przez rok była również partnerem w singapurskiej firmie doradczej zajmującej się prawem żywnościowym. Absolwentka Akademii Psychologii Przywództwa w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.

 

 

 

 

10:00 – 11:00 Przegląd obowiązkowych elementów oznakowania i wskazówki dotyczące stosowania

  • nazwa środka spożywczego - jak powinna brzmieć i jakie informacje  muszą jej towarzyszyć?
  • nazwy składników - wymogi i rekomendacje
  • QUID – kiedy trzeba podać, a kiedy można - konsekwencje i wskazówki (przewodnik)
  • zasady pomijania składników - przykłady
  • wartość odżywcza - wybrane problemy (RWS, skracanie tabeli, znakowanie na froncie)

11:00- 11:30 Znakowanie informacją o alergenach

  • deklarowanie alergenów - zasady i wyjątki
  • wyróżnianie alergenów - jak należy, a jak nie można?
  • „Może zawierać…” - niezamierzona ilość - kiedy w i jaki sposób informować (wytyczne)
  • „Śladowe ilości” – czyli jakie?
  • ‘informacja dla alergików’ - i co dalej? /(lub jak ją sformułować?)
  • „DEZ DODATKU PSZENICY” czy można zastosować taką treść ?

11:30 – 11:45 Przerwa na kawę

11:45 – 12:15 Znakowanie COOL

  • obowiązek znakowania COOL
  • dobrowolny COOL - konsekwencje
  • ‘wyprodukowano w ...’ - czy to COOL?
  • „pochodzi z” a „wyprodukowano w” – czy jest różnica?

12:15 – 12:30 Dyskusja

12:30 – 13:30 Przerwa na lunch

13:30- 15:00 Oświadczenia

  • Co z oświadczeniami dot. botanicals? Terminy i decyzje dotyczące listy PENDING
  • Przykłady oświadczeń znajdujących się na Pending, których nie powinno się stosować
  • Warunki stosowania oświadczeń dla produktów w małych opakowaniach (100g czy porcja?)
  • Studium przypadku m.in.: ocena reklam produktów „na odchudzanie” i FIT
  • Podawanie źródeł wyników badań naukowych na etykietach i stronach internetowych.
  • SUPERFRUIT SUPERFOOD w reklamie i oznakowaniu

15:00 – 15:15 Dyskusja

15:15 – 15:30 Przerwa na kawę

15:30 – 16:00 Treści dobrowolne

  • bezglutenowy’, ‘naturalnie bezglutenowy’ - czy można i na jakich zasadach
  • grafika i ikony na etykiecie
  • ‘free-from’ - studium przypadku
  • „RZEMIEŚLNICZY” „TRADYCYJNY” „PRAWDZIWY” „Wyprodukowany zgodnie z tradycyjną recepturą”

16:00-16:15 Dyskusja i zakończenie warsztatów

 

ZGŁOŚ UDZIAŁ