Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Szkolenia otwarte

 

 

powrót

27 marca 2019 r.

„ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI 1169/2011"

aktualności, interpretacje, podejście inspekcji, przegląd orzecznictwa

na podstawie przykładów z rynku

 

Warszawa, Hotel INTERCONTINENTAL (przy Dworcu Centralnym)

ZGŁOŚ UDZIAŁ

Pobierz broszurę PDF

W zakresie uregulowań dotyczących znakowania i reklamy żywności dużo się dzieje. Stale przybywają ważne dokumenty w tym projekty Komisji, wytyczne i przewodniki, a także nowe interpretacje  przepisów  i liczne wyroki.

Szkolenie IGIFC to najlepsza okazja, żeby być na bieżąco i wyjaśnić wątpliwości w oparciu o przykłady z rynku.

27 marca omówimy m.in. następujące zagadnienia:

  • Czy wykaz składników może uwzględniać nazwę fantazyjną (np. zastrzeżoną) ?
  • Jak legalnie pochwalić się na etykiecie i w reklamie zmienionym (ULEPSZONYM) składem?
  • Zasady deklarowania na froncie składnika mniejszościowego?
  • Czy produkt może być MALINOWY jeśli malina stanowi 30% składu?
  • "dairy-free" a "non-dairy" – UWAGA na zamienne stosowanie angielskich określeń
  • Czy dystrybutor może (legalnie) narzucać dostawcy odpowiedzialność za informacje na temat żywności?
  • Kiedy nazwę NALEŻY uzupełniać informacją o sposobie przetworzenia np. sproszkowany
  • Czy można napisać na froncie „bez orzechów”?
  • Jakie porównania dot. witamin i składników mineralnych są dozwolone?
  • Jak właściwie określić  i deklarować „składnik podstawowy”
  • Kto (i jak) może rekomendować produkty? Nowe orzecznictwo
  • Smak”, „o smaku”, grafika – jakimi zasadami się kierować? Nowe wyroki.
  • Czy stosowanie określeń „NUTRACEUTYK” i „ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNAjest zgodne z przepisami? 

Zgłoś swój udział.

Rabat do 40% do 28 lutego (szczegóły w Informacjach). 

Informacje organizacyjne

Koszt: 1260 PLN (słownie: tysiąc dwieście sześćdziesiąt złotych) + 23 % VAT za udział 1 osoby

Koszt obejmuje: Udział w szkoleniu, przerwę kawową i poczęstunek, materiały szkoleniowe w formie elektronicznej

Czas i miejsce szkolenia: 27 marca 2019 r., Warszawa Hotel InterContinental ul. Emilii Plater 49, 00-125 Warszawa

 

Możliwe upusty

  • 20% - W przypadku dokonania zgłoszenia oraz opłaty do 28 lutego 2019 r.,
  • 40% - Przedstawiciele Inspekcji (rabat nie łączy się z innymi) przy zgłoszeniu do 28 lutego 2019 r.
  • 5% - dodatkowy rabat dla uczestników LSPŻ obowiązuje przy zgłoszeniu do 28 lutego 2019 r. 

Zgłoszenie na szkolenie

Zgłoszenia należy dokonać wypełniając FORMULARZ

W przypadku przyznania miejsca na szkolenie opłatę za udział w szkoleniu należy wpłacić  na konto Nr 77 2130 0004 2001 0509 0899 0001 Volkswagen Bank Polska S.A., Rondo ONZ 1, 00-124 Warszawa. Przesłanie zgłoszenia oznacza zapoznanie się z regulaminem uczestnictwa w szkoleniu i akceptację jego warunków. Jednocześnie jest upoważnieniem dla firmy IGI Food Consulting do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy. Regulamin uczestnictwa znajduje się TUTAJ

Koordynator Szkolenia

Ewelina Grzegorzewicz biuro@igifc.pl +503 004 616 

kontakt mailowy z IGIFC igifc@igifc.pl 

Joanna Olszak - Doradca ds. Prawa Żywnościowego IGI Food Consulting 

Z tematyką prawa żywnościowego i z Firmą IGI Food Consulting jest związana niemal od początku swojej drogi zawodowej. Posiada wiedzę z różnych zagadnień legislacji żywnościowej, w szczególności dotyczących znakowania i prezentacji żywności. Realizacja licznych projektów doradczych, zarówno dla małych podmiotów branży spożywczej, jak i dużych koncernów, pozwoliła jej zdobyć cenną praktykę w stosowaniu przepisów prawa żywnościowego. Praktyka ta dotyczy różnych kategorii żywności (powszechnego spożycia, żywności dla specyficznych grup konsumentów), a także materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz substancji dodatkowych. Jest nie tylko wykwalifikowanym doradcą, lecz także doświadczonym prelegentem. Od ponad ośmiu lat prowadzi wykłady i szkoli pracowników m.in. firm spożywczych i farmaceutycznych w zakresie wymagań prawnych dla żywności, w tym suplementów diety. Jest autorem wielu publikacji w pismach branżowych, w których porusza kwestie związane z praktycznym stosowaniem przepisów prawa żywnościowego.

Na co dzień realizuje zadania obejmujące m.in.:

  • ocenę i/lub opracowywanie treści etykiet żywności
  • weryfikację treści materiałów reklamowych, ulotek, reklam telewizyjnych itp.
  • ocenę poprawności składu produktów (w szczególności substancje dodatkowe
  • i aromaty),
  • przygotowywanie projektów odwołań od decyzji i odpowiedzi na postanowienia pokontrolne,
  • przygotowywanie interpretacji przepisów prawa żywnościowego.

 

Izabela Tańska Doradca ds. Prawa Żywnościowego, Pomysłodawca LSPŻ IGI Food Consulting

Od 2002 roku zawodowo związana z prawem żywnościowym. Doradza firmom z branży spożywczej i farmaceutycznej w zakresie bezpieczeństwa i wprowadzania do obrotu środków spożywczych. Posiada ekspercką wiedzę w obszarach znakowania, reklamy i prezentacji żywności. Ma doświadczenie w przygotowywaniu wniosków o uzyskanie zezwoleń na stosowanie oświadczeń zdrowotnych oraz procedur novel food. Obecnie, poza bieżącą pracą dotyczącą wymagań prawa żywnościowego w Polsce i UE, rozwija obszar praktyki zawodowej – znakowanie środków spożywczych na rynek USA. Drogę zawodową rozpoczęła w Głównym Inspektoracie Sanitarnym, jako osoba odpowiedzialna za stanowiska Polski w zakresie prawa żywnościowego reprezentowane w instytucjach UE.

Była przedstawicielem Polski w pracach GR nad rozp. 1924/2006 oraz w pracach SCPAFF. Od 2006 roku jest doradcą ds. prawa żywnościowego w IGIFC. Współpracuje z jednostkami kontroli żywności, instytutami naukowymi, stowarzyszeniami branżowymi. Prelegent na krajowych i międzynarodowych konferencjach (Waszyngton DC, Utah, Kalifornia, Frankfurt, Bruksela, Bonn, Amsterdam, Ankara, Boston). Prowadzi warsztaty dla firm branży spożywczej oraz inspekcji. Stypendystka Międzynarodowego Programu Nauk i Technologii Rolniczych Normana E. Borlaug’a (Washington DC, USA). Powołana na eksperta w dwóch grupach roboczych Rady UE podczas Polskiej Prezydencji. Przez półtora roku pracowała w Brukseli, w amerykańskiej kancelarii prawnej realizując projekty doradcze. Zespół prawa żywnościowego, w którym pracowała został wybrany w 2015 roku jako EU regulatory(Food) TOP-TIER FIRM przez LEGAL 500. Przez rok była również partnerem w singapurskiej firmie doradczej. Absolwentka Akademia Psychologii Przywództwa w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.

We wrześniu 2018 r. została zaproszona do wygłoszenia wykładu: Zasady wprowadzania do obrotu nowych produktów funkcjonalnych na rynek UE” Na Uniwersytecie Medycznym Harvarda (Harvard Medical School).

Jest pomysłodawcą warsztatów stosowania prawa żywnościowego „Letnia Szkoła Prawa Żywnościowego”, które w 2019 r. odbędą się po raz 9.

9:30-10:00 Rejestracja uczestników i poranna kawa

10:00-11:15 Przegląd obowiązkowych elementów oznakowania i wskazówki dotyczące stosowania

  • W jakim stopniu nazwa żywności powinna być kopią wykazu składników?
  • Kiedy nazwę NALEŻY uzupełniać informacją o sposobie przetworzenia np. sproszkowany
  • nazwy składników - wymogi i rekomendacje; czy można stosować nazwy własne i zastrzeżone?
  • QUID – obowiązkowy i dobrowolny - konsekwencje i wskazówki (przewodnik)
  • zasady pomijania składników - przykłady
  • wartość odżywcza - wybrane problemy (RWS, skracanie tabeli, FOPL- stanowisko KE)
  • PLANOWANE NOWE REGULACJE I ZMIANY PRZEPISÓW

11:15-11:45 Znakowanie informacją o alergenach

  • Deklarowanie alergenów - zasady i wyjątki
  • Prezentacja alergenów na etykiecie – sposób i rozmieszczenie – dozwolone i zakazane praktyki 
  • „Może zawierać…” - niezamierzona ilość - kiedy w i jaki sposób informować
  • sok z młodego jęczmienia/trawa pszeniczna - alergen, czy nie?
  • ‘informacja dla alergików’ - jak ją sformułować?
  • „bez glutenu” „bez orzechów”
  • "dairy-free" a "non-dairy" – uwaga na zamienne stosowanie angielskich określeń; czy można deklarować tylko po angielsku?
  • „Śladowa ilość” – czyli jaka?

11:45-12:00 Przerwa na kawę

12:00-12:45 Zasady deklarowania podmiotu na etykiecie – ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA INFORMACJĘ / ZA ŚRODEK SPOŻYWCZY

  • Którą firmę podawać w oznakowaniu?
  • Marki własne – deklaracja podmiotu: producent czy dystrybutor
  • Umowy z dystrybutorami a odpowiedzialność za produkt
  • Kto i kiedy jest odpowiedzialny za informację, a kto za jakość i bezpieczeństwo
  • Wpływ umieszczenia logo na froncie na określenie podmiotu odpowiedzialnego
  • Czy dystrybutor może (legalnie) narzucać dostawcy odpowiedzialność za informacje na temat żywności?

12:45-13:00 Dyskusja

13:00-14:00 Przerwa na lunch

14:00-15:15 Zasady deklarowania - właściwości składników „prozdrowotnych” i „funkcjonalnych”

  • „Zdrowy produkt”, „na zdrowie”, „SUPERFOOD” – treści niespecyficzne (PRZYKŁADY)
  • Jak pochwalić się zmienionym (ULEPSZONYM) składem, zgodnie z przepisami? (PRZYKŁADY)
  • Czy stosowanie określeń „NUTRACEUTYK” i „ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA” jest zgodne z przepisami?
  • Kampanie reklamowe naruszające przepisy– przykłady, ocena i konsekwencje dla firm
  • „Rekomenduje…” „poleca….” – nowe wyroki
  • Rekomendacja produktu, składnika czy może efektu jego spożycia dla zdrowia? – Wytyczne
  • „PEŁNOZIARNISTY”-  oświadczenie? – studium przypadku
  • Porównywanie zawartości witamin i składników mineralnych (PRZYKŁADY)
  • PRZEWODNIK: jak należy stosować oświadczenia z PENDING
  • PLANOWANE NOWE REGULACJE I ZMIANY PRZEPISÓW

15:15-15:30 Przerwa na kawę

15:30-16:00 Informacja o kraju pochodzenia (COOL)

  • Kiedy obowiązek znakowania COOL – omówienie NA PRZYKŁADACH
  • Jak właściwie określić  i deklarować „składnik podstawowy”
  • „pochodzi z” a „wyprodukowano w” – czy jest różnica?

16:00-16:20 Grafika a skład produktu – zasady deklarowania składnika mniejszościowego w nazwie, nazwie marketingowej oraz poprzez grafiki i zdjęcia (PRZYKŁADY, PODEJŚCIE INSPEKCJI)

16:20-16:30 Dyskusja i zakończenie warsztatów

ZGŁOŚ UDZIAŁ 

Pobierz program PDF