Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Szkolenia otwarte

 

 

powrót

4-5-6 czerwca 2019 r.

IX Letnia Szkoła Prawa Żywnościowego

SKŁAD - OZNAKOWANIE - KONTROLA ŻYWNOŚCI

Warsztaty stosowania prawa żywnościowego

ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM ZAGADNIEŃ: ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA PRODUKT i ZAFAŁSZOWANIA

Pałac Zdunowo k. Warszawy 

 

DO 30 kwietnia RABAT 20% lub 25%

POBIERZ BROSZURĘ PDF 

ZGŁOŚ SIĘ 

 

Szanowni Państwo,

Zapraszam do udziału w IX Letniej Szkole Prawa Żywnościowego. W tym roku, oprócz standardowej już aktualizacji wiedzy z zakresu prawa żywnościowego dużo czasu poświecimy na zagadnienie odpowiedzialności za produkt i informację na jego temat oraz zafałszowania.

Rozwiązywanie codziennych problemów firm oraz wspieranie ich rozwoju daje nam świetne rozeznanie w tematach ważnych dla branży. W oparciu o tę wiedzę, a także dzięki ciągłemu monitorowaniu prac instytucji UE i krajowych opracowaliśmy WYJĄTKOWY PROGRAM, który  odzwierciedla aktualne i najważniejsze dla firm zagadnienia prawa żywnościowego.

Realizacja Programu każdej LSPŻ ma kilka celów: aktualizacja wiedzy, pokazanie praktycznych aspektów wybranych problemów i konsekwencji dla firm, ale przede wszystkim wskazanie zgodnych z przepisami rozwiązań. Dlatego podczas wykładów jest dużo więcej przykładów niż przepisów. 

Co wyróżnia LSPŻ?

  • PRZYKŁADY PRZYKŁADY PRZYKŁADY
  • wyjątkowa ATMOSFERA WARSZTATÓW 
  • osadzone biznesowo, praktyczne podejście, zawsze najbardziej aktualne treść
  • wybitni prelegenci - praktycy prawa żywnościowego
  • swoboda zadawania pytań 
  • marka i doświadczenie IGI Food Consulting
  • platforma wymiany poglądów i doświadczeń pomiędzy firmami, inspekcjami, przedstawicielami świata nauki, prawnikami i doradcami.

Osiem edycji potwierdziło, że Letnia Szkoła to Esencja praktyki prawa żywnościowego.

W tym roku ponownie zawitamy w uroczym Pałacu Zdunowo pod Warszawą, w którym odbyło się 7 edycji LSPŻ.

Pełen dobrej energii i inspiracji warsztat o tym „Jak sprawić, żeby chciało się chcieć” poprowadzi Pan Tomasz Kammel. Po wykładzie zapraszamy na kolację.

Dziękując za dotychczasowe, wspaniałe doświadczenia oraz okazane zaufanie Uczestnikom, Prelegentom, Patronom i Partnerom zamierzamy utrzymać poziom merytoryczny oraz organizacyjny LSPŻ.

 

Serdecznie Państwa zapraszam do udziału w IX Letniej Szkole. 

Izabela Tańska 

Pomysłodawca Letniej i Jesiennej Szkoły Prawa Żywnościowego

Doradca ds. Prawa Żywnościowego,

Prezes Zarządu IGIFC 

Organizator: IGI FOOD Consulting Sp. z o.o.

Data: 4-5-6 czerwca 2019 r.

Miejsce: Pałac Zdunowo, k. Warszawy www.palaczdunowo.pl

Koszt uczestnictwa:

  • 4460 PLN + VAT (udział w warsztatach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, 3 obiady, kolacja 5 czerwca)
  • 5860 PLN + VAT z noclegiem** (udział w warsztatach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, 3 obiady, 2 kolacje 4 i 5 czerwca)

** nocleg w pokojach jedno lub dwuosobowych – szczegóły należy ustalić z Koordynatorem IX 

RABATY:

  • 20% zgłoszenie i wpłata do 30.04.19
  • 5% (dodatkowo) dla uczestników poprzednich edycji LSPŻ zgłoszenie i wpłata do 30.04.19
  • 50% dla przedstawicieli inspekcji zgłoszenie do 30.04.19

Regulamin Letniej Szkoły znajduje się [TUTAJ].

Zgłoszenie na LSPŻ oznacza akceptację regulaminu IX LSPŻ. 

ZGŁOŚ SIĘ

Z wielką przyjemnością informujemy, że wśród Prelegentów IX LSPŻ będą m.in:

Pani Joanna Gajda – Wyrębek (NIZP-PZH), Pani Joanna Markowska (MRIRW), Pani Bożena Pławska (MRIRW), Pan Dariusz Łomowski (UOKIK), Pan dr hab. Paweł Wojciechowski (WPIA UW), Przedstawiciel PIS, mec. Monika Drab – Grotowska (kancelaria DJA), mec. Marta Lewandowska (kancelaria DJA), Izabela Tańska (IGIFC), Joanna Olszak (IGIFC), Paweł Mirosz (IGIFC)

Informację o kolejnych osobach, które dołączą do grona Prelegentów podamy wkrótce. 

POBIERZ PROGRAM PDF

wtorek 4  czerwca 2019 r. 

10:30-10:45 Rozpoczęcie IX LSPŻ 

  • Powitanie uczestników i prelegentów
  • Przedstawienie programu i informacji organizacyjnych

10:45-11:30 Przegląd ostatnich i planowanych zmian w prawie żywnościowym oraz ich konsekwencje dla firm branży spożywczej

11:30-12:00 Przewodniki, wytyczne, opinie Unijne, krajowe i innych P.Cz.

  • omówienie oraz znaczenie dla firm
  • PRAKTYCZNE OPRACOWANIE

12:00-12:15 Przerwa na kawę

12:15-12:45 "Wprowadzanie do obrotu"

  • jak należy rozumieć definicję
  • kiedy produkt jest uznawany za wprowadzony do obrotu?

12:45-13:30 Żywność wzbogacana, suplementy, FSG

  • notyfikacja w GIS,
  • wymagania
  • planowane zmiany w procedurze

13:30-14:30 Przerwa na obiad

14:30-15:15 Składniki funkcjonalne

  • możliwość zastosowania, poziomy, listy unijne
  • CBD,
  • Składniki roślinne
  • Grzyby – na przykładzie Kombucha
  • OLEJE a nowa żywność

15:15-15:45 Nowa żywność

  • nowe procedury w praktyce
  • jak potwierdzić historię spożycia składnika

15:45-16:00 Przerwa na kawę

16:00-17:00 Dodatki  - zastosowanie i znakowanie AKTUALNOŚCI

  • żywność barwiąca a dodatek - doświadczenia krajowe, innych państw,  STANOWISKO TSUE,
  • produkty złożone a stosowanie dodatków (komponent a produkt końcowy)

17:00 ZAKOŃCZENIE I DNIA IX LSPŻ

środa 5 czerwca 2019 r.

9:30-10:15 ZNAKOWANIE – TREŚCI DOBROWOLNE

  • Jak przekazać informacje o ulepszonym składzie? 
  • „Prosty…” „tylko..” „RAW..”
  • Żywność funkcjonalna – jak podkreślić jej cechy? Czy tylko oświadczenia?
  • REKOMENDACJE - nowy wyrok!
  • „SUSTAINABLE FOOD – ZRÓWNOWAŻONA ŻYWNOŚĆ” jak reklamować?
  • Czy producent może EDUKOWAĆ konsumenta?
  • Cytowanie faktów w oznakowaniu i reklamie
  • INDEKS GLIKEMICZNY – studium przypadku
  • BEZ SŁÓW - przykład i ocena 5 reklam z rynku, w których samo zdjęcie stanowi oświadczenie

10:15-11:15 ZNAKOWANIE TREŚCI OBOWIĄZKOWE

  • aktualności dot. alergenów
  • COOL i QUID
  • określania nazw produktów
  • czy nawiązanie do miejsca może odzwierciedlać SMAK? np. „smaki Toskanii”, Polski smak”’ „smak tropików” czy konsekwencją będzie COOL?
  • rozmieszczenie treści na etykiecie: jedno pole, po, obok, front a tył opakowania

11:15-11:30 Czas na dyskusję

11:30-11:45 Przerwa na kawę

11:45-12:15 BŁĘDY W OZNAKOWANIU A  ZAFAŁSZOWANIE.

  • Kiedy nieprawidłowość w oznakowaniu jest zafałszowaniem – analiza zagadnienia, przykłady.
  • Czy brak celowości działania ma wpływ na kwalifikację?
  • Jakie argumenty przedstawiać, aby uzasadnić, że błąd w oznakowaniu nie jest zafałszowaniem

12:15-12:45 Science & Social Media Marketing

  • Artykuły sponsorowane
  • Aktywność INFLUENSERÓW, wywiady informacyjne
  • BLOGI – które przepisy mają zastosowanie

12:45-13:00 Dyskusja

13:00-14:00 Przerwa na obiad

14:00-16:30 Panel Ekspertów Q&A sesja, podczas której zespół ekspertów praktyków odpowiada na pytania uczestników

16:30-17:00 Przerwa na kawę

17:00-18:00 Wykład Tomasza Kammela „Jak sprawić, żeby chciało się chcieć?”

18:15 Kolacja dla Uczestników i Prelegentów IX LSPŻ

czwartek 6 czerwca 2019 r. 

9:30-10:00 "Wycofanie z obrotu"Wstrzymanie obrotu. Dopuszczenie do obrotu. Niedopuszczenie do obrotu.

  • Co w praktyce oznaczają te działania i kiedy zwykle mają miejsce?

10:00-11:00 ODPOWIEDZIALNOŚĆ za informację, jakość, bezpieczeństwo żywności 

  • Nie tylko zarząd!
  • Odpowiedzialności OSÓB fizycznych ze względu na zajmowane stanowisko.
  • Raporty NIK a odpowiedzialność.
  • Kto może być wezwany na przesłuchanie przez prokuraturę?
  • Rodzaje postępowań, KARY

11:00-11:15 Czas na dyskusję 

11:15-11:30 Przerwa na kawę

11:30-12:30 Między słowami - komunikacja między konsumentami a przedsiębiorcami

  • Praktyczne wskazówki dotyczące wyjaśniania wątpliwości konsumentów.
  • Czy treści przekazywane w mailach do konkretnych konsumentów podlegają pod 1169/2011?
  • Praktyczne warsztaty i Quiz 

12:30-13:30 Przerwa na obiad

13:30-14:30 Kontrola żywności prowadzona przez IJHARS - przegląd zakresu i wyników kontroli, interpretacja stanowisk

14:30-14:45 Przerwa na kawę

14:45-15:45 Kontrola żywności prowadzona przez Państwową Inspekcję Sanitarną

15:45-16:00 ZAKOŃCZENIE IX LSPŻ