Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Szkolenia otwarte

 

 

powrót

5-6-7 czerwca 2018 r.

VIII LETNIA SZKOŁA PRAWA ŻYWNOŚCIOWEGO

SKŁAD - OZNAKOWANIE - KONTROLA  ŻYWNOŚCI 

Warsztaty stosowania prawa żywnościowego

 

Organizator: IGI FOOD Consulting Sp. z o.o.

Data: 5-6-7 czerwca 2018 r.

Miejsce: Hotel DoubleTree by Hilton Warsaw, http://doubletreewarsaw.pl/

Koszt uczestnictwa:

  • Udział w 3 dniach - 4200 PLN + VAT (udział w warsztatach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, 3 obiady, uroczysta kolacja 6 czerwca)
  • Udział 1 dniu - 1860 PLN+ VAT (udział w 1 wybranym dniu LSPŻ, materiały szkoleniowe z tego dnia, przerwy kawowe, obiad, uroczysta kolacja 6 czerwca)

NOCLEG: należy kontaktować się bezpośrednio z hotelem. Dla Uczestników LSPŻ atrakcyjna cena.

RABATY:

  • 20% zgłoszenie i wpłata do 23 marca 2018 r.
  • 5% (dodatkowo) dla uczestników poprzednich edycji LSPŻ
  • Dodatkowe rabaty przy zgłoszeniu minimum 3 uczestników z jednej firmy

Regulamin Letniej Szkoły znajduje się [TUTAJ] oraz poniżej. Zgłoszenie na LSPŻ oznacza akceptację regulaminu VIII LSPŻ. 

ZGŁOŚ UDZIAŁ 

 

dr Jacek Santorski

Izabela Tańska 

Joanna Olszak 

Paweł Mirosz 

Przedstawiciel Państwowej Inspekcji Sanitarnej

 

Informacje o pozostałych Prelegentach VIII LSPŻ podamy wkrótce. 

 

Dzień 1 – 5 czerwca (wtorek)

10:00-10:15 Powitanie uczestników i rozpoczęcie VIII LSPŻ

10:15-11:00 Przegląd ostatnich i nadchodzących zmian w prawie żywnościowym i ich konsekwencje dla firm

11:00- 11:45 Przewodniki, wytyczne, opinie i wyroki– Unijne, krajowe i innych P.Cz. - omówienie oraz znaczenie dla firm. PRAKTYCZNE OPRACOWANIE DLA UCZESTNIKÓW

11:45-12:45 Nowa żywność – składnik różnych kategorii środków spożywczych (ogólnego spożycia, suplementów) zmiany w przepisach  STUDIUM PRZYPADKU: CHIA wymagania prawne

12:45-13:00- DYSKUSJA

13:00-14:00- Przerwa na lunch

14:00-15:00- Substancje dodatkowe praktyczne wytyczne, aktualny stan prawny, planowane zmiany, PRODUKTY DLA NIEMOWLĄT

15:00-15:45- Zasady przypisywania żywności do właściwej kategorii na potrzeby stosowania dodatków; Stosowanie dodatków a zgodność z przepisami dot. jakości handlowej

15:45-16:00 Przerwa na kawę

16:00-16:30 Poziomy witamin i składników mineralnych – UL górne poziomy i formy,  w Polsce i innych P.Cz;  DODATKOWO: zielona herbata i monakolina – poziomy w różnych kategoriach żywności

16:30-16:45 Dyskusja

16:45-17:00 ZAKOŃCZENIE I DNIA VIII LSPŻ

 

Dzień 2 – 6 czerwca (środa)

10:00-11:00 ZNAKOWANIE – obowiązkowy COOL znakowanie krajem pochodzenia, deklaracja alergenów, nazwy składników i zawartość % QUID

11:00-11:30 Znakowanie wartością odżywczą interpretacje i wyroki 1169/2011, deklarowanie składników aktywnych

11:30-11:45 Dyskusja

11:45-12:00 Przerwa na kawę

12:00-12:45 ZNAKOWANIE – TREŚCI DOBROWOLNE - GRAFIKI w oznakowaniu, miejsce pochodzenia, dobrowolne podkreślanie braku alergenów oraz potencjalnej zawartości MOŻE ZAWIERAĆ: …  „BEZ GMO” „najlepsze składniki”, „Tradycyjna receptura„RZEMIEŚLNICZY”,

12:45-13:00 – Dyskusja

13:00-14:00- Przerwa na lunch

14:00-15:00 - OŚWIADCZENIA aktualności i wskazówki dot. stosowania, warunki dla opakowań > niż 100g /100ml Studium przypadku etykiety i reklamy z rynku: „Farmaceutyczny standard produkcji”

15:00-15:15 – Dyskusja

15:15-15:30 – Przerwa na kawę

15:30-17:00 - SESJA Q&A – odpowiedzi  na pytania przesłane przez Uczestników udzielane przez Panel Ekspertów

18:00 - UROCZYSTA KOLACJA i INSPIRUJĄCY WYKŁAD 

 

Dzień 3– 7 czerwca (czwartek)

10:00-10:50 - Reklama żywności wprowadzająca konsumenta w błąd - jak interweniują organy publiczne w przypadku naruszenia zbiorowego interesu konsumentów? STUDIA PRZYPADKU

10:50-11:40 - Oznakowanie żywności wprowadzające konsumenta w błąd - jak interweniują organy publiczne? STUDIA PRZYPADKU wymierzanie kar administracyjnych, zwrot kosztów badań

11:40-11:55 - Przerwa na kawę

11:55-12:45 - "Podwójna jakość" żywności - czym jest i co oznacza dla branży, organów kontroli i konsumentów?

12:45 -13:00 – Dyskusja

13:00-14:00 – Przerwa na obiad

14:00-15:00 - Urzędowa kontrola żywności prowadzona przez Państwową Inspekcję Sanitarną

15:00-15:45 - Urzędowa kontrola żywności prowadzona przez IJHARS

15:45–16:00 - ZAKOŃCZENIE VIII LSPŻ   

POBIERZ BROSZURĘ PDF

ZGŁOŚ UDZIAŁ