Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Szkolenia otwarte

 

 

powrót

5 lutego 2020 r.

ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI 1169/2011

aktualności, interpretacje, podejście inspekcji, przegląd orzecznictwa, SKŁADNIK PODSTAWOWY

na podstawie przykładów z rynku 

Warszawa, Sala Konferencyjna w Hotelu InterContinental Warsaw

Rabat 20% do 10 stycznia 2020 r.

ZGŁOŚ UDZIAŁ 

POBIERZ BROSZURĘ Z PROGRAMEM PDF

 

Szkolenie IGIFC to najlepsza okazja, żeby być na bieżąco i wyjaśnić wątpliwości w oparciu o przykłady z rynku.

5 lutego omówimy m.in. zagadnienia:

  • Jakie oświadczenia można stosować wprowadzając produkty dla seniorów 50+, 60+
  • Czy indeks glikemiczny i woda alkaliczna to oświadczenie?
  •  „Mniej cukru” „bez dodatku cukru” „tylko 5 g cukru” – zasady stosowania
  • Kolagen jest odpowiedzialny za elastyczność skóry – fakt czy oświadczenie?
  • Probiotyk – na jakiej podstawie niektóre firmy i stosują to określenie?
  • Lokalny i regionalny – zasady podkreślania pochodzenia
  • Wolny od GMO –  zasady stosowania treści
  • Ślad węglowy na etykiecie – kiedy zmiany przepisów?
  • Problemy dotyczące nazw (m.in. roślinne zamienniki mięsa/mleka)
  • QUID – obowiązkowy i dobrowolny - przykłady i wskazówki
  • DMT zamiast TPS? (które określenie trwałości wybrać?)
  • Znakowanie COOL – przykłady + drzewko decyzyjne
  • Wyprodukowano w Polsce/...przez ...dla... - co to znaczy i jakie są konsekwencje?
  • Czy nazwa rodzajowa/zwyczajowa może sugerować pochodzenie?
  • W jaki sposób można/nie można deklarować składnika podstawowego?
  • Jak wyznaczyć składnik podstawowy?

Przydatne wyroki, stanowiska urzędów, przewodniki będą stanowiły część prezentacji.

Zgłoszonych uczestników prosimy o przesyłanie pytań – omówimy je podczas szkolenia.

Zachęcamy do przeczytania WYJĄTKOWEGO PROGRAMU, który uwzględnia aktualne problemy
i wątpliwości branży.

Zapraszamy do udziału!

Zespół IGI FC

ZGŁOŚ UDZIAŁ

„Udział w szkoleniach IGIFC może znacząco ograniczyć ryzyko stresu podczas kontroli”


 

Koszt uczestnictwa:

1460 PLN (słownie: tysiąc czterysta sześćdziesiąt złotych) + 23 % VAT za udział 1 osoby

Rabaty:

  • 20% - W przypadku dokonania zgłoszenia i przedpłaty do 10 stycznia 2020 r.
  • 40% - Przedstawiciele Inspekcji (rabat nie łączy się z innymi)

Pakiet obejmuje:

Udział w szkoleniu, przerwy kawowe, obiad, materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej

Czas i miejsce szkolenia:

5 lutego 2020 r.,

Warszawa, Sala Konferencyjna w Hotelu InterContinental Warsaw

Zgłoszenie na szkolenie

Zgłoszenia należy dokonać wypełniając FORMULARZ

W przypadku przyznania miejsca na szkolenie opłatę za udział w szkoleniu należy wpłacić na konto podane na fakturze. Przesłanie zgłoszenia jest upoważnieniem dla firmy IGI Food Consulting do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.

Regulamin uczestnictwa w szkoleniu

Regulamin znajduje się TUTAJ (strona igifc.pl)

Zgłoszenie udziału w szkoleniu jest równoznaczne z potwierdzeniem zapoznania się i akceptacji warunków Regulaminu z uwzględnieniem informacji dot. przetwarzania danych osobowych

ZGŁOŚ UDZIAŁ 

 

 

Koordynator Szkolenia
Ewelina Grzegorzewicz   mail: biuro@igifc.pl   tel.:+48 503 004 616 

kontakt mailowy z IGIFC igifc@igifc.pl

 

Doradcy IGIFC: 

Izabela Tańska, Joanna Olszak [więcej o prelegentach]

9:00-9:30 Rejestracja uczestników i poranna kawa

9:30-11:00 Oświadczenia zdrowotne i żywieniowe

  • Trend: żywność dla seniorów;  50+, 60+ - jakie oświadczenia można stosować? Jakie badania je uzasadniają?
  • Produkty PERSONALIZOWANE – treści na etykiecie i w reklamie,
  • Oświadczenie czy informacja o produkcie: indeks glikemiczny, woda alkaliczna,
  • Oświadczenia dla składników roślinnych – nadchodzące zmiany
  • Stanowisko w sprawie rozmieszczenia oświadczeń nieswoistych na etykiecie
  • „Mniej cukru” „bez dodatku cukru” „tylko 5 g cukry” – zasady stosowania oświadczeń dot. zmiany składu
  • Probiotyk – dlaczego niektóre firmy i na jakiej podstawie stosują to określenie w oznakowaniu i reklamie?
  • Przykłady z rynku i ich analiza: Czy nawiązywanie do „grypy” lub „działania kolagenu” jest zgodne z przepisami?
  • Kolagen jest odpowiedzialny za elastyczność skóry – fakt „neutralny”, który można podać czy oświadczenie?
  • PLANOWANE NOWE REGULACJE I ZMIANY PRZEPISÓW

11:00-11:15 Przerwa na kawę

11:15-12:15 Trendy konsumenckie a wymagania prawne

  • Lokalny i regionalny – zasady podkreślania pochodzenia
  • Wolny od GMO- zasady stosowania treści
  • Sustainable – produkt zrównoważony
  • Ślad węglowy na etykiecie – kiedy zmiany przepisów i jaka treść będzie obowiązkowa?

12:15-12:30 Dyskusja

12:30-13:30 Przerwa na lunch

13:30:15:00 Przegląd obowiązkowych elementów oznakowania i wskazówki dotyczące stosowania

  • Problemy dotyczące nazw (m.in. roślinne zamienniki mięsa/mleka)
  • Informacje towarzyszące nazwie - czyli które trzeba podać? (herbata aromatyzowana?)
  • Wykaz składników - niezwykłe sposoby przedstawienia - ocena poprawności
  • Nazwy składników - czy można stosować nazwy własne i zastrzeżone?
  • QUID – obowiązkowy i dobrowolny - przykłady i wskazówki
  • Alergeny w składzie i poza nim - wybrane problemy
  • Wartość odżywcza - wybrane problemy (np. kiedy postać liniowa jest błędem?)
  • DMT zamiast TPS? (które określenie trwałości wybrać?)

PLANOWANE NOWE REGULACJE I ZMIANY PRZEPISÓW

15:00-15:15 Przerwa na kawę

15:15-16:15 Deklaracja kraju pochodzenia produktu i składnika podstawowego 

  • Kiedy obowiązek znakowania COOL – przykłady + drzewko decyzyjne
  • Czy trzeba zmienić etykietę? - jak łatwo sprawdzić?
  • Jak właściwie określić i deklarować „składnik podstawowy” (czy może nie być go wcale?)
  • Wyprodukowano w Polsce/...przez ...dla... - co to znaczy i jakie są konsekwencje?
  • Czy nazwa rodzajowa/zwyczajowa może sugerować pochodzenie?
  • W jaki sposób można/nie można deklarować składnika podstawowego? PRZYKŁADY

16:15-16:30 Dyskusja i zakończenie warsztatów

ZGŁOŚ UDZIAŁ