Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Szkolenia w formule otwartej

 

 

powrót

28 listopada 2017 r.

Żywność na rynek US - znakowanie i skład 

żywność & napoje & suplementy

 

BRAK WOLNYCH MIEJSC

 

IGIFC już po raz trzeci organizuje szkolenie dotyczące rynku amerykańskiego.

Bardzo dużo polskich firm branży spożywczej jest zainteresowanych wprowadzaniem swoich produktów na rynek amerykański. Wymagania prawa żywnościowego US znacznie różnią się od tych obowiązujących w Polsce. W US na innych podstawach zbudowany jest również system kontroli i nadzoru. W wielu przypadkach należy zweryfikować nie tylko przepisy federalne ale także stanowe. Aby pomóc Państwu w skutecznym zdobywaniu rynku amerykańskiego poprzez opracowanie składu i oznakowania produktów w sposób zgodny z przepisami i praktyką stosowaną w US proponujemy szkolenie, podczas którego omówimy m.in.:

  • jak powinna wyglądać prawidłowa etykieta produktu (żywność & napoje & suplementy)
  • czy już teraz warto opracować oznakowanie zgodne z nowymi przepisami czy poczekać do 2020 r.?
  • czy na etykiecie musi być napis „Product of Poland”?
  • jakie oświadczenia można stosować na produktach?
  • czy można przygotować wspólną etykietę na rynek Polski i US? UK i US?
  • czy jest możliwe uzyskanie wspólnego oznakowania na rynek US i Kanady?
  • jak i gdzie sprawdzać czy dodatek jest dozwolony w produkcie?
  • co oznacza status GRAS składnika?

Zapraszamy na szkolenie, podczas którego mają Państwo szansę uzyskać wiedzę o przepisach oraz praktyczne umiejętności opracowywania etykiet i weryfikacji składu.

Uczestnicy otrzymają również listę przewodników dotyczących znakowania i składu żywności.

Kolejne szkolenie dotyczące rynku amerykańskiego będzie na temat procedur. Odbędzie się w 2018 r. Szczegóły wkrótce. 

Warto pamiętać o 20% rabacie.

 

Organizator: IGI FOOD Consulting Sp. z o.o.

Data: 28 listopada 2017 r.

UWAGA NOWE MIEJSCE: Hotel InterContinental Warszawa

Koszt uczestnictwa:

  • 1600 PLN + VAT (udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, obiad)

RABATY:

  • 20% zgłoszenie i wpłata do 30 października 2017 r.

Dodatkowe rabaty przy zgłoszeniu minimum 3 uczestników z jednej firmy.

Regulamin szkolenia znajduje się [TUTAJ]. Zgłoszenie na szkolenie oznacza akceptację regulaminu.

Część wykładów będzie prezentowana w języku angielskim. Rozważamy możliwość tłumaczenia symultanicznego. 

Kontakt i pytania: igifc@igifc.pl

 

Doradcy ds Prawa Żywnociowego IGIFC 

Ekspert i Praktyk Prawa Żywnościowego US- firma doradcza z US

Przedstawiciel Agencji Celnej 

Przedstawiciel Agencji PR 

 

Program Szkolenia*

9:45-10:00 Rejestracja uczestników i poranna kawa

10:00-10:30 Wprowadzenie do prawa żywnościowego US  - Doradca IGIFC

  • Co każda firma wchodząca na rynek US powinna wiedzieć o wymaganiach prawnych
  • Które instytucje zajmują się stanowieniem wymagań i w jakim zakresie
  • Które urzędy i kiedy trzeba powiadomić o zamiarze wprowadzenia produktu na rynek

10:30-11:45 Znakowanie (Żywność & Napoje & Suplementy)– obecne i nowe wymagania – Ekspert prawa żywnościowego US

  • Nazwa, zawartość nazwa i siedziba firmy, wykaz składników, znakowanie wartością odżywczą
  • FORMAT
  • Deklarowanie alergenów
  • Miejsce pochodzenia składnika i produktu
  • GMO
  • Proposition 65 – ostrzeżenia na etykietach
  • Slack Fill – opakowania wprowadzające w błąd

11:45-12:00 Przerwa na kawę

12:00-13:00 Oświadczenia – Ekspert prawa żywnościowego US

  • Nutrient Content
  • Health & Qualified Health
  • Structure Function

13:00-13:15 Sesja pytań i odpowiedzi

13:15-14:15 Przerwa na obiad

14:15-15:15 Składniki (Żywność & Napoje & Suplementy) - Ekspert prawa żywnościowego US

  • Substancje dodatkowe
  • Barwniki
  • Składniki ze statusem “GRAS”
  • Składniki ze statusem “Prior Sanctioned”

15:15-15:30 Sesja pytań i odpowiedzi

15:30-15:45 Przerwa na kawę

15:45-16:05 Rola i wsparcie agencji celnej przy wprowadzaniu żywności na rynek US – przedstawiciel agencji celnej

16:05-16:30 Jak skutecznie promować żywność na rynku amerykańskim – przedstawiciel agencji PR

16:30- Zakończenie warsztatów

 

Warto pamiętać do RABACIE 20% - do 30 października 

 

*Terminy i tematy wykładów i czas ich trwania mogą ulec zmianie; Godzina zakończenia warsztatów oraz poszczególnych wykładów może ulec zmianie w zależności od przebiegu dyskusji