Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Szkolenia w formule zamkniętej

powrót

Warsztaty wewnętrzne dla firm z nowych wymagań Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Jak przygotowac firmę na stosowanie rozporządzenia nr 1169/2011? Zapraszamy firmy z branży spożywczej (szczególnie: producentów, dystrybutorów, sklepy internetowe i sieci handlowe) do zorganizowania wewnętrznych, praktycznych warsztatów, podczas których pomożemy dostosować Państwa produkty (etykiety, opisy na stronach internetowych) do nowych wymogów rozporządzenia nr 1169/2011.

 

Program warsztatów jest każdorazowo dopasowywany do specyfikacji, problemów i portfolio produktowego Firmy, co w połączeniu z analizą konkretnych etykiet i materiałów marketingowych w ramach studium przypadku pozwala na zastosowanie nowych przepisów w praktyce.

Warsztaty odbędą się w dogodnym dla Państwa terminie i lokalizacji, dzięki czemu będą Państwo mogli przeszkolić pracowników różnych działów, zaangażowanych w tworzenie etykiet oraz komunikacji marketingowej.

Przypominamy, że większość przepisów tego rozporządzenia będzie stosowana już od 13 grudnia br.
 

Nowe wymogi ogólne dotyczące znakowania i prezentacji żywności zawarte w rozporządzeniu 11/69/2011

  1. Rozporządzenie 1169/2011 dot. przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – kogo dotyczy i jakie ma znaczenie dla branży?
  2. Największe zmiany wprowadzone nowym rozporządzeniem, istotne dla znakowania produktów Zleceniodawcy:
  • Nowe definicje i ich znaczenie
  • Czytelność etykiet - jak ją zapewnić?
  • Obowiązkowe znakowanie wartością odżywczą - kto będzie zwolniony?
  • Zmiany w wykazie składników (np. dodatki, oleje roślinne)
  • Podkreślanie informacji o alergenach - jak to zrobić, czego unikać?
  • Kraj pochodzenia - kiedy można, a kiedy trzeba podać i jakie są konsekwencje?
  • ”Wyprodukowano przez...dla...” - czy będzie można stosować?
  • Nowe rozmieszczenie treści na etykietach.
  1. Treść e-etykiety (które wymogi oraz wyjątki mają zastosowanie, odpowiedzialność z zamieszczone treści)
  2. Dalsze prace KE nad rozporządzeniem (akty delegowane, przewodniki, wskazówki).

Nowe znakowanie wartością odżywczą

  1. Nowa tabela - które składniki trzeba podać, które można, a których nie należy?
  2. Jak powtarzać składniki na froncie (np. ikony; jednostki; konieczne określenia?)
  3. Czym są referencyjne poziomy spożycia i jak się do nich odnosić?
  4. Tolerancje zawartości składników - konsekwencje
  5. Kwestie problemowe (np. RWS/ZDS/GDA)
  6. Dalsze prace KE dot. wartości odżywczej (np. RWS dla różnych grup)

Konsekwencje rozporządzenia 1169/2011

  1. Konsekwencje stosowania nowego rozporządzenia – uchylenie przepisów, okresy przejściowe
  2. Kiedy i w jaki sposób przygotować się do zmiany etykiet które nowe wymagania można zastosować już teraz i czy warto to zrobić?

Skutki naruszenia przepisów dotyczących informowania konsumentów

  1. Zakres odpowiedzialności wg. rozporządzenia 1169/2011
  • Odpowiedzialność podmiotu pod którego nazwą lub firmą środek spożywczy jest wprowadzany na rynek
  • Odpowiedzialność importera odpowiedzialność podmiotu , który nie ma wpływu na informacje na temat żywności (sklepy)
  • Odpowiedzialność podmiotu za zmianę informacji na temat żywności
  1. Sankcje związane z naruszeniem przepisów
  • Możliwe kary pieniężne nałożone na Firmę
  • Odpowiedzialność karna Członków Zarządu
  • Odpowiedzialność odszkodowawcza wobec Konsumenta
  1. Zarys projektowanych zmian dot. nowych zasad kontroli bezpieczeństwa żywności (nowa - Państwowa Inspekcja Weterynarii i Żywności, nowy tryb działania – co oznaczają zmiany dla podmiotów kontrolowanych?)

Studium przypadku - analiza etykiet produktów Zleceniodawcy i odpowiedzi na pytania

  • Analiza wybranych etykiet produktów Zleceniodawcy lub ich opisów w Internecie - wskazanie nieprawidłowości, propozycje zmian w celu zapewnienia zgodności rozp. 1169/2011
  • Odpowiedź na pytania przesłane przez Zleceniodawcę
  • Dyskusja