Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Szkolenia w formule zamkniętej

powrót

Znakowanie żywności - kurs w formule zamkniętej

Zapraszamy Firmy z branży spożywczej do zorganizowania wewnętrznych, praktycznych warsztatów, podczas których pomożemy Państwu w zrozumieniu i zastosowaniu przepisów z zakresu substancji dodatkowych do żywności. Odpowiemy na wszystkie pytania oraz omówimy, jak należy znakować żywność oraz dodatki obecne w Państwa produktach. 

Warsztaty w formule zamkniętej ze znakowania żywności

Szkolenia w postaci warsztatów odbędą się w dogodnym dla Państwa terminie i lokalizacji, dzięki czemu będą Państwo mogli przeszkolić pracowników różnych działów, zaangażowanych m.in. projektowanie składu, jak też tworzenie etykiet oraz komunikacji marketingowej. 

Ramowy program warsztatów został przygotowany przez doradców IGI FC w oparciu o aktualne przepisy prawne, bieżące problemy branży w interpretacji niektórych zapisów, jak też aktualne stanowiska właściwych instytucji UE oraz prace Komisji Europejskiej. Będzie on każdorazowo dopasowany do potrzeb danej Firmy.

Harmonogram szkolenia znakowania żywności - formuła zamknięta

  1. Aktualny stan prawny dotyczący stosowania dodatków
    • Jakie przepisy należy stosować? (prawo krajowe a wspólnotowe)
    • Aktualne prace krajowe/UE dot. dodatków
    • Ogólne warunki stosowania dodatków - konsekwencje
    • Jakie substancje można obecnie stosować?
    • Autoryzacja nowych dodatków - jak to zrobić?
  2. Wspólnotowy wykaz dodatków - zasady korzystania
    • Sposób korzystania z wykazu (wskazówki w formie schematu)
    • Czy rozp. 1129/2011 obejmuje wszystkie dozwolone dodatki? (błędy i wykaz zmian z tabeli)
    • Problemy z kategoryzacją i ich konsekwencje
    • Internetowy wykaz - czy warto z niego korzystać?
    • Aktualne prace nad wykazem - przyszłe zmiany
  3. Dodatki i aromaty w składzie
    • Deklarowanie dodatków i aromatów w wykazie składników
    • Kryteria czystości dodatków
    • Wpływ rozp. 1169/2011 na znakowanie żywności z dodatkami
    • Problemy z nazwami substancji dodatkowych - wskazówki
    • Znakowanie aromatów naturalnych - wytyczne (aromaty 95/5)
    • Funkcje pełnione przez dodatki a deklaracja na etykiecie 
  4. Teksty CLEAN LABEL a dodatki
    • Szanse i zagrożenia związane z clean label (tzw. czysta etykieta)
    • „Nie zawiera.bez dodatku...” a składniki będące naturalnym źródłem substancji dodatkowych (np. ekstrakt drożdżowy) - kontrowersje i rozwiązania
    • Dodatki vs. składniki żywności
    • PRZYKŁADY pozytywne i negatywne oraz najnowsze zastosowania komunikacji clean label
  5. Studium przypadku
    • Analiza konkretnych problemów zgłoszonych przez Zleceniodawcę
    • Odpowiedzi na pytania
    • Dyskusja i propozycje rozwiązań