Aktualności

Ustalenie górnych tolerowanych poziomów spożycia (UL) witamin i składników mineralnych na poziomie unijnym. Kolejny etap prac zakończony.

25 stycznia 2022
24 stycznia 2022 r. zostały opublikowane Wytyczne EFSA dotyczące ustalania i stosowania górnych tolerowanych poziomów spożycia witamin i niezbędnych składników [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Miąższ owoców kawowca Coffea arabica L. lub Coffea canephora dozwoloną żywnością w UE
17 stycznia 2022
  W Dzienniku Urzędowym UE z 17 stycznia 2022 r. zostało opublikowane ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/47 z dnia 13 [...]
Czytaj dalej
Zmiana ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych; Kontrola sklepów internetowych; Anonimowe pobranie próbki – Kolejny etap prac zakończony
11 stycznia 2022
Trwają prace nad projektem ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Ten [...]
Czytaj dalej
Deklaracja składu mineralnego na wodzie źródlanej
4 stycznia 2022
  WPROWADZENIE Naturalne wody mineralne, wody źródlane oraz wody stołowe są uregulowanych w sposób szczegółowy w prawie [...]
Czytaj dalej
Prezydencja Francji w Radzie – znaczenie dla przemysłu spożywczego. Co z Nutri-Score?
3 stycznia 2022
Prezydent Francji Emmanuel Macron 9 grudnia 2021 r. przedstawił program prezydencji Francji w Radzie Unii Europejskiej, która rozpoczęła [...]
Czytaj dalej
PLANT-BASED – Wegański kurczak? Wegański tuńczyk? –Wymogi dla nazw plant-based określone w przepisach
22 grudnia 2021
  Spełniające wymogi prawne nazewnictwo produktów dedykowanych weganom i wegetarianom wymaga szczegółowej weryfikacji. Możliwość [...]
Czytaj dalej
Bezpieczeństwo żywności – Stosowanie E 171 w okresie przejściowym
20 grudnia 2021
  W październiku br. Komisja Europejska przedstawiła projekt Rozporządzenia Wykonawczego zmieniającego Załącznik II i III [...]
Czytaj dalej
Czy „nazwa żywności” i „nazwa produktu” to te same nazwy? Odpowiedź jest kluczowa dla spełnienia wymagań względem „nazwy”.
4 grudnia 2021
Czy konsument spodziewa się oleju palmowego w salami? Nazwa środka spożywczego to podstawowa informacja umożliwiająca jego [...]
Czytaj dalej
Nutri-Score – wszczęcie postępowań o potencjalne wprowadzenie w błąd
30 listopada 2021
  Nutri-score jest (jak dotąd) dobrowolnym oznaczeniem wartości żywieniowej podawanym na etykietach produktów, w związku z tym [...]
Czytaj dalej
Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza od konwencjonalnej? EFSA wypowiedział się w temacie.
25 listopada 2021
  W oznakowaniu i reklamie wielu środków spożywczych stosowane są komunikaty, które sugerują, że produkt jest zdrowy, ponieważ [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.