Aktualności

Znakowanie i reklama żywności: „Rzemieślniczy” kiedy można użyć to określenie? Prawo i Praktyka.

15 października 2021
  Podkreślanie rzemieślniczego charakteru środka spożywczego lub sposobu jego produkcji nie jest wymagane przez prawo, dlatego stanowi informację podawaną w [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

NOWE PRZEPISY: Ograniczenie stosowania ekstraktów z zielonej herbaty
12 października 2021
  Komisja Europejska (KE) przedstawiła projekt aktu prawnego ograniczającego stosowanie ekstraktów z zielonej herbaty w żywności. [...]
Czytaj dalej
Bezpieczeństwo żywności: Zakaz stosowania E 171 przyjęty przez Państwa Członkowskie.
9 października 2021
  8 października Państwa Członkowskie zatwierdziły propozycję Komisji Europejskiej (Rozporządzenie) dotyczącą zakazu stosowania [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności: Kilka nazw na etykiecie – co na to przepisy?
7 października 2021
  Przepisy dotyczące informacji na temat żywności określają pakiet treści obowiązkowych do zamieszczenia na każdym opakowanym [...]
Czytaj dalej
Składniki żywności: Od kiedy zakaz stosowania E 171 (dwutlenku tytanu) – PROJEKT ROZPORZĄDZENIA
24 września 2021
  Komisja Europejska przedstawiła projekt rozporządzenia dotyczącego zakazu stosowania dwutlenku tytanu w żywności (E [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności: „Wegański” jako element nazwy żywności – czy to zgodne z przepisami?
23 września 2021
  Żywność przeznaczona dla wegetarian i wegan jest dziś coraz bardziej popularna wśród konsumentów podążających za aktualnymi [...]
Czytaj dalej
Składniki żywności: Limity witamin i składników mineralnych dodawanych do żywności – prace Komisji Europejskiej
26 sierpnia 2021
  Paweł Mirosz - doradca ds. prawa żywnościowego IGI Food Consulting skomentował w Dzienniku Gazeta Prawna kwestię prac nad [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności: Czy produkty „vegan friendly” są bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy?
26 sierpnia 2021
  WPROWADZENIE W dobie dynamicznego zwrotu ku produktom roślinnym, a co za tym idzie ich intensywnej promocji w mediach, pojawia się [...]
Czytaj dalej
Czy wniosek na nową żywność powinien dotyczyć produktu czy składnika?
12 sierpnia 2021
  Jeśli analiza statusu produktu, który ma być wykorzystany w produkcji żywności wskazuje, że potencjalnie jest to nowa [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności: NUTRISCORE – Zmiany w warunkach stosowania
4 sierpnia 2021
  Coraz więcej firm decyduje się na znakowanie żywności dobrowolnym oznaczeniem NutriScore. Rozwiązania tego sytemu są również [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.