Aktualności

Pieczywo z dodatkiem soli jodowanej – wzbogacone w jod czy nie?

25 stycznia 2021
KATEGORIA: Skład żywności, Procedura notyfikacji   WPROWADZENIE Kwestia dodawania witamin, składników mineralnych i niektórych innych substancji do [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Znakowanie żywności: Alergeny pochodzenia zwierzęcego w produktach wegańskich
21 stycznia 2021
  Zainteresowanie konsumentów żywnością wegańską wzrasta w dużym tempie. Na rynek wprowadzanych jest coraz więcej produktów dla [...]
Czytaj dalej
Limity dla THC w żywności – aktualne prace Komisji Europejskiej
19 stycznia 2021
  WPROWADZENIE Zainteresowanie wykorzystaniem konopi (Cannabis sativa L.) oraz ich przetworów w wielu kategoriach produktów [...]
Czytaj dalej
Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością (FCM) – kolejna aktualizacja przepisów
18 stycznia 2021
  WPROWADZENIE Opakowania żywności, elementy maszyn i urządzeń, zastawa stołowa i przybory kuchenne –mają kontakt z [...]
Czytaj dalej
Jak uniknąć naruszenia przepisów stosując grzyby jako składniki żywności
15 stycznia 2021
  Suplementy diety, przekąski, żywność funkcjonalna to przykłady kategorii środków spożywczych, w których coraz częściej [...]
Czytaj dalej
Wartość odżywcza produktu – kiedy w postaci dostępnej w sprzedaży, a kiedy po przygotowaniu? Sprawa w TSUE
14 stycznia 2021
  WPROWADZENIE Deklaracja wartości odżywczej jest obowiązkową informacją na temat żywności, poza wyjątkami określonymi w [...]
Czytaj dalej
WAŻNE: Zmiana rozporządzenia 1169/2011 – rozpoczęcie prac, zakres terminy
12 stycznia 2021
W grudniu 2020 r. Komisja Europejska (KE) zaprezentowała dokument stanowiący WSTĘPNĄ OCENĘ REGULACJI (WSR), który obejmuje zakres, terminy [...]
Czytaj dalej
Czym jest „walka z kacem” w rozumieniu przepisów prawa żywnościowego?
31 grudnia 2020
  Veisalgia czyli naukowa nazwa kaca oznacza „ból i niepokój po rozpuście”.   Zagadnienia prawne dotycząc rozumienia [...]
Czytaj dalej
Wyrok TSUE. Prawo (w pewnych okolicznościach) zakazuje powielania kształtu lub wyglądu produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia.
30 grudnia 2020
  Kolejny wyrok TSUE dotyczący interpretacji przepisów prawa żywnościowego i ponownie przyjęta została wykładnia [...]
Czytaj dalej
Nasz Ekspert w Radiowej Trójce
16 grudnia 2020
  Już dziś o 12.20 w Radiowej Trójce nasza ekspert ds. Prawa Żywnościowego Joanna Olszak wypowie się na temat Nutri-Score. Na [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.