Aktualności

FOOD WASTE PREVENTION – Zapobieganie marnowaniu żywności – Dofinansowanie EU dla firm wdrażających projekty

20 lipca 2022
Komisja Europejska ogłosiła nabór wniosków o finansowanie inicjatyw służących poprawie pomiaru marnowania żywności i zapobieganiu marnowaniu żywności (Grants for [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

NAZWA ŻYWNOŚCI – „Jagoda” czy „Borówka”?- zasady prawne określania nazw
18 lipca 2022
Czy „borówka europejska” i „jagoda oznaczają” to samo? Którą nazwę zaakceptuje inspekcja? Czy jagoda to „jagoda czarna” [...]
Czytaj dalej
Pestycydy w żywności – krok bliżej do nowych, restrykcyjnych wymogów.
13 lipca 2022
WPROWADZENIE Jesteśmy w trakcie wdrażania strategii Od pola do stołu (w ramach Europejskiego Zielonego Ładu), która zakłada m.in. [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności. Nazwa witaminy w żywności dla szczególnych grup konsumentów (FSG).
24 czerwca 2022
WPROWADZENIE W marcu 2022 TSUE wydał wyrok w sprawie C-533/20 dotyczącej deklarowania witamin w żywności wzbogaconej. Jego sentencja [...]
Czytaj dalej
Maksymalny limit dla monakoliny K z czerwonego ryżu – ZMIANA ROZPORZĄDZENIA 1925/2006.
2 czerwca 2022
WPROWADZENIE Rozporządzenie 1925/2006[1] określa zasady wzbogacania żywności, tj. dodawania do niej witamin i składników mineralnych, jak [...]
Czytaj dalej
Alternatywa dla chlorku sodu w produktach na bazie ryb i w owocach morza. Analiza EFSA
1 czerwca 2022
Na stronie EFSA został opublikowany dokument Ocena korzyści i ryzyka zastąpienia chlorku sodu innymi solami/substancjami w produktach z [...]
Czytaj dalej
KE ustala limity dla MOAH w żywności. Ważne zalecenia dla firm i inspekcji. Zanieczyszczenia żywności – węglowodory aromatyczne olejów mineralnych.
30 maja 2022
Wprowadzenie Od kilku lat trwają na szczeblu unijnym dyskusje dotyczące bezpieczeństwa węglowodorów olejów mineralnych (tzw. MOH) [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności. „Słodzony stewią” – jak poinformować konsumentów zgodnie z przepisami?
26 maja 2022
WPROWADZENIE Cukier krzepi! Takie hasło zachęcało do zakupu cukru przed laty. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi jego spożycie [...]
Czytaj dalej
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI. Jak zmienią się przepisy rozporządzenia 1169/2011 – wnioski z konsultacji KE
25 maja 2022
WPROWADZENIE Trwa rewizja przepisów rozporządzenia 1169/2011. Branża spożywcza bacznie śledzi działania Komisji Europejskiej, jak też [...]
Czytaj dalej
Nowa żywność. Czy wzbogacenie kiełków w składnik, który występuje w nich też naturalnie ma znaczenie dla statusu nowej żywności? Spermidyna. Produkcja podstawowa. Sprawa w TSUE
23 maja 2022
Do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej austriacki sąd skierował wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym w zakresie [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.