Aktualności

Stało się: Negatywna opinia EFSA dla dwutlenku tytanu

7 maja 2021
  WPROWADZENIE Wielokrotnie pisaliśmy o kontrowersjach związanych ze stosowaniem dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności (barwnika) o numerze E 171. Debata [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Składniki żywności: Nowe warunki stosowania nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
5 maja 2021
  Nasiona chia są dostępne dla europejskich konsumentów już od kilkunastu lat. Uzyskały status nowej żywności i dzięki temu [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności: Sezam kolejnym głównym alergenem pokarmowym w USA
27 kwietnia 2021
  23 kwietnia Prezydent Biden podpisał ustawę o bezpieczeństwie alergii pokarmowych, leczeniu, edukacji i badaniach z 2021 r. (Ustawa [...]
Czytaj dalej
Pestycydy w żywności – nie jesteś na bieżąco? Uważaj!
20 kwietnia 2021
  WPROWADZENIE Kwestia obecności w żywności substancji niepożądanych pochodzących ze środowiska staje się coraz bardziej [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności: Czy etykieta może sugerować, że żywność ekologiczna ma właściwości prozdrowotne?
19 kwietnia 2021
  Jedynym legalnym sposobem poinformowania konsumentów o tym, że spożycie danego środka spożywczego ma korzystany wpływ na zdrowie [...]
Czytaj dalej
Składniki żywności: Dodatki w suplementach diety – wymagania i podstawy prawne
6 kwietnia 2021
  WPROWADZENIE Kluczowym składnikiem suplementów diety są substancje o działaniu aktywnym, mające wpływ na procesy [...]
Czytaj dalej
Skład suplementów diety: Zmiana dyrektywy 2002/46/WE – aktualizacja jednostek miar, nowe źródło niacyny i magnezu
31 marca 2021
    W dniu 10 marca 2021 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenie 2021/418, które zmienia unijną [...]
Czytaj dalej
Stało się: Zakaz stosowania pochodnych hydroksyantracenu w żywności na rynku unijnym jest faktem
19 marca 2021
  W Dzienniku Urzędowym UE z 19 marca 2021 r. zostało opublikowane ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/468 z dnia 18 marca 2021 r. [...]
Czytaj dalej
Notyfikacja suplementów diety: Problemy z deklaracją składników aktywnych na przykładzie izomerów trans kwasów tłuszczowych
11 marca 2021
Przedsiębiorstwa spożywcze, które wprowadzają suplementy diety na polski rynek są zobowiązane do powiadamiania Głównego Inspektora [...]
Czytaj dalej
Składniki żywności: Zakaz stosowania pochodnych hydroksyantracenu w żywności na rynku unijnym
2 marca 2021
  Zbliża się data publikacji rozporządzenia zakazującego dodawania do żywności pochodnych hydroksyantracenu i wprowadzającego [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.