Aktualności

Wytyczne KE w sprawie zarządzania bezpieczeństwem żywności w detalu; darowizny żywności

15 czerwca 2020
15 czerwca 2020 r. Komisja Europejska opublikowała Zawiadomienie Komisji zawierające wytyczne w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Sprzedaż żywności online – nieunikniony wzrost znaczenia
27 maja 2020
Sprzedaż żywności online jest uregulowana – o czym nie można zapomnieć? Choć sprzedaż żywności online jest trendem wzrastającym [...]
Czytaj dalej
Oświadczenia dla składników roślinnych (botanicals) – NOWE stanowisko KE
22 maja 2020
20 maja br. Komisja Europejska opublikowała stanowisko dotyczące oceny skuteczności regulacji profili składników odżywczych oraz [...]
Czytaj dalej
Wartość odżywcza na froncie każdego opakowania? Jesteśmy o krok bliżej…
21 maja 2020
20 maja br. na stronie Komisji Europejskiej (KE) opublikowano SPRAWOZDANIE KOMISJI DLA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY w sprawie stosowania [...]
Czytaj dalej
FRUMATIS – Nowy katalog odmian roślin sadowniczych KE – dostępny online
12 maja 2020
Przepisy UE wymagają ustanowienia unijnego katalogu odmian materiału rozmnożeniowego roślin sadowniczych i roślin sadowniczych na podstawie [...]
Czytaj dalej
Polskie wytyczne w związku z COVID
11 maja 2020
Na stronie Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców zostały opublikowane Wytyczne dla producentów żywności w [...]
Czytaj dalej
Nutri-Score systemem obowiązkowym?
29 kwietnia 2020
27 kwietnia zwolennicy systemu Nutri-Score przesłali do unijnej komisarz ds. zdrowia Stelli Kyriakides pismo wyrażając swoje poparcie dla [...]
Czytaj dalej
Notyfikacja żywności – procedura powiadamiania GIS w praktyce (szkolenie online)
14 kwietnia 2020
Większość środków spożywczych może być wprowadzana do obrotu przez przedsiębiorstwa legalnie działające na rynku spożywczym, bez [...]
Czytaj dalej
Monitoring żywności z izomerami trans kwasów tłuszczowych – setki polskich firm zagrożone karą!!!
6 kwietnia 2020
Co wspólnego mogą mieć pączki, dania gotowe, produkty fast food, tłuszcze do smarowania i suplementy diety? Bardzo prawdopodobne, że [...]
Czytaj dalej
Pochodzenie składnika podstawowego – 1 kwietnia rozpoczyna się stosowanie nowego wymogu
31 marca 2020
WPROWADZENIE Informacja o pochodzeniu produktu jest obowiązkowa tylko dla wybranych kategorii żywności. Zgodnie z art. 26 [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.