Aktualności

Znakowanie i reklama żywności: Niedobory składników odżywczych – jak mówić o nich w reklamie i znakowaniu.

29 lipca 2021
  „Polacy mają największe niedobory wapnia na terenie Europy[1].” Taki tekst na etykiecie środka spożywczego (w tym suplementu) będącego źródłem wapń [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Wprowadzanie żywność na rynek: Nowe zasady eksportu naturalnych wód mineralnych do UK. Zostało 6 miesięcy.
27 lipca 2021
  Jest wiele konsekwencji Brexitu dla branży spożywczej. Jedna z nich dotyczy wprowadzania do obrotu w UK naturalnych wód mineralnych [...]
Czytaj dalej
Znakowanie napojów alkoholowych – wykaz składników i wartość odżywcza
22 lipca 2021
  22.07 - Ostatni dzień składania uwag do projektu Trwają prace nad zmianą rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania [...]
Czytaj dalej
EKO, BIO, ORGANIC – Żywność ekologiczna – zmiana przepisów i kary za reklamę
2 lipca 2021
Trwają prace nad zmianą ustawy o rolnictwie ekologicznym. Projekt zmian uwzględnia między innymi kary za sugerowanie ekologicznego [...]
Czytaj dalej
Green claims – jak stosować treści o produkcie i opakowaniu przyjaznym dla środowiska?
30 czerwca 2021
  WPROWADZENIE Europejscy konsumenci są – jak wskazuje BEUC[1] – skłonni do zmiany nawyków, w tym żywieniowych, w celu [...]
Czytaj dalej
Znakowanie i reklama: Nazwa marketingowa suplementu diety
22 czerwca 2021
Sukces sprzedaży suplementów diety w dużym stopniu zależy od obietnicy, którą producent składa konsumentowi poprzez deklarowanie [...]
Czytaj dalej
Wartość odżywcza suplementów diety – o czym pamiętać?
21 czerwca 2021
  WPROWADZENIE Wymóg dotyczący deklaracji wartości odżywczej nie ma zastosowania do suplementów diety. Jednak tabela wartości [...]
Czytaj dalej
Skład znakowanie i reklama żywności: Izabela Tańska prelegentką na międzynarodowej konferencji „Health Ingredients in the Spotlight”
14 czerwca 2021
  W dniach 14-18 czerwca odbywa się konferencja „Health Ingredients in the Spotlight” organizowana przez Fi Global [...]
Czytaj dalej
Skład i znakowanie żywności: „Przypadkowe” wzbogacenie w jod i jego konsekwencje dla firm. Dyskusja na poziomie unijnym.
26 maja 2021
  W Newsletterze IGI FC ze stycznia br. (https://www.igifc.pl/pieczywo-z-dodatkiem-soli-jodowanej-wzbogacone-w-jod-czy-nie/) pisaliśmy [...]
Czytaj dalej
Zakaz dodawania alg w celu wzbogacenia żywności ekologicznej – Wyrok TSUE. Uwaga: Napoje sojowe, ryżowe i na bazie zbóż.
12 maja 2021
Jak wynika z wyroku TSUE z 29 kwietnia 2021 r. prawo UE zabrania dodawania alg Lithothamnium calcareum do wytwarzania ekologicznych środków [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.