Aktualności

Nowa żywność. Czy wzbogacenie kiełków w składnik, który występuje w nich też naturalnie ma znaczenie dla statusu nowej żywności? Spermidyna. Produkcja podstawowa. Sprawa w TSUE

23 maja 2022
Do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej austriacki sąd skierował wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym w zakresie nowej [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Unijny Wykaz naturalnych wód mineralnych – OPUBLIKOWANY!
23 maja 2022
W styczniu tego roku IGI FOOD LAW zwróciło się z zapytaniem do Komisji Europejskiej, dlaczego nie jest realizowany obowiązek publikacji [...]
Czytaj dalej
Czy Nutri-Score wprowadza w błąd? Wkrótce stanowisko Komisji Europejskiej
18 maja 2022
Wprowadzenie System Nutri-Score jest jednym z dobrowolnych systemów oznaczania wartości żywieniowej na froncie opakowań, który zyskuje w [...]
Czytaj dalej
PLANT-BASED. Powstała Międzynarodowa Grupa Robocza ds. Żywności Roślinnej.
16 maja 2022
Siedem międzynarodowych stowarzyszeń zajmujących się żywnością roślinną połączyło siły w grupie roboczej, której misją jest [...]
Czytaj dalej
Wspieraliśmy z sukcesem MUSZYNIANKĘ w procesie uznania NWM w Wielkiej Brytanii. MUSZYNIANKA może być dalej sprzedawana w UK.
12 maja 2022
Ze względu na Brexit, naturalne wody mineralne (NWM) dystrybuowane w UK musiały przejść procedurę uznania do 7 stycznia 2022 r. Wody, [...]
Czytaj dalej
Decyzje organów i urzędowa kontrola. Jak cele EU Zielonego Ładu mogą (powinny?) wpływać na decyzje urzędów i inspekcji?
10 maja 2022
Czy nakaz wycofania z obrotu powinien uwzględniać to, że żywność będzie zmarnowana? WPROWADZENIE Mijają już prawie dwa lata (20 maja [...]
Czytaj dalej
Zmiana przepisów – jakość handlowa dżemów, konfitur, powideł śliwkowych. Dodatek cukru.
6 maja 2022
13 maja 2022 r. wejdzie w życie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 13 kwietnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie [...]
Czytaj dalej
Zmiany prawne w zakresie transportu i przechowywania produktów rybołówstwa. Higiena żywności.
5 maja 2022
WPROWADZENIE KE przedstawiła propozycję rozporządzenia zmieniającego Załącznik III Rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu [...]
Czytaj dalej
Zespół do spraw roślin zielarskich – nowy ministerialny organ. Składniki żywności
5 maja 2022
Zarządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi[1] został powołany Zespół do spraw roślin zielarskich. Będzie on organem pomocniczym [...]
Czytaj dalej
Profile składników odżywczych – opinia EFSA, prace nad zmianą Rozporządzenia 1169/2011
26 kwietnia 2022
WPROWADZENIE Kluczowym elementem planowanych zmian dotyczących frontu opakowań żywności ma być wprowadzenie obowiązkowej informacji o [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.