Aktualności

Znakowanie i reklama żywności: „Rzemieślniczy” kiedy można użyć to określenie? Prawo i Praktyka.

15 października 2021
  Podkreślanie rzemieślniczego charakteru środka spożywczego lub sposobu jego produkcji nie jest wymagane przez prawo, dlatego stanowi informację podawaną w [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Champagne – Trybunał w sprawie nazw składników żywności
28 grudnia 2017
  Czy w nazwie środka spożywczego można zastosować nazwę składnika, który ma chronioną nazwę pochodzenia? Spór pomiędzy [...]
Czytaj dalej
Przewodnik dot. Referencyjnych Wartości Spożycia (DRV) od EFSA
18 grudnia 2017
  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował Raport podsumowujący prace nad Referencyjnymi Wartościami [...]
Czytaj dalej
Wyrok TSUE – w sprawie oświadczeń dla botanicals
13 grudnia 2017
  23 listopada Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wydał wyrok w sprawach połączonych (C‑596/15 P i C‑597/15 P), który [...]
Czytaj dalej
Klasyfikacja FSMP – najnowsze wytyczne Komisji Europejskiej
29 listopada 2017
  25 listopada br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano Zawiadomienie Komisji w sprawie klasyfikacji żywności specjalnego [...]
Czytaj dalej
Kto dzisiaj zazdrości firmie Aflofarm pozycji lidera?
28 listopada 2017
  Kara nałożona przez Prezesa UOKIK na Spółkę Aflofarm za reklamy suplementów diety naruszające przepisy wyniosła prawie 26 mln [...]
Czytaj dalej
Znakowanie QUID – Nowe wytyczne KE
27 listopada 2017
W ostatnich dniach w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano Zawiadomienie Komisji w sprawie stosowania zasady deklarowania ilościowej zawartości [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.