Aktualności

Ustalenie górnych tolerowanych poziomów spożycia (UL) witamin i składników mineralnych na poziomie unijnym. Kolejny etap prac zakończony.

25 stycznia 2022
24 stycznia 2022 r. zostały opublikowane Wytyczne EFSA dotyczące ustalania i stosowania górnych tolerowanych poziomów spożycia witamin i niezbędnych składników [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Znakowanie żywności: Wartość odżywcza po przygotowaniu – jest wyrok TSUE
24 listopada 2021
  TSUE wydał orzeczenie w sprawie (C‑388/20) dotyczącej zasad deklarowania wartości odżywczej w zależności od tego w jakiej [...]
Czytaj dalej
Nowa żywność: Cudowny owoc Miracle fruit. Synsepalum dulcificum dozwolonym składnikiem żywności
17 listopada 2021
  Cudowny owoc, który potrafi zmieniać działanie receptorów smaku (kwaśne smakuje jak słodki) może być stosowany na rynku UE. [...]
Czytaj dalej
Oświadczenia zdrowotne: Rekomendacja dietetyka stanowi oświadczenie – stwierdził NSA
8 listopada 2021
  W wyroku z 15 września 2021 r. Naczelny Sąd Administracyjny potwierdził, że rekomendacja żywności przez dietetyka „Poleca [...]
Czytaj dalej
Znakowanie i reklama: Alkohol w żywności – czy i jak deklarować?
4 listopada 2021
  W poprzednim miesiącu wpłynęło do Komisji Europejskiej (KE) bardzo ciekawe pytanie parlamentarne[1] dotyczące informowania [...]
Czytaj dalej
Poziom witaminy D w suplementach: KE zastosowała nową procedurę rozwiązującą problem wprowadzenia suplementów na różne rynki UE
26 października 2021
  30 września 2021 r. Komisja Europejska przyjęła pierwszą opinię opartą na nowej procedurze wprowadzonej rozporządzeniem w [...]
Czytaj dalej
Znakowanie i reklama: „Jogurtowy” w nazwie środka spożywczego – kiedy można, a kiedy nie?
22 października 2021
  Kwestia stosowania tzw. „nazw mlecznych”, tj. nazw zarezerwowanych w unijnych przepisach prawa żywnościowego dla produktów [...]
Czytaj dalej
Znakowanie i reklama żywności: „Rzemieślniczy” kiedy można użyć to określenie? Prawo i Praktyka.
15 października 2021
  Podkreślanie rzemieślniczego charakteru środka spożywczego lub sposobu jego produkcji nie jest wymagane przez prawo, dlatego [...]
Czytaj dalej
NOWE PRZEPISY: Ograniczenie stosowania ekstraktów z zielonej herbaty
12 października 2021
  Komisja Europejska (KE) przedstawiła projekt aktu prawnego ograniczającego stosowanie ekstraktów z zielonej herbaty w żywności. [...]
Czytaj dalej
Bezpieczeństwo żywności: Zakaz stosowania E 171 przyjęty przez Państwa Członkowskie.
9 października 2021
  8 października Państwa Członkowskie zatwierdziły propozycję Komisji Europejskiej (Rozporządzenie) dotyczącą zakazu stosowania [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.