Aktualności

Składniki żywności: Limity witamin i składników mineralnych dodawanych do żywności – prace Komisji Europejskiej

26 sierpnia 2021
  Paweł Mirosz - doradca ds. prawa żywnościowego IGI Food Consulting skomentował w Dzienniku Gazeta Prawna kwestię prac nad ustanowieniem unijnych limitów [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Znakowanie i reklama: Nazwa marketingowa suplementu diety
22 czerwca 2021
Sukces sprzedaży suplementów diety w dużym stopniu zależy od obietnicy, którą producent składa konsumentowi poprzez deklarowanie [...]
Czytaj dalej
Wartość odżywcza suplementów diety – o czym pamiętać?
21 czerwca 2021
  WPROWADZENIE Wymóg dotyczący deklaracji wartości odżywczej nie ma zastosowania do suplementów diety. Jednak tabela wartości [...]
Czytaj dalej
Skład znakowanie i reklama żywności: Izabela Tańska prelegentką na międzynarodowej konferencji „Health Ingredients in the Spotlight”
14 czerwca 2021
  W dniach 14-18 czerwca odbywa się konferencja „Health Ingredients in the Spotlight” organizowana przez Fi Global [...]
Czytaj dalej
Skład i znakowanie żywności: „Przypadkowe” wzbogacenie w jod i jego konsekwencje dla firm. Dyskusja na poziomie unijnym.
26 maja 2021
  W Newsletterze IGI FC ze stycznia br. (https://www.igifc.pl/pieczywo-z-dodatkiem-soli-jodowanej-wzbogacone-w-jod-czy-nie/) pisaliśmy [...]
Czytaj dalej
Zakaz dodawania alg w celu wzbogacenia żywności ekologicznej – Wyrok TSUE. Uwaga: Napoje sojowe, ryżowe i na bazie zbóż.
12 maja 2021
Jak wynika z wyroku TSUE z 29 kwietnia 2021 r. prawo UE zabrania dodawania alg Lithothamnium calcareum do wytwarzania ekologicznych środków [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności: Plant-based food – jak ją poprawnie oznakować?
11 maja 2021
  WPROWADZENIE Żywność bazująca na składnikach roślinnych, pozbawiona mięsa jest dziś niezwykle popularna i wszystko wskazuje [...]
Czytaj dalej
Stało się: Negatywna opinia EFSA dla dwutlenku tytanu
7 maja 2021
  WPROWADZENIE Wielokrotnie pisaliśmy o kontrowersjach związanych ze stosowaniem dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności [...]
Czytaj dalej
Składniki żywności: Nowe warunki stosowania nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
5 maja 2021
  Nasiona chia są dostępne dla europejskich konsumentów już od kilkunastu lat. Uzyskały status nowej żywności i dzięki temu [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności: Sezam kolejnym głównym alergenem pokarmowym w USA
27 kwietnia 2021
  23 kwietnia Prezydent Biden podpisał ustawę o bezpieczeństwie alergii pokarmowych, leczeniu, edukacji i badaniach z 2021 r. (Ustawa [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.