Aktualności

Pieczywo z dodatkiem soli jodowanej – wzbogacone w jod czy nie?

25 stycznia 2021
KATEGORIA: Skład żywności, Procedura notyfikacji   WPROWADZENIE Kwestia dodawania witamin, składników mineralnych i niektórych innych substancji do [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

„Zwykły” składnik czy dodatek? Buffered vinegar case
14 grudnia 2020
Czytanie etykiet żywności przed jej zakupem jest coraz częstszą praktyką, zwłaszcza wśród młodych konsumentów. Aby przyciągnąć ich [...]
Czytaj dalej
Uproszczone formy tabeli wartości odżywczej – Porównanie UE i USA
3 grudnia 2020
Znakowanie wartością odżywczą to jeden z obowiązkowych – dla większości środków spożywczych –elementów oznakowania żywności [...]
Czytaj dalej
Nieusuwalna etykieta czy nieusuwalna informacja o żywności? Mocowanie etykiety do opakowania – wyrok WSA; Sąd przychylił się do naszych argumentów!
10 listopada 2020
W wyniku kontroli IJHAR-S przeprowadzonej w 2019 r. zakwestionowany został sposób umocowania etykiety do opakowania środka spożywczego. [...]
Czytaj dalej
Jakość handlowa żywności (w tym on-line) – nowe uprawnienia Inspekcji, nowe oznaczenia – nowy projekt ustawy
10 listopada 2020
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaproponowało zmiany do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Mają one służyć [...]
Czytaj dalej
„Czekolada w proszku” = „czekolada sproszkowana”? Czy na etykiecie, w wykazie składników można stosować synonimy nazw? Czekamy na stanowisko TSUE
5 listopada 2020
Do obrotu w Czechach, w sieci TESCO wprowadzony został środek spożywczy (Monte mleczny deser w trzech wersjach), zawierający składnik [...]
Czytaj dalej
Czy można stosować oświadczenie „probiotyk”? – racjonalne podejście urzędu
3 listopada 2020
Zasady stosowania terminu „probiotyk” są skomplikowane. Generalnie samo słowo probiotyk, a także prebiotyk i określenia probiotyczny [...]
Czytaj dalej
Vege-burger ocalony?
2 listopada 2020
Kwestii problematycznych dotyczących nazewnictwa produktów z sektora żywności przeznaczonej dla wegan i wegetarian jest dość sporo. Wynika [...]
Czytaj dalej
Naczynia z dodatkiem bambusa – innowacyjne, ale czy zgodne z przepisami?
22 września 2020
Wprowadzenie W parze z ogromnym zainteresowaniem żywnością naturalną idzie trend przyjaznych dla środowiska opakowań do żywności. Z [...]
Czytaj dalej
„Climate and Nutri-score labels” – niemieckie zalecenia dotyczące etykiet
10 września 2020
Zdrowe żywienie i ochrona środowiska naturalnego – to aktualnie główne trendy konsumenckie kształtujące zarówno skład żywności [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.