Aktualności

Składniki żywności: Dodatki w suplementach diety – wymagania i podstawy prawne

6 kwietnia 2021
  WPROWADZENIE Kluczowym składnikiem suplementów diety są substancje o działaniu aktywnym, mające wpływ na procesy fizjologiczne. Jednak większość [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Czym jest „walka z kacem” w rozumieniu przepisów prawa żywnościowego?
31 grudnia 2020
  Veisalgia czyli naukowa nazwa kaca oznacza „ból i niepokój po rozpuście”.   Zagadnienia prawne dotycząc rozumienia [...]
Czytaj dalej
Wyrok TSUE. Prawo (w pewnych okolicznościach) zakazuje powielania kształtu lub wyglądu produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia.
30 grudnia 2020
  Kolejny wyrok TSUE dotyczący interpretacji przepisów prawa żywnościowego i ponownie przyjęta została wykładnia [...]
Czytaj dalej
Nasz Ekspert w Radiowej Trójce
16 grudnia 2020
  Już dziś o 12.20 w Radiowej Trójce nasza ekspert ds. Prawa Żywnościowego Joanna Olszak wypowie się na temat Nutri-Score. Na [...]
Czytaj dalej
„Zwykły” składnik czy dodatek? Buffered vinegar case
14 grudnia 2020
Czytanie etykiet żywności przed jej zakupem jest coraz częstszą praktyką, zwłaszcza wśród młodych konsumentów. Aby przyciągnąć ich [...]
Czytaj dalej
Uproszczone formy tabeli wartości odżywczej – Porównanie UE i USA
3 grudnia 2020
Znakowanie wartością odżywczą to jeden z obowiązkowych – dla większości środków spożywczych –elementów oznakowania żywności [...]
Czytaj dalej
Nieusuwalna etykieta czy nieusuwalna informacja o żywności? Mocowanie etykiety do opakowania – wyrok WSA; Sąd przychylił się do naszych argumentów!
10 listopada 2020
W wyniku kontroli IJHAR-S przeprowadzonej w 2019 r. zakwestionowany został sposób umocowania etykiety do opakowania środka spożywczego. [...]
Czytaj dalej
Jakość handlowa żywności (w tym on-line) – nowe uprawnienia Inspekcji, nowe oznaczenia – nowy projekt ustawy
10 listopada 2020
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaproponowało zmiany do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Mają one służyć [...]
Czytaj dalej
„Czekolada w proszku” = „czekolada sproszkowana”? Czy na etykiecie, w wykazie składników można stosować synonimy nazw? Czekamy na stanowisko TSUE
5 listopada 2020
Do obrotu w Czechach, w sieci TESCO wprowadzony został środek spożywczy (Monte mleczny deser w trzech wersjach), zawierający składnik [...]
Czytaj dalej
Czy można stosować oświadczenie „probiotyk”? – racjonalne podejście urzędu
3 listopada 2020
Zasady stosowania terminu „probiotyk” są skomplikowane. Generalnie samo słowo probiotyk, a także prebiotyk i określenia probiotyczny [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.