Aktualności

Nowe zasady deklaracji daty: „Najlepsza jakość przed”? Wskaźniki temperatury? Nowe rozwiązania technologiczne przeciwko marnowaniu. Zmiana 1169/2011

23 stycznia 2023
WPROWADZENIE Zmniejszenie marnowania żywności jest jednym z kluczowych celów, nad którymi pracuje Komisja Europejska w ramach obecnych unijnych strategii. Jednym [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Pelargonia afrykańska (Pelargonium sidoides) jest nową żywnością. Novel food. Suplementy.
6 października 2022
WPROWADZENIE W związku z wątpliwościami dotyczącymi tego czy korzeń pelargonii afrykańskiej Pelargonium sidoides DC jest nową [...]
Czytaj dalej
Jak wdrożyć pracownika w kwestie prawa żywnościowego? Jak zapewnić, że zespół jest na bieżąco z prawem żywnościowym?
3 października 2022
Każdy podmiot branży spożywczej jest zobligowany do przestrzegania prawa żywnościowego w związku z produkcją, przetwarzaniem, [...]
Czytaj dalej
Wartość odżywcza. Znakowanie na froncie – wyniki badania JRC a przyszłość systemów FoPNL. Zmiana 1169/2011
3 października 2022
WPROWADZENIE Realizując cele strategii od Pola do Stołu (Farm to Fork) Komisja Europejska (KE) pracuje nad zmianą przepisów podstawowego [...]
Czytaj dalej
Alkohol. Zmiana przepisów ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych.
1 października 2022
30 października wejdzie w życie USTAWA z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i [...]
Czytaj dalej
Prace nad połączeniem NIZP-PZH-PIB z Narodowym Instytutem Leków (NIL)
30 września 2022
27 września 2022 r. weszło w życie Zarządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2022 r. w sprawie powołania Zespołu roboczego do [...]
Czytaj dalej
NUTRITECH – zmiana terminu składania wniosków. Żywność funkcjonalna. Żywność prozdrowotna.
30 września 2022
Dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju ogłosił wydłużenie terminu na składanie wniosków w I konkursie Programu rządowego NUTRITECH [...]
Czytaj dalej
Nowe przepisy w walce z marnowaniem żywności. Data minimalnej trwałości.
29 września 2022
WPROWADZENIE 29 września jest Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności. Wydarzenie to zostało ustanowione przez ONZ w [...]
Czytaj dalej
Sproszkowane owoce aceroli jako nowy dodatek – trwa procedura unijna. Inne nowe dodatki
28 września 2022
WPROWADZENIE Trend zastępowania substancji dodatkowych składnikami, które nie są dozwolonymi dodatkami, ale mają działanie technologiczne [...]
Czytaj dalej
Znakowanie na froncie. Znakowanie alkoholi. Deklaracja pochodzenia. Informacje poza etykietą. Nowe raporty JRC ważne dla zmiany rozporządzenia 1169/2011.
19 września 2022
Zmiana Rozporządzenia 1169/2011 coraz bliżej! Wewnętrzny dział naukowy Komisji Europejskiej – Wspólne Centrum Badawcze (JRC) jest [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.