Aktualności

Ustalenie górnych tolerowanych poziomów spożycia (UL) witamin i składników mineralnych na poziomie unijnym. Kolejny etap prac zakończony.

25 stycznia 2022
24 stycznia 2022 r. zostały opublikowane Wytyczne EFSA dotyczące ustalania i stosowania górnych tolerowanych poziomów spożycia witamin i niezbędnych składników [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Znakowanie żywności: Kilka nazw na etykiecie – co na to przepisy?
7 października 2021
  Przepisy dotyczące informacji na temat żywności określają pakiet treści obowiązkowych do zamieszczenia na każdym opakowanym [...]
Czytaj dalej
Składniki żywności: Od kiedy zakaz stosowania E 171 (dwutlenku tytanu) – PROJEKT ROZPORZĄDZENIA
24 września 2021
  Komisja Europejska przedstawiła projekt rozporządzenia dotyczącego zakazu stosowania dwutlenku tytanu w żywności (E [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności: „Wegański” jako element nazwy żywności – czy to zgodne z przepisami?
23 września 2021
  Żywność przeznaczona dla wegetarian i wegan jest dziś coraz bardziej popularna wśród konsumentów podążających za aktualnymi [...]
Czytaj dalej
Składniki żywności: Limity witamin i składników mineralnych dodawanych do żywności – prace Komisji Europejskiej
26 sierpnia 2021
  Paweł Mirosz - doradca ds. prawa żywnościowego IGI Food Consulting skomentował w Dzienniku Gazeta Prawna kwestię prac nad [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności: Czy produkty „vegan friendly” są bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy?
26 sierpnia 2021
  WPROWADZENIE W dobie dynamicznego zwrotu ku produktom roślinnym, a co za tym idzie ich intensywnej promocji w mediach, pojawia się [...]
Czytaj dalej
Czy wniosek na nową żywność powinien dotyczyć produktu czy składnika?
12 sierpnia 2021
  Jeśli analiza statusu produktu, który ma być wykorzystany w produkcji żywności wskazuje, że potencjalnie jest to nowa [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności: NUTRISCORE – Zmiany w warunkach stosowania
4 sierpnia 2021
  Coraz więcej firm decyduje się na znakowanie żywności dobrowolnym oznaczeniem NutriScore. Rozwiązania tego sytemu są również [...]
Czytaj dalej
Rozbieżność pomiędzy dokumentacją towarzyszącą a etykietą. Czy jest obowiązek sporządzania dokumentu przewozowego? Sprawa w TSUE
3 sierpnia 2021
  Na Firmy ZR i Lidl Italia została nałożona we Włoszech kara 4400 EUR ze względu na rozbieżności pomiędzy oznakowaniem i [...]
Czytaj dalej
Znakowanie i reklama żywności: Niedobory składników odżywczych – jak mówić o nich w reklamie i znakowaniu.
29 lipca 2021
  „Polacy mają największe niedobory wapnia na terenie Europy[1].” Taki tekst na etykiecie środka spożywczego (w tym suplementu) [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.