Aktualności

Składniki żywności: Limity witamin i składników mineralnych dodawanych do żywności – prace Komisji Europejskiej

26 sierpnia 2021
  Paweł Mirosz - doradca ds. prawa żywnościowego IGI Food Consulting skomentował w Dzienniku Gazeta Prawna kwestię prac nad ustanowieniem unijnych limitów [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Pestycydy w żywności – nie jesteś na bieżąco? Uważaj!
20 kwietnia 2021
  WPROWADZENIE Kwestia obecności w żywności substancji niepożądanych pochodzących ze środowiska staje się coraz bardziej [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności: Czy etykieta może sugerować, że żywność ekologiczna ma właściwości prozdrowotne?
19 kwietnia 2021
  Jedynym legalnym sposobem poinformowania konsumentów o tym, że spożycie danego środka spożywczego ma korzystany wpływ na zdrowie [...]
Czytaj dalej
Składniki żywności: Dodatki w suplementach diety – wymagania i podstawy prawne
6 kwietnia 2021
  WPROWADZENIE Kluczowym składnikiem suplementów diety są substancje o działaniu aktywnym, mające wpływ na procesy [...]
Czytaj dalej
Skład suplementów diety: Zmiana dyrektywy 2002/46/WE – aktualizacja jednostek miar, nowe źródło niacyny i magnezu
31 marca 2021
    W dniu 10 marca 2021 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenie 2021/418, które zmienia unijną [...]
Czytaj dalej
Stało się: Zakaz stosowania pochodnych hydroksyantracenu w żywności na rynku unijnym jest faktem
19 marca 2021
  W Dzienniku Urzędowym UE z 19 marca 2021 r. zostało opublikowane ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/468 z dnia 18 marca 2021 r. [...]
Czytaj dalej
Notyfikacja suplementów diety: Problemy z deklaracją składników aktywnych na przykładzie izomerów trans kwasów tłuszczowych
11 marca 2021
Przedsiębiorstwa spożywcze, które wprowadzają suplementy diety na polski rynek są zobowiązane do powiadamiania Głównego Inspektora [...]
Czytaj dalej
Składniki żywności: Zakaz stosowania pochodnych hydroksyantracenu w żywności na rynku unijnym
2 marca 2021
  Zbliża się data publikacji rozporządzenia zakazującego dodawania do żywności pochodnych hydroksyantracenu i wprowadzającego [...]
Czytaj dalej
„Clean label” i „Zdrowa żywność” – a co z pestycydami?
25 lutego 2021
  WPROWADZENIE Trwa „czyszczenie” etykiet żywności ze sztucznych lub dziwnie brzmiących dla konsumentów składników. Na [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności: Czy w wykazie składników należy podać nazwę witaminy i formę chemiczną? OSTATECZNE ROZSTRZYGNIĘCIE – TSUE
23 lutego 2021
  Co w przypadku witamin należy rozumieć przez „szczegółową nazwę” składnika to jest kwestia, którą ma wyjaśnić Trybunał [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.