Aktualności

Czy będzie można dalej stosować Nutri-Score jeśli inny system będzie wybrany jako obowiązkowy w UE? Zmiana rozporządzenia 1169/2011.

10 listopada 2022
Zgodnie z założeniami strategii Od Pola do Stołu konieczne jest wprowadzenie zmian w przepisach prawa żywnościowego służących walce z chorobami dietozależnymi, [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Wycofanie z rynku z powodu 2-chloroetanolu (2CE). LODY. Zanieczyszczenie żywności tlenkiem etylenu (ETO)
8 sierpnia 2022
Tlenek etylenu to pestycyd, który nie jest dopuszczony do stosowania w żywności w UE, ale jest dopuszczony do stosowania na różnych rynkach [...]
Czytaj dalej
Suplementy diety – ASTAKSANTYNA – ostrzeżenia na etykiecie. Limity i ograniczenie stosowania.
3 sierpnia 2022
Źródłem astaksantyny w diecie mogą być np. ryby i owoce morza. Na rynku znajduje się też wiele suplementów diety zawierających [...]
Czytaj dalej
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI – nazwa piwa „OKTOBERFESTBIER” wkrótce tylko dla piwa z Monachium.
1 sierpnia 2022
Jasne, o złotej, bursztynowej lub ciemnej barwie, od wyrazistego w smaku, bardzo łagodnego, delikatnego o aromacie słodowym po delikatnie [...]
Czytaj dalej
SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI – Nowa dozwolona substancja dodatkowa może już być stosowana. E 322a – lecytyna owsiana.
31 lipca 2022
W wyrobach kakaowych i czekoladowych można już stosować lecytynę owsianą. Jest to nowa dozwolona substancja dodatkowa o numerze E [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności – brak surowców z Ukrainy – stanowisko IJHARS
30 lipca 2022
29 czerwca 2022 r. na stronie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych została opublikowana aktualizacja informacji [...]
Czytaj dalej
SUSTAINABLE FOOD SYSTEM Zrównoważony system żywnościowy – NOWE PRZEPISY
28 lipca 2022
28 lipca przypada tegoroczny „Earth Overshoot Day” czyli „Dzień Długu Ekologicznego”. Uznaje się, że jest to taki dzień w każdym [...]
Czytaj dalej
Składniki żywności „Nowe techniki genomowe” (NGT) – NOWY AKT PRAWNY
26 lipca 2022
Jedną z inicjatyw legislacyjnych służących realizacji celów Europejskiego Zielonego Ładu i strategii „od pola do stołu” jest [...]
Czytaj dalej
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI „Pochodzenia naturalnego”, „składnik barwiący”, „z owoców” – opisy składników w wykazie.
25 lipca 2022
WPROWADZENIE Wykaz składników jest jednym z kluczowych elementów oznakowania żywności. To właśnie do niego często sięgają [...]
Czytaj dalej
FOOD WASTE PREVENTION – Zapobieganie marnowaniu żywności – Dofinansowanie EU dla firm wdrażających projekty
20 lipca 2022
Komisja Europejska ogłosiła nabór wniosków o finansowanie inicjatyw służących poprawie pomiaru marnowania żywności i zapobieganiu [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.