Aktualności

Nowe zasady deklaracji daty: „Najlepsza jakość przed”? Wskaźniki temperatury? Nowe rozwiązania technologiczne przeciwko marnowaniu. Zmiana 1169/2011

23 stycznia 2023
WPROWADZENIE Zmniejszenie marnowania żywności jest jednym z kluczowych celów, nad którymi pracuje Komisja Europejska w ramach obecnych unijnych strategii. Jednym [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Czy żywność z dwutlenkiem tytanu (E 171) nie nadaje się do spożycia przez ludzi? Pozew zbiorowy. Sprawa w sądzie.
18 września 2022
WPROWADZENIE Na podstawie Rozporządzenia Komisji 2022/63[1] z dnia 14 stycznia 2022 r. ditlenek tytanu (E 171) został usunięty z listy [...]
Czytaj dalej
Kolejne substancje zakazane w suplementach diety. Nowe uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety
17 września 2022
Na stronie GIS zostały opublikowane kolejne uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety. Zgodnie z uchwałą nr 3/2022 z 7 września 2022 r. [...]
Czytaj dalej
Skąd pochodzi najlepsza żywność ekologiczna?
8 września 2022
Produkcja ekologiczna została uznana za kluczową w osiąganiu celów Europejskiego Zielonego Ładu, strategii „od pola do stołu” i [...]
Czytaj dalej
Błonnik jako zagęstnik? Susz z aceroli jako przeciwutleniacz? Wymagania prawne
7 września 2022
Niektóre składniki są dodawane do żywności ze względu na ich funkcje technologiczne, chociaż nie są substancjami dodatkowymi w [...]
Czytaj dalej
Dodatki do żywności – zasady stosowania
6 września 2022
Stosowanie dodatków do żywności w przetworzonych środkach spożywczych jest często koniecznością. Konsumenci preferują żywność o jak [...]
Czytaj dalej
Suplementy diety. Zmiana przepisów krajowych. Reklama, postępowanie wyjaśniające, kary.
6 września 2022
Na stronie Kancelarii Prezesa Rady Ministrów 2 września została opublikowana informacja o pracach nad projektem ustawy o zmianie ustawy o [...]
Czytaj dalej
Nowe oświadczenie zdrowotne dotyczące zmniejszania stężenia cholesterolu LDL we krwi. Karczoch i inne składniki. Rekordowa długość oświadczenia
1 września 2022
Oświadczenia zdrowotne są zabronione, o ile nie są zgodne z wymaganiami zawartymi w Rozporządzeniu 1924/2006[1] oraz o ile nie zostało [...]
Czytaj dalej
Ocena i kwalifikacja rodzajowa wód. Zmiany od 1 września
31 sierpnia 2022
Naturalna woda mineralna  – Woda źródlana – Woda stołowa Ocena i kwalifikacja rodzajowa naturalnej wody mineralnej / wody źródlanej / [...]
Czytaj dalej
Czy w ekologicznej czekoladzie mogą być użyte nieekologiczne glikozydy stewiolowe lub olej MCT?
30 sierpnia 2022
Nie. Zgodnie z art. 30 Rozporządzenia 2018/848[1], aby w opisie handlowym przetworzonej żywności, jaką jest czekolada, zastosować [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.