Aktualności

Składniki żywności: Dodatki w suplementach diety – wymagania i podstawy prawne

6 kwietnia 2021
  WPROWADZENIE Kluczowym składnikiem suplementów diety są substancje o działaniu aktywnym, mające wpływ na procesy fizjologiczne. Jednak większość [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Vege-burger ocalony?
2 listopada 2020
Kwestii problematycznych dotyczących nazewnictwa produktów z sektora żywności przeznaczonej dla wegan i wegetarian jest dość sporo. Wynika [...]
Czytaj dalej
Naczynia z dodatkiem bambusa – innowacyjne, ale czy zgodne z przepisami?
22 września 2020
Wprowadzenie W parze z ogromnym zainteresowaniem żywnością naturalną idzie trend przyjaznych dla środowiska opakowań do żywności. Z [...]
Czytaj dalej
„Climate and Nutri-score labels” – niemieckie zalecenia dotyczące etykiet
10 września 2020
Zdrowe żywienie i ochrona środowiska naturalnego – to aktualnie główne trendy konsumenckie kształtujące zarówno skład żywności [...]
Czytaj dalej
Wytyczne KE w sprawie zarządzania bezpieczeństwem żywności w detalu; darowizny żywności
15 czerwca 2020
15 czerwca 2020 r. Komisja Europejska opublikowała Zawiadomienie Komisji zawierające wytyczne w sprawie systemów zarządzania [...]
Czytaj dalej
Sprzedaż żywności online – nieunikniony wzrost znaczenia
27 maja 2020
Sprzedaż żywności online jest uregulowana – o czym nie można zapomnieć? Choć sprzedaż żywności online jest trendem wzrastającym [...]
Czytaj dalej
Oświadczenia dla składników roślinnych (botanicals) – NOWE stanowisko KE
22 maja 2020
20 maja br. Komisja Europejska opublikowała stanowisko dotyczące oceny skuteczności regulacji profili składników odżywczych oraz [...]
Czytaj dalej
Wartość odżywcza na froncie każdego opakowania? Jesteśmy o krok bliżej…
21 maja 2020
20 maja br. na stronie Komisji Europejskiej (KE) opublikowano SPRAWOZDANIE KOMISJI DLA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY w sprawie stosowania [...]
Czytaj dalej
FRUMATIS – Nowy katalog odmian roślin sadowniczych KE – dostępny online
12 maja 2020
Przepisy UE wymagają ustanowienia unijnego katalogu odmian materiału rozmnożeniowego roślin sadowniczych i roślin sadowniczych na podstawie [...]
Czytaj dalej
Polskie wytyczne w związku z COVID
11 maja 2020
Na stronie Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców zostały opublikowane Wytyczne dla producentów żywności w [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.