Aktualności

Składniki żywności: Limity witamin i składników mineralnych dodawanych do żywności – prace Komisji Europejskiej

26 sierpnia 2021
  Paweł Mirosz - doradca ds. prawa żywnościowego IGI Food Consulting skomentował w Dzienniku Gazeta Prawna kwestię prac nad ustanowieniem unijnych limitów [...]
Czytaj dalej

Wcześniejsze aktualności

Czy wprowadzenie na rynek syropów w kategorii suplementu diety, w celu uniknięcia opłaty cukrowej to rozwiązanie zgodne z przepisami?
18 lutego 2021
  Do 25 lutego br. firmy muszą złożyć pierwszą informację o wysokości opłaty cukrowej. Ten nowy obowiązek wynika z ustawy o [...]
Czytaj dalej
Obowiązki podmiotów branży spożywczej: E-commerce i inne formy sprzedaży żywności (w tym suplementów) na odległość – rejestracja działalności
9 lutego 2021
  Sprzedaż żywności na odległość to wszelkie formy sprzedaży, w których brak jest jednoczesnej fizycznej obecności dostawcy i [...]
Czytaj dalej
Składniki żywności: Nowe warunki stosowania trans – resweratrolu w suplementach diety
8 lutego 2021
  WPROWADZENIE W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z dnia 25 stycznia 2021 r. opublikowano ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności: Ślad węglowy na etykietach?
2 lutego 2021
  WPROWADZENIE 27 stycznia Komitet Parlamentu Europejskiego ENVI (Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i [...]
Czytaj dalej
Nowy limit dla witaminy D w suplementach
2 lutego 2021
  Zespół ds. Suplementów Diety wydał Uchwałę (1/2021) w sprawie maksymalnej dawki witaminy D w suplementach. Została [...]
Czytaj dalej
Pieczywo z dodatkiem soli jodowanej – wzbogacone w jod czy nie?
25 stycznia 2021
KATEGORIA: Skład żywności, Procedura notyfikacji   WPROWADZENIE Kwestia dodawania witamin, składników mineralnych i [...]
Czytaj dalej
Znakowanie żywności: Alergeny pochodzenia zwierzęcego w produktach wegańskich
21 stycznia 2021
  Zainteresowanie konsumentów żywnością wegańską wzrasta w dużym tempie. Na rynek wprowadzanych jest coraz więcej produktów dla [...]
Czytaj dalej
Limity dla THC w żywności – aktualne prace Komisji Europejskiej
19 stycznia 2021
  WPROWADZENIE Zainteresowanie wykorzystaniem konopi (Cannabis sativa L.) oraz ich przetworów w wielu kategoriach produktów [...]
Czytaj dalej
Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością (FCM) – kolejna aktualizacja przepisów
18 stycznia 2021
  WPROWADZENIE Opakowania żywności, elementy maszyn i urządzeń, zastawa stołowa i przybory kuchenne –mają kontakt z [...]
Czytaj dalej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.