About Us

IGI Food Consulting is a team of consultants specialising in food law, with work experience in inspection, in the European Commission and EFSA structures, in Poland, Brussels and in Washington.

We have been supporting the food sector since 2006. Thanks to the experience, knowledge of the industry, following the trends and constant monitoring of the work of EU institutions, we ] provide solutions which not only ensure a safe presence of the product or service on the market but will also allow you to gain advantage over your competitors. We are not afraid to ask difficult questions to the authorities and promote non-standard solutions – always in compliance with regulations.

Passion

IGIFC is above all a Team of experts who superbly complement one another constantly broaden their knowledge and truly enjoy their job!
This can be seen in our analyses and even more so during our training sessions.

We have reasons to be proud

We support Clients with whom we started cooperating in 2006, and new Clients come to us mainly thanks to recommendations.
We run the Food Law Academy Summer School which is a highly valued workshop in food law in Poland.
As we like what we do, we constantly develop our competences, gather experience, and cooperate with the world of science and inspectorates.
We are invited to share our knowledge at conferences in different parts of the world, from Ankara to San Diego.
We have trained hundreds of people from companies, inspectorates, and universities, and so enhanced their competences to perform their current duties.
We set trends – by observing the companies’ needs and development directions , we introduce training in new areas to the Polish market.

Team

Izabela Tańska
Doradca ds. Prawa Żywnościowego
Prezes Zarządu IGI Food Consulting Sp. z o.o.
More info

Specjalizuje się w zagadnieniach wprowadzania żywności do obrotu, znakowania i reklamy, w szczególności żywności funkcjonalnej. Posiada wiedzę i 20 letnie doświadczenie w zakresie interpretacji i stosowania przepisów prawa żywnościowego. Ma bogate doświadczenie w realizacji procedur unijnych (oświadczenia, nowa żywność, dodatki). Jest ekspertem doradzającym w procesach fuzji i przejęć firm sektora spożywczego. Weryfikuje potencjał startupów i pomaga im zdobywać rynki. Współpracuje z inspekcjami, instytutami naukowymi i organizacjami branżowymi.

Ma za sobą 1000 godzin wykładów wygłoszonych podczas szkoleń dla firm branży spożywczej i inspekcji. Prelegentka na krajowych i międzynarodowych konferencjach (m.in.: Waszyngton DC, Utah, Kalifornia, Frankfurt, Bruksela, Bonn, Amsterdam, Boston, Ankara).

Autorka ponad 50 publikacji na temat wymagań prawa żywnościowego i współautorka książki „Nutraceutical and Functional Food Regulations in the United States and around the World”, 2019 r. Pomysłodawczyni Letniej Szkoły Prawa Żywnościowego.

Od 2006 roku jest doradcą ds. prawa żywnościowego w IGIFC, a od 2009 r. Prezesem Zarządu. Przez kilka lat pracowała w Głównym Inspektoracie Sanitarnym jako osoba odpowiedzialna za stanowiska Polski w zakresie prawa żywnościowego reprezentowane w instytucjach UE. Doświadczenie zdobywała również w Brukseli, w zespole life science amerykańskiej kancelarii prawnej, realizując projekty dla dużych międzynarodowych firm, a także w Waszyngtonie jako doradca firm amerykańskich wprowadzających produkty na rynek UE.

Stypendystka Międzynarodowego Programu Nauk i Technologii Rolniczych Normana E. Borlaug’a (Washington DC, USA) i absolwentka APP w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. W 2019 r. powołana na członka Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości.

Jej wiedza i doświadczenie zostały szczególnie docenione, kiedy została zaproszona do przedstawienia „Zasad wprowadzania do obrotu nowych produktów funkcjonalnych na rynek UE” na Uniwersytecie Medycznym Harvarda w 2018 r. W 2019 r. ponownie wygłosiła na Harvard Medical School wykład dotyczący prawa żywnościowego UE.

Prywatnie – Szczęśliwa mama 4 dzieci, podróżniczka, która odwiedziła ponad 50 państw na 6 kontynentach, miłośniczka oper Verdiego, salsy kubańskiej i kitesurfingu.

 

Publikacje

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego a suplementy diety – kwalifikacja, podobieństwa i różnice, zmiany w przepisach

15.04.2015
Suplementy diety to kategoria środków spożywczych, którą na przestrzeni ostatniej dekady w Polsce charakteryzował najbardziej dynamiczny [...]
Read more

Konopie i CBD: superżywność czy lek? Korzyści, zagrożenia, status prawny w Unii Europejskiej

01.05.2019
Konopie – rośliny magiczne, lecznicze, użytkowe, w końcu zakazane. Powszechność wykorzystania konopi w celach żywieniowych i leczniczych [...]
Read more

Monitoring żywności wprowadzanej pierwszy raz do obrotu – podsumowanie zmian prawnych, wskazówki dla przedsiębiorców

21.02.2020
Przeważająca część żywności może być wprowadzana do obrotu przez przedsiębiorstwa legalnie działające na rynku spożywczym, bez [...]
Read more
Paweł Mirosz
Doradca ds. Prawa Żywnościowego
Partner
More info

Uznany specjalista do spraw suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.

Profesjonalista z wiedzą ekspercką i doświadczeniem ponad 15-letniej pracy w środowisku nauki, urzędowej kontroli i biznesu. Przez lata związany m.in. z Instytutem Żywności i Żywienia, Państwową Inspekcją Sanitarną i Polskim Punktem Koordynacyjnym Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Kompetentny w realizacji projektów doradczych, badawczych i szkoleniowych, również wychodzących poza kwestie regulacyjne.

Kluczowe obszary: prawo żywnościowe, bezpieczeństwo żywności, bromatologia, ocena ryzyka.

Ulubione projekty w zakresie klasyfikacji, składu, znakowania i reklamy dotyczą: suplementów diety, „żywność dietetycznej” i funkcjonalnej, nowej żywności oraz produktów z pogranicza. Doświadczenia z urzędowej kontroli umożliwiają mu wsparcie projektów związanych z działalnością inspekcji, systemów jakości i audytu. Praktyczna znajomość procedur rejestracyjnych umożliwia realizację projektów typu od A do Z.

Prywatnie – Pasjonat sztuki kulinarnej. Fan mocnego brzmienia. Mistrz stołowej piłki nożnej.

Joanna Olszak
Doradca ds. Prawa Żywnościowego
More info

Od 2008 r. niezmiennie zaangażowana w prawo żywnościowe – materię złożoną i wiecznie płynną, inspirującą ale i pełną luk, które umie wypełnić i wykorzystać tylko prawdziwy pasjonat i wieloletni praktyk.

Jak poruszać się w tej dziedzinie? Jak ją zrozumieć i oswoić, aby nie stała na przeszkodzie w prowadzeniu biznesu? Tym zajmuje się na co dzień, przekuwając doświadczenie i umiejętności w sukces Klientów – zarówno tych, którzy zaczynają swoją przygodę w branży, jak i jej liderów.

Specjalizuje się w rozwiązywaniu problemów z interpretacją przepisów, zwłaszcza dotyczących znakowania, promocji i reklamy żywności. Regularnie publikuje w prasie branżowej, ale i popularno-naukowej. Ocenia poprawność składu, przygotowuje projekty pism do urzędów oraz szkoli wszystkich tych, którzy chcą poznać tajniki prawa żywnościowego i przećwiczyć je w praktyce, jednocześnie dobrze się przy tym bawiąc.

Prywatnie – trener dobrych nawyków żywieniowych trójki dzieci, amatorka kawy i książek, ale tylko tych „prawdziwych” – z okładką, kartkami i wyjątkowym zapachem.

Ewelina Grzegorzewicz
Director of the IGIFC Office
More info

She has been with IGIFC since 2015. Ewelina manages the IGIFC Office and is responsible for organisational matters related to the implementation of consulting and training projects. She ensures efficient operation of the office and effective information flow. Ewelina supervises the performance of contracts with our Business Partners. She also coordinates organisation of training courses and has significant experience in implementing projects related to organisation and administration.

She has a doctoral degree: for over ten years she worked with the University of Life Sciences in Warsaw (SGGW) and Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw(UKSW) as an administrative employeeand lecturer. She  also holds a post-graduate  degree in the area ofsafety and quality in the food chain.

Privately – mum to two teenagers, enthusiast of hillwalking trips, who loves to be active in the community and, above all, to help others.

 

Experts
Specialists in different areas
More info

Our Team also includes Experts in many fields of science, law firms, laboratories, and institutes we cooperate with, depending on the project needs.

Customers

Publikacje


See more

Reference

Here is what some of our Polish and international Clients said:
MOKATE Sp. z o.o.
Lotte Wedel Sp. z o.o.
Vitis Pharma Sp. z o.o.
Wytwórcza Spółdzielnia Pracy "Społem"
Sanofi-Avensis Sp. z o.o.
Miguel&Miguel
Noble Health Sp. z o.o.
MonaVie
Maspex–GMW Sp. z o.o. S.K.A.
The Lorenz Bahlsen Snack World Sp. z o.o.
Java Coffee PL
Ichem Sp. z o.o.
Ichem Sp. z o.o.
Europlant Group
See more

Newsletter

Sign up for our newsletter to receive regular news.