News

PLANT-BASED – Wegański kurczak? Wegański tuńczyk? –Wymogi dla nazw plant-based określone w przepisach

22 December 2021
  Spełniające wymogi prawne nazewnictwo produktów dedykowanych weganom i wegetarianom wymaga szczegółowej weryfikacji. Możliwość stosowania tzw. nazw [...]
Read more

Past news

Znakowanie i reklama: „Jogurtowy” w nazwie środka spożywczego – kiedy można, a kiedy nie?
22 October 2021
  Kwestia stosowania tzw. „nazw mlecznych”, tj. nazw zarezerwowanych w unijnych przepisach prawa żywnościowego dla produktów [...]
Read more
Znakowanie i reklama żywności: „Rzemieślniczy” kiedy można użyć to określenie? Prawo i Praktyka.
15 October 2021
  Podkreślanie rzemieślniczego charakteru środka spożywczego lub sposobu jego produkcji nie jest wymagane przez prawo, dlatego [...]
Read more
NOWE PRZEPISY: Ograniczenie stosowania ekstraktów z zielonej herbaty
12 October 2021
  Komisja Europejska (KE) przedstawiła projekt aktu prawnego ograniczającego stosowanie ekstraktów z zielonej herbaty w żywności. [...]
Read more
Bezpieczeństwo żywności: Zakaz stosowania E 171 przyjęty przez Państwa Członkowskie.
9 October 2021
  8 października Państwa Członkowskie zatwierdziły propozycję Komisji Europejskiej (Rozporządzenie) dotyczącą zakazu stosowania [...]
Read more
Znakowanie żywności: Kilka nazw na etykiecie – co na to przepisy?
7 October 2021
  Przepisy dotyczące informacji na temat żywności określają pakiet treści obowiązkowych do zamieszczenia na każdym opakowanym [...]
Read more
Składniki żywności: Od kiedy zakaz stosowania E 171 (dwutlenku tytanu) – PROJEKT ROZPORZĄDZENIA
24 September 2021
  Komisja Europejska przedstawiła projekt rozporządzenia dotyczącego zakazu stosowania dwutlenku tytanu w żywności (E [...]
Read more
Znakowanie żywności: „Wegański” jako element nazwy żywności – czy to zgodne z przepisami?
23 September 2021
  Żywność przeznaczona dla wegetarian i wegan jest dziś coraz bardziej popularna wśród konsumentów podążających za aktualnymi [...]
Read more
Znakowanie żywności: Czy produkty „vegan friendly” są bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy?
26 August 2021
  WPROWADZENIE W dobie dynamicznego zwrotu ku produktom roślinnym, a co za tym idzie ich intensywnej promocji w mediach, pojawia się [...]
Read more
Składniki żywności: Limity witamin i składników mineralnych dodawanych do żywności – prace Komisji Europejskiej
26 August 2021
  Paweł Mirosz - doradca ds. prawa żywnościowego IGI Food Consulting skomentował w Dzienniku Gazeta Prawna kwestię prac nad [...]
Read more

Newsletter

Sign up for our newsletter to receive regular news.