powrót do Aktualności

Jak uniknąć naruszenia przepisów stosując grzyby jako składniki żywności

15 stycznia 2021

 

Suplementy diety, przekąski, żywność funkcjonalna to przykłady kategorii środków spożywczych, w których coraz częściej stosowane są grzyby oraz ich przetwory.

Przedsiębiorcy rozważający możliwość zastosowania grzybów w produkcji żywności powinni mieć na uwadze to, że w Polsce w tym zakresie obowiązują szczególne przepisy.

 

WPROWADZENIE

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy było w ubiegłym roku przedmiotem dwóch nowelizacji dotyczących atestów i świadectw potwierdzających kwalifikacje klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.

Analizując obowiązujący tekst rozporządzenia z punktu widzenia innowacji z zastosowaniem grzybów warto podkreślić, że lista tych dozwolonych do stosowania ma charakter zamknięty i nie obejmuje wielu popularnych gatunków wykorzystywanych na przykład w suplementach diety (Agaricus blazei, Cordyceps sinensis, Ganoderma lucidum, Grifola frondosa, Hericium erinaceus, itp.).

Niezgodność z legalnym wykazem grzybów może stanowić istotną przeszkodę w prowadzeniu takiej działalności. Kolejnym ważnym aspektem związanym z zastosowaniem tej grupy substancji, będzie coraz częściej kwestia nowej żywności i wymaganych dla niej zezwoleń umożliwiających legalne wprowadzenie na rynek unijny. Powyższe ma zastosowanie do środków spożywczych wprowadzanych na rynek, w tym również wykorzystywanych w zakładach żywienia zbiorowego.

 

ZNACZENIE DLA FIRM

Skład, klasyfikacja lub oznakowanie, niezgodne z wymogami dotyczącymi bezpieczeństwa i jakości żywności, mogą być przedmiotem działań prewencyjnych ze strony właściwych inspekcji. Nakaz zmiany oznakowania, kara pieniężna, a nawet zakaz wprowadzania do obrotu lub nakaz wycofania z obrotu określonych produktów to najczęściej stosowane sankcje.

 

Autor: Paweł Mirosz, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGI Food Consulting

 

 

Zespół IGI Food Consulting od 2006 roku skutecznie wspiera przedsiębiorców w realizacji obowiązków wynikających z prawa żywnościowego. Realizujemy zadania proste i złożone w formie projektów doradczych i szkoleniowych. Nasz model współpracy bazuje na wiedzy, doświadczeniu i znajomości otoczenia biznesowego. Pomagamy firmom funkcjonować i rozwijać się w dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości.

 

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.