powrót do Aktualności

Kurkuma (Curcuma longa) i kurkumina w suplementach i innych kategoriach żywności. Zakaz stosowania oświadczeń, ostrzeżenia i maksymalne poziomy.

8 grudnia 2022

Kurkuma i jej ekstrakty są powszechnie stosowane w żywności zarówno jako substancja dodatkowa jak i składnik funkcjonalny, któremu przypisuje się korzystny wpływ na zdrowie. Zwiększająca się popularność kurkuminy w produktach na rynku UE przyczyniła się do większego jej spożycia. W niektórych państwach członkowskich na skutek zgłoszeń dotyczących zagrożenia dla zdrowia związanego ze spożyciem kurkuminy podjęto działania służące określeniu bezpiecznych poziomów i wprowadzeniu ostrzeżeń dla konsumentów.

Ponadto, kurkumina ze względu na sposoby pozyskania (i zastosowania) może stanowić nową żywność dlatego konieczna jest weryfikacja statusu przed wprowadzeniem do obrotu.

Czy kurkumina będzie kolejną substancją, wpisaną na listę substancji podlegających ograniczeniom zgodnie z artykułem 8 rozporządzenia 1925/2006?

Zapraszamy do lektury artykułu Izabeli Tańskiej FOOD LAW ADVISOR, CEO, IGI FOOD LAW,

„Kurkuma (Curcuma longa) w suplementach diety – prawo i praktyka. Zakaz stosowania oświadczeń zdrowotnych, ostrzeżenia i maksymalne poziomy”, który został opublikowany w kwartalniku „Świat Przemysłu Farmaceutycznego” 3/2022.

 

Już teraz zapraszamy 7 lutego na webinar

 

SUPLEMENTY DIETY

Składniki, dozwolone  poziomy, postępowanie wyjaśniające, Novel Food w suplementach, ZANIECZYSZCZENIA, Wprowadzanie do obrotu

SZCZEGÓŁY WKRÓTCE

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.