O nas

IGI Food Consulting to doradcy specjalizujący się w prawie żywnościowym, z doświadczeniem pracy w inspekcji, w strukturach Komisji Europejskiej i EFSA, w Polsce, Brukseli i Waszyngtonie.

Wspieramy sektor spożywczy od 2006 r. Dzięki doświadczeniu, znajomości branży, śledzeniu trendów i stałej obserwacji prac instytucji UE dostarczamy rozwiązania, które nie tylko zapewniają bezpieczną obecność produktu lub usługi na rynku, ale pozwalają także zdobyć przewagę nad konkurencją. Nie boimy się zadawać trudnych pytań urzędom i promować niestandardowe rozwiązania, zawsze w zgodzie z przepisami.

Pasja

IGIFC to przede wszystkim Zespół wspaniale uzupełniających się ekspertów, którzy nieustannie pogłębiają swoją wiedzę i bardzo lubią to co robią!
Widać to w naszych analizach, a jeszcze bardziej podczas szkoleń.

Mamy powody do dumy

Wspieramy Klientów, z którymi współpracę rozpoczęliśmy jeszcze w 2006 r., a nowi Klienci trafiają do nas głównie dzięki rekomendacjom
Prowadzimy Letnią Szkołę Prawa
Żywnościowego
, która jest wyjątkowo cenionym warsztatem prawa żywnościowego w Polsce
Lubiąc to co robimy z chęcią i nieustannie rozwijamy kompetencje, zbieramy doświadczenia, współpracujemy ze światem nauki i inspekcjami
Jesteśmy zapraszani do dzielenia się wiedzą i doświadczeniem na konferencjach w różnych częściach świata od Ankary po San Diego
Przeszkoliliśmy setki przedstawicieli firm, inspekcji,
uczelni zwiększając w ten sposób ich kompetencje
do wykonywania bieżących obowiązków
Wyznaczamy trendy – obserwując potrzeby i kierunki rozwoju firm wprowadzamy na polski rynek szkolenia z nowych obszarów

Zespół

Izabela Tańska
Doradca ds. Prawa Żywnościowego
Prezes Zarządu IGI Food Consulting Sp. z o.o.
Rozwiń szczegółowy opis

Specjalizuje się w zagadnieniach wprowadzania żywności do obrotu, znakowania i reklamy, w szczególności żywności funkcjonalnej. Posiada wiedzę i 20 letnie doświadczenie w zakresie interpretacji i stosowania przepisów prawa żywnościowego. Ma bogate doświadczenie w realizacji procedur unijnych (oświadczenia, nowa żywność, dodatki). Jest ekspertem doradzającym w procesach fuzji i przejęć firm sektora spożywczego. Weryfikuje potencjał startupów i pomaga im zdobywać rynki. Współpracuje z inspekcjami, instytutami naukowymi i organizacjami branżowymi.

Ma za sobą 1000 godzin wykładów wygłoszonych podczas szkoleń dla firm branży spożywczej i inspekcji. Prelegentka na krajowych i międzynarodowych konferencjach (m.in.: Waszyngton DC, Utah, Kalifornia, Frankfurt, Bruksela, Bonn, Amsterdam, Boston, Ankara).

Autorka ponad 50 publikacji na temat wymagań prawa żywnościowego i współautorka książki „Nutraceutical and Functional Food Regulations in the United States and around the World”, 2019 r. Pomysłodawczyni Letniej Szkoły Prawa Żywnościowego.

Od 2006 roku jest doradcą ds. prawa żywnościowego w IGIFC, a od 2009 r. Prezesem Zarządu. Przez kilka lat pracowała w Głównym Inspektoracie Sanitarnym jako osoba odpowiedzialna za stanowiska Polski w zakresie prawa żywnościowego reprezentowane w instytucjach UE. Doświadczenie zdobywała również w Brukseli, w zespole life science amerykańskiej kancelarii prawnej, realizując projekty dla dużych międzynarodowych firm, a także w Waszyngtonie jako doradca firm amerykańskich wprowadzających produkty na rynek UE.

Stypendystka Międzynarodowego Programu Nauk i Technologii Rolniczych Normana E. Borlaug’a (Washington DC, USA) i absolwentka APP w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. W 2019 r. powołana na członka Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości.

Jej wiedza i doświadczenie zostały szczególnie docenione, kiedy została zaproszona do przedstawienia „Zasad wprowadzania do obrotu nowych produktów funkcjonalnych na rynek UE” na Uniwersytecie Medycznym Harvarda w 2018 r. W 2019 r. ponownie wygłosiła na Harvard Medical School wykład dotyczący prawa żywnościowego UE.

Prywatnie – Szczęśliwa mama 4 dzieci, podróżniczka, która odwiedziła ponad 50 państw na 6 kontynentach, miłośniczka oper Verdiego, salsy kubańskiej i kitesurfingu.

Publikacje

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego a suplementy diety – kwalifikacja, podobieństwa i różnice, zmiany w przepisach test

15.04.2015
Suplementy diety to kategoria środków spożywczych, którą na przestrzeni ostatniej dekady w Polsce charakteryzował najbardziej dynamiczny [...]
Czytaj dalej

Konopie i CBD: superżywność czy lek? Korzyści, zagrożenia, status prawny w Unii Europejskiej

01.05.2019
Konopie – rośliny magiczne, lecznicze, użytkowe, w końcu zakazane. Powszechność wykorzystania konopi w celach żywieniowych i leczniczych [...]
Czytaj dalej

Monitoring żywności wprowadzanej pierwszy raz do obrotu – podsumowanie zmian prawnych, wskazówki dla przedsiębiorców

30.03.2020
Przeważająca część żywności może być wprowadzana do obrotu przez przedsiębiorstwa legalnie działające na rynku spożywczym, bez [...]
Czytaj dalej
Paweł Mirosz
Doradca ds. Prawa Żywnościowego
Partner
Rozwiń szczegółowy opis

Uznany specjalista do spraw suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.

Profesjonalista z wiedzą ekspercką i doświadczeniem ponad 15-letniej pracy w środowisku nauki, urzędowej kontroli i biznesu. Przez lata związany m.in. z Instytutem Żywności i Żywienia, Państwową Inspekcją Sanitarną i Polskim Punktem Koordynacyjnym Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Kompetentny w realizacji projektów doradczych, badawczych i szkoleniowych, również wychodzących poza kwestie regulacyjne.

Kluczowe obszary: prawo żywnościowe, bezpieczeństwo żywności, bromatologia, ocena ryzyka.

Ulubione projekty w zakresie klasyfikacji, składu, znakowania i reklamy dotyczą: suplementów diety, „żywność dietetycznej” i funkcjonalnej, nowej żywności oraz produktów z pogranicza. Doświadczenia z urzędowej kontroli umożliwiają mu wsparcie projektów związanych z działalnością inspekcji, systemów jakości i audytu. Praktyczna znajomość procedur rejestracyjnych umożliwia realizację projektów typu od A do Z.

Prywatnie – Pasjonat sztuki kulinarnej. Fan mocnego brzmienia. Mistrz stołowej piłki nożnej.

 

Joanna Olszak
Doradca ds. Prawa Żywnościowego
Rozwiń szczegółowy opis

Od 2008 r. niezmiennie zaangażowana w prawo żywnościowe – materię złożoną i wiecznie płynną, inspirującą ale i pełną luk, które umie wypełnić i wykorzystać tylko prawdziwy pasjonat i wieloletni praktyk.

Jak poruszać się w tej dziedzinie? Jak ją zrozumieć i oswoić, aby nie stała na przeszkodzie w prowadzeniu biznesu? Tym zajmuje się na co dzień, przekuwając doświadczenie i umiejętności w sukces Klientów – zarówno tych, którzy zaczynają swoją przygodę w branży, jak i jej liderów.

Specjalizuje się w rozwiązywaniu problemów z interpretacją przepisów, zwłaszcza dotyczących znakowania, promocji i reklamy żywności. Regularnie publikuje w prasie branżowej, ale i popularno-naukowej. Ocenia poprawność składu, przygotowuje projekty pism do urzędów oraz szkoli wszystkich tych, którzy chcą poznać tajniki prawa żywnościowego i przećwiczyć je w praktyce, jednocześnie dobrze się przy tym bawiąc.

Prywatnie – trener dobrych nawyków żywieniowych trójki dzieci, amatorka kawy i książek, ale tylko tych „prawdziwych” – z okładką, kartkami i wyjątkowym zapachem.

 

Ewelina Grzegorzewicz
Dyrektor Biura IGIFC
Rozwiń szczegółowy opis

Z IGIFC związana od 2015 roku. Zarządza biurem IGIFC i jest odpowiedzialna za kwestie organizacyjne związane z realizacją projektów doradczych i szkoleniowych. Dba o sprawne funkcjonowanie biura oraz prawidłowy przepływ informacji. Nadzoruje realizację umów z Kontrahentami. Koordynuje również organizację szkoleń. Ma duże doświadczenie w realizacji projektów związanych z organizacją i administracją.

Posiada stopień doktora – przez kilkanaście lat związana z SGGW i UKSW jako pracownik administracji i wykładowca. Jest także absolwentką studiów podyplomowych „Bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym”.

Prywatnie – mama dwójki nastolatków, miłośniczka górskich wędrówek, która uwielbia działać społecznie a przede wszystkim pomagać innym.

Eksperci
Specjaliści z różnych dziedzin
Rozwiń szczegółowy opis

Nasz Zespół tworzą również Eksperci wielu dziedzin ze świata nauki, kancelarii, laboratoriów, instytutów z którymi współpracujemy w zależności od potrzeb projektu.

Publikacje

Trend clean label coraz mocniej wpływa na szatę graficzną opakowań 4

23.02.2020
Od 13 grudnia w e-sklepach może zabraknąć niektórych produktów. Od soboty obowiązuje unijne rozporządzenie w sprawie przekazywania [...]
Czytaj dalej

Klienci

Publikacje

Monitoring żywności wprowadzanej pierwszy raz do obrotu – podsumowanie zmian prawnych, wskazówki dla przedsiębiorców

30 marca 2020
Przeważająca część żywności może być wprowadzana do obrotu przez przedsiębiorstwa legalnie działające na rynku spożywczym, bez [...]
Czytaj dalej

Konopie i CBD: superżywność czy lek? Korzyści, zagrożenia, status prawny w Unii Europejskiej

1 maja 2019
Konopie – rośliny magiczne, lecznicze, użytkowe, w końcu zakazane. Powszechność wykorzystania konopi w celach żywieniowych i [...]
Czytaj dalej

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego a suplementy diety – kwalifikacja, podobieństwa i różnice, zmiany w przepisach test

15 kwietnia 2015
Suplementy diety to kategoria środków spożywczych, którą na przestrzeni ostatniej dekady w Polsce charakteryzował najbardziej dynamiczny [...]
Czytaj dalej
Zobacz więcej

Referencje

Poniżej przedstawiamy wybrane referencje, które IGI Food Consulting otrzymała od Klientów polskich i zagranicznych.
Lotte Wedel Sp. z o.o.
Vitis Pharma Sp. z o.o.
Wytwórcza Spółdzielnia Pracy "Społem"
Sanofi-Avensis Sp. z o.o.
Miguel&Miguel
Noble Health Sp. z o.o.
MonaVie
Maspex–GMW Sp. z o.o. S.K.A.
The Lorenz Bahlsen Snack World Sp. z o.o.
Java Coffee PL
Ichem Sp. z o.o.
Ichem Sp. z o.o.
Europlant Group
Zobacz więcej

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać regularne wiadomości.