Szkolenie: TECHNOLOGICZNE DODATKI DO ŻYWNOŚCI
To szkolenie dla osób zaangażowanych w tworzenie receptur, etykiet i treści marketingowych żywności z dodatkami technologicznymi (dodatki do żywności, żywność barwiącą, preparaty roślinne i inne) oraz dla przedstawicieli inspekcji.
Koszt: 680 PLN (+23 % VAT, za udział 1 osoby, udział i materiały pdf)
RABAT 20% – przy zgłoszeniu i wpłacie do 6 marca 2023 r.
RABAT 40% – przedstawiciele inspekcji (rabat nie łączy się z innymi)
Czas i miejsce: 4 kwietnia 2023 roku, online – platforma ClickMeeting
Zgłoszenia należy dokonać wypełniając FORMULARZ
W przypadku przyznania miejsca na szkolenie opłatę za udział należy wpłacić na podstawie faktury.
Przesłanie zgłoszenia oznacza zapoznanie się z regulaminem i akceptację jego warunków. Jednocześnie jest upoważnieniem dla firmy IGI FOOD LAW do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
Koordynator Szkolenia
PROGRAM (10:00-13:00)
Stosowanie dodatków do żywności – aktualne przepisy i proponowane zmiany (30 min.)
•Czym jest dodatek do żywności i dlaczego jest to kluczowe dla określenia kategorii innowacyjnych składników?
•Zasady stosowania dodatków (kategorie, wykazy – jak z nich korzystać)
•Specyfikacje – czym są i na co zwrócić uwagę?
•Planowane zmiany przepisów w zakresie dodatków (nowe specyfikacje itd.)
Składniki pełniące funkcje technologiczne w żywności (30 min.)
•Kwalifikacja „zwykły” składnik vs. dodatek
•Żywność barwiąca –kwalifikacja składnika i zasady znakowania?
•Przykłady z rynku składników dodawanych w celach technologicznych i ocena legalności ich stosowania
•Nowe aktualnie rozważane na poziomie unijnym dodatki – które? kiedy autoryzacja?
PRZERWA 10 minut
Znakowanie żywności z dodatkami – PRZYKŁADY (30 min.)
•Jak (NIE) deklarować dodatków w wykazie
•Jak opisywać dodatki poza wykazem?
•„bez …/bez dodatku …/wolne od …” – WYTYCZNE
Treści marketingowe dotyczące dodatków funkcjonalnych i technologicznych (30 min.)
•Przykłady oświadczeń zdrowotnych dla substancji dodatkowych i warunki ich stosowania w zależności od funkcji w produkcie końcowym.
•Naturalny? Roślinny? Zrównoważony? składnik technologiczny i funkcjonalny – zasady stosowania treści – prawo i praktyka na podstawie przykładów z rynku.
•Substancje dodatkowe a „prosty skład”
•„bez cukru, tylko naturalna substancja słodząca”
Zasady wprowadzania do obrotu dodatków funkcjonalnych i technologicznych (30 min.)
•Procedury wprowadzania do obrotu nowych innowacyjnych składników technologicznych – przegląd, niezbędne dane, terminy, koszty
•Konsekwencje wprowadzenia dodatków bez odpowiedniej autoryzacji
Sesja pytań i odpowiedzi (20 minut)
Joanna Olszak i Izabela Tańska
FOOD LAW ADVISORS, IGI FOOD LAW sp. z o.o
Regulamin Uczestnictwa w Szkoleniu
- Organizatorem Szkolenia jest IGI FOOD LAW Sp. z o.o. Warszawa 02-566, ul. Puławska 2B („Spółka”).
- Warunkiem uczestnictwa w Szkoleniu jest wypełnienie formularza i przesłanie zgłoszenia dostępnego na stronie www.igifc.pl oraz uiszczenie opłaty za udział w Szkoleniu w wysokości i terminach podanych przez Spółkę. Wszelkie inne możliwości odnośnie formy i terminu płatności za udział w Szkoleniu powinny być pisemnie uzgodnione z organizatorem Szkolenia.
- Uczestnikowi Szkolenia („Uczestnik”) przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa w Szkoleniu najpóźniej w terminie 30 dni przed dniem Szkolenia.
- W przypadku rezygnacji z uczestnictwa w Szkoleniu w terminie od 30 do 15 dni przed dniem szkolenia Uczestnik zobowiązany jest do zapłaty kary umownej w wysokości 50% opłaty za udział w szkoleniu.
- W przypadku rezygnacji z uczestnictwa w Szkoleniu w terminie późniejszym niż określony w pkt. 4 lub niewykorzystania zamówionego świadczenia, Uczestnik zobowiązany jest do zapłaty kary umownej w wysokości 100% opłaty za udział w szkoleniu.
- Rezygnacja z uczestnictwa w Szkoleniu następuje z momentem, w którym pisemne zawiadomienie o rezygnacji, zaopatrzone w podpis osoby lub osób upoważnionych do działania w imieniu zgłaszającego, doręczone zostanie do Spółki i zostanie przez Spółkę potwierdzone.
- W przypadku niemożności przeprowadzenia Szkolenia, za którą Spółka nie ponosi winy, Spółka powiadomi o tym Uczestnika najszybciej, jak to będzie możliwe. W takim przypadku Spółka przeprowadzi Szkolenie w innym uzgodnionym przez strony terminie lub dokona zwrotu uiszczonych wcześniej kosztów Szkolenia.
- Spółka zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia zgłoszenia na Szkolenie bez podania przyczyny.
- Spółka zastrzega sobie możliwość zmiany prelegentów, programu, miejsca lub terminu Szkolenia z przyczyn niezależnych od Spółki. Uczestnikowi nie przysługuje w takim przypadku prawo do odszkodowania, jednak w razie zmiany terminu Szkolenia Uczestnik ma prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa w Szkoleniu.
- Spółka zastrzega sobie prawo odwołania Szkolenia bez podania przyczyn.
- Uczestnik zobowiązuje się do wykorzystania przekazanych materiałów szkoleniowych wyłącznie do użytku wewnętrznego Uczestnika. Spółka zachowuje prawa autorskie do wszystkich przekazanych Uczestnikowi narzędzi i materiałów szkoleniowych.
- Uczestnik nie jest uprawniony do utrwalania dźwięku i/lub obrazu przebiegu tego szkolenia bez pisemnej pod rygorem nieważności, zgody Spółki. W przypadku dokonania takiego utrwalenia bez zgody Spółki, Spółka może zażądać od Uczestnika skasowania nagrania, lub jeżeli zostało już rozpowszechnione do zaniechania dalszego rozpowszechniania i usunięcia nagrania z nośników elektronicznych lub z sieci Internet/Intranet.
- Spółka nie ponosi odpowiedzialności za zakłócenia, w tym przerwy, w funkcjonowaniu Platformy szkoleniowej spowodowane siłą wyższą, niedozwolonym działaniem osób trzecich lub niekompatybilnością serwisu z infrastrukturą informatyczną Uczestnika.
- Wszelkie reklamacje Uczestnika wobec Spółki powinny być zgłaszane w formie pisemnej na adres siedziby Spółki. Reklamacje mogą być zgłaszane przez Uczestnika nie później niż w terminie 5 dni od dnia zakończenia Szkolenia. Po upływie wyżej określonych terminów Spółka nie ma obowiązku rozpatrzenia reklamacji.
- Zgodnie z Ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2018 r. poz. 1000) administratorem danych osobowych powierzonych Spółce jest IGI FOOD LAW Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Puławska 2B. Dane osobowe podawane są dobrowolnie i będą przetwarzane wyłącznie w związku z organizacją Szkolenia. Uczestnikowi przysługuje prawo dostępu do treści danych osobowych oraz ich poprawiania. Spółka nie przekazuje, nie sprzedaje i nie użycza zgromadzonych danych osobowych Uczestnika innym osobom lub instytucjom. Dane osobowe podane przez Uczestnika (imię i nazwisko, adres, numer telefonu, adres e-mail) traktowane są jako informacje poufne i służą wyłącznie do celów komunikacji pomiędzy Uczestnikiem a Spółką.
- Prezentowane podczas Szkolenia informacje nie stanowią wiążących opinii prawnych, nie powinny być też traktowane jako oficjalne stanowiska w danej sprawie.
- Zarejestrowanie się w charakterze Uczestnika Szkolenia jest równoznaczne z zaakceptowaniem niniejszego regulaminu.
- W kwestiach nieuregulowanych w niniejszym regulaminie znajdują zastosowanie powszechnie obowiązujące przepisy prawa polskiego.